Kalamata Times

Κάντο όπως οι Ιταλοί – Αδυνατίστε με μακαρονάδες και τυριά

Κάντο όπως οι Ιταλοί – Αδυνατίστε με μακαρονάδες και τυριά 1
Κοινοποιησέ το

Η ιταλική κουζίνα φημίζεται για τις γεύσεις της. Όταν είμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους, όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα αυτές τις υπέροχες συνταγές!

Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική από ότι τελικά περιμένουμε, μιας και τίποτα δε μας παχαίνει αν γνωρίζουμε πώς να το εντάξουμε στη διατροφή μας, ακόμα και αν πρόκειται για ένα κομμάτι πίτσα ή μία μερίδα καρμπονάρα. Επιπλέον, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αδυνάτισμα είναι συνδυασμός ποιότητας και ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ιταλοί διακρίνονται για τη σιλουέτα τους, παρά το γεγονός ότι έχουν αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς στην καθημερινότητά τους. Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε «δίαιτα αλά ιταλικά», δεδομένου ότι τα τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζουν την ιταλική κουζίνα έχουν αυξημένη διατροφική αξία.

Θετικά της δίαιτας των Ιταλών

Πλούσια σε υδατάνθρακες: όσο και αν κατά καιρούς τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, ζύμες) έχουν κατηγορηθεί ότι παχαίνουν και δεν πρέπει να κατανάλωνονται όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, οι Ιταλοί ανατρέπουν αυτόν το μύθο. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μακαρόνια μαζί με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζύμες) βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά δεδομένου ότι παρέχουν στον οργανισμό το βασικό καύσιμό του τη γλυκόζη, χωρίς την οποία ο οργανισμός υπολειτουργεί.

Πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β: τα μακαρόνια και το ριζότο, τα οποία οι Ιταλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες της ομάδας Β, οι οποίες τονώνουν το μεταβολισμό και αυξάνουν την πνευματική διαύγεια.

Πλούσια σε ασβέστιο: τα ιταλικά τυριά (παρμεζάνα, προβολόνε, μοτσαρέλλα, γκοργκοντζόλα, πεκορίνο) δεν παχαίνουν τελικά, αλλά εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικό ποσό ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Έτσι, εξηγείται μάλλον η κορμοστασιά και το λαμπερό χαμόγελο των Ιταλών.

Πλούσια σε πρωτεΐνες: το τρίδυμο των ιταλικών τυριών με τα μανιτάρια και τα αλλαντικά (π.χ. προσούτο, μορταδέλα, μπρεζαόλα) παρέχει υψηλή ποσότητα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής ποιότητας, συμβάλλοντας στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: όλοι όταν αναπωλούμε την ιταλική κουζίνα, σκεφτόμαστε την πίτσα και τη μακαρονάδα και σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε τα πλούσια αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε τελικά από όλες τις υπέροχες γεύσεις. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικά συστατικά των ιταλικών φαγητών είναι η ντομάτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το σπανάκι, οι γαρίδες, η ρόκα, ο βασιλικός, τα οποία όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, αλλά του προσφέρουν πολλαπλή προστασία! Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, ολευρωπαΐνη, ω3 και ω6 λιπαρά αποτελούν «φύλακα άγγελο» για το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Συγκεκριμένα, Ιταλοί ερευνητές, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 3.315 ατόμων που έπασχαν από διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Τα ευρήματά τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα: άτομα που έτρωγαν περισσότερη πίτσα σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν, είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέως εντέρου και του ορθού. Μια κύρια εξήγηση είναι η σάλτσα ντομάτας, που μπαίνει πάντοτε στην πίτσα, αφού είναι γνωστό ότι η κατανάλωση της ντομάτας έχει συσχετισθεί με τη μείωση κίνδυνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου.

*Από τον Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο,PhD • Επιστημονικό Διευθυντή ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικό Συνεργάτη ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικό Συνεργάτη Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτή Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version