Connect with us
Επιμελητηρίο

Εκλογές Μεσσηνία

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Δεν υπάρχουν ειδικά δικαιώματα. Υπάρχουν μόνο ανθρώπινα δικαιώματα.

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα Τόπος Ζωής: Δεν υπάρχουν ειδικά δικαιώματα. Υπάρχουν μόνο ανθρώπινα δικαιώματα. 1
Κοινοποιησέ το

Η παράταξη Καλαμάτα Τόπος Ζωής έχει από τη γέννηση της στοχεύσει στην εξαφάνιση της αναγκαιότητας ειδικής μεταχείρισης. Η ευαισθησία αποτελεί προαπαιτούμενο ένταξης στην ομάδα, μια και δεν περιοριζόμαστε στην απλή ενημέρωση ώστε να λάβουμε θέση. Αντίθετα, εξαρχής επιζητήσαμε εκπρόσωποι συλλογικοτήτων ανθρώπων με εξατομικευμένη ανάγκη να είναι μαζί μας, για να διεκδικήσουν στην ουσία των πραγμάτων τη βελτίωση των συνθηκών Ζώης τους.

«Εμάς που δεν βλέπουμε, πρέπει να μας ακούτε»
Γ. Χαραλαμπόπουλος, πρόεδρος τυφλών & υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση των Ρομά η προκατάληψη, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε, προκαλεί  τύφλωση, προκαλεί άβατο, επιφέρει αγεφύρωτα χάσματα. Με τη γενική ιδεολογική τοποθέτηση, ότι επιβάλλεται να γεφυρωθούν τα όποια χάσματα , συμμετείχαμε με πολλή και ειλικρινή χαράστη συζήτηση που προς τιμήν τους προκάλεσαν οι αθίγγανοι της Αγίας Τριάδας.
70 περίπου οικογένειες βγαίνουν στο φως και αποκαλύπτουν τις συνθήκες  ζωής τους, που θέλουν, με τη βοήθεια όλων μας, να αλλάξουν. Δεν ζητούν να αλλάξουν  την κουλτούρα τους που τους καθιστά μοναδικούς, ζητούν να αλλάξουν το αύριο των παιδιών τους.

Θέλουν και οφείλουμε να θέλουμε και εμείς τα παιδιά όλων μας να είναι παρόντα κάθε πρωί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης , από τη νηπιακή έως την ανώτατη.

Θέλουν και οφείλουμε να θέλουμε η εκπαίδευση και το παιχνίδι όλων των παιδιών να γίνεται σε κοινούς  εκπαιδευτικούς χώρους, χωρίς διάκριση και απομάκρυνση.

Θέλουν και οφείλουμε να θέλουμε τα παιδιά που φτάνουν στο σχολείο να έχουν στην κατοικία από την οποία προέρχονται τηρούμενο ελάχιστο επίπεδο υγιεινής , για τα ίδια τα παιδιά και για τους φίλους στο σχολείο.

Θέλουν και οφείλουμε να θέλουμε τα παιδιά να παραμένουν παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους και να μην ωθούνται σε προώρους γάμους, που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους και παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών.

Ωστόσο η συζήτηση και η δουλειά πρέπει να γίνει σε πολλά επίπεδα και να έχει στόχο όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες: πρέπει να γίνει δουλειά με τους Ρομά, πρέπει να γίνει δουλειά με τους μη Ρομά – το γενικό δηλαδή πληθυσμό, και βεβαίως, πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να γίνει δουλειά από κοινού Ρομά και μη Ρομά. Η από κοινού δουλειά θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα και όχι τα ειδικά δικαιώματα.

Το 2017 με το άρθρο 159 του Ν. 4483 καθορίστηκε το πλαίσιο παρέμβασης για τη στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά, ώστε να εξαλειφτούν περιπτώσεις αστικών γκέτο όπως αυτό της Αγίας Τριάδας. Η τεχνική υπηρεσία της ειδικής γραμματείας ζητά ως προαπαιτούμενο μια ακριβή καταγραφή της αναγκαιότητας ( αριθμό οικογενειών & ακριβή αριθμό ατόμων ανά οικογένεια), ώστε να χωροθετήσει το πλήθος των κατοικιών σε ένα Master plan και βεβαίως να βγάλει την απαίτηση σε γη. Να τονιστεί ότι συζητάμε για πέντε τύπους κατοικιών από 35 – 98 μ²  και ένταξη σε έναν σχεδιασμό με ύπαρξη πιθανότατα Πολυκέντρου, ικανών δημόσιων χώρων και πράσινου. Στόχος η συνέχεια πολεοδομικά της γειτονιάς και όχι η δημιουργία ενός ξένου σώματος, μια ασυνέχεια στον ιστό.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα είναι ζητούμενο όχι από τους υποψηφίους δημάρχους αλλά από αυτή τη σημερινή δημοτική αρχή έως τον Αύγουστο που απέρχεται, να προωθήσει  το ζήτημα της υποβολής φακέλου όπως έχει ζητηθεί από την Ειδική Γραμματεία, ώστε να γίνουν τουλάχιστον οι στοιχειώδεις  παρεμβάσεις  που απαντούν σε ζητήματα άμεσης αντιμετώπισης  ζητημάτων υγιεινής– μυοκτονίες χαλικοστρώσεις, σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας (πρόσβαση σε φως και νερό, κλπ), δομές ατομικής υγιεινής και χώρους δραστηριοτήτων με έμφαση στη δημιουργική απασχόληση και στη φροντιστηριακή υποστήριξη των παιδιών με τη μορφή Πολυκέντρου.

Να τονιστεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν  μπορεί να αφεθεί έξω από τη συζήτηση το δεδομένο της καταπάτησης ιδιοκτησιών από τους Ρομά. Όποια έργα δρομολογηθούν θα πρέπει να μην επεκτείνονται στις εν λόγω καταπατήσεις, ώστε να μην θίγεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Άλλωστε στις προσπάθειες  μετεγκατάστασης οι πρώτες οικογένειες που θα απομακρυνθούν από το συνοικισμό, θα είναι όσες βρίσκονται επί του καταπατημένου εδάφους.

Η επόμενη δημοτική αρχή, με όποια μορφή και αν έχει θα πρέπει να βρει δρομολογημένα από την δημοτική αρχή που διοικεί το Δήμο ακόμη, τα ζητήματα ενημέρωσης της ειδικής γραμματείας που εκκρεμούν,  με την κατάθεση πλήρους φακέλου.  Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Ειδική Γραμματεία και με τρεις κατατεθειμένους φακέλους από Φάρσαλα ( οικισμός εντός σχεδίου στέγασης 31 οικογενειών ), Κατερίνη (οικισμός εκτός σχεδίου στέγασης 56 οικογενειών) & Δελφούς, η όλη διαδικασία δεν απαιτεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών, χρειάζεται απλά συντονισμό Τεχνικής υπηρεσίας & Διεύθυνσης Προγραμματισμού, και βέβαια απαιτεί πολιτική βούληση ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής ήδη ξεκίνησε τη διαδικασία ενημέρωσης επισήμως και δεσμευόμαστε ότι είναι ένα ζήτημα που θα δρομολογηθεί κατά προτεραιότητα σε αγαστή συνεργασία με την ειδική γραμματεία και όποιο άλλο φορέα χρειαστεί.

Ευχαριστούμε ως μη Ρομά τους Ρομά που μας δείχνουν τον τρόπο.

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ