Kalamata Times

«Καλαμάτα: Η επανάστασή μου» – Έγινε η παρουσίαση του νέου θεματικού ιστοτόπου του Δήμου

«Καλαμάτα: Η επανάστασή μου» - Έγινε η παρουσίαση του νέου θεματικού ιστοτόπου του Δήμου 1
Κοινοποιησέ το

Διαδικτυακή παρουσίαση του νέου θεματικού ιστοτόπου του Δήμου Καλαμάτας, με αντικείμενο τους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 «Καλαμάτα: Η επανάστασή μου» www.kalamata.gr/myrevolution πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου Ενεργοί Πολίτες» και μέλος της ομάδας εργασίας Μανώλης Μάκαρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας Βασίλειος Μπαζάνης και η φιλόλογος- πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου. Την παρουσίαση έκανε ο Σωτήριος Μπόλης, εκπρόσωπος του φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού «Καλαμάτα 2021», ενώ τον συντονισμό είχε ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας και συντονιστής του εγχειρήματος «Καλαμάτα 2021» Νίκος Μπασακίδης.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ, ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΕΙ»

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στη διαδικτυακή παρουσίαση του νέου θεματικού ιστοτόπου του Δήμου Καλαμάτας. Την ηλεκτρονική σελίδα μας με αντικείμενο τους επετειακούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Επαναστατημένων Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Ένα σημείο που ο καθένας και η καθεμιά από όποιο σημείο του πλανήτη θα μπορεί να αναζητά, να παρακολουθεί ιστορικές αναφορές για τον ρόλο της Καλαμάτας στον Αγώνα του Έθνους το ’21 αλλά και να γίνει κοινωνός στοιχείων που αποτελούν μέρος του οράματος για το Δήμο μας τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2021 αποτελεί για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για τον τόπο μας, την Καλαμάτα, ένα έτος σημείο – αναφοράς. 200 χρόνια από έναν Αγώνα που έχει μείνει στην ιστορία. 200 χρόνια από την Επανάσταση που εμπνέει μέχρι και σήμερα, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα όλων μας και τη θέλησή μας να ζούμε ελεύθερα και Δημοκρατικά. Με Αρχές και Αξίες διαχρονικές, με ιδεώδη πανανθρώπινα. Και εμείς σήμερα συνεχιστές, με το ιστορικό βάρος της διατήρησης και τις μεταλαμπάδευσης αυτών στις επόμενες γενιές.

Η φετινή χρονιά πέραν από τους επετειακούς εορτασμούς οφείλει να είναι μία χρονιά επανεκκίνησης. Επανεκκίνησης για να αναζητήσουμε και πάλι τις ρίζες μας. Επανεκκίνησης όμως και για να πορευτούμε στη νέα εποχή, με οδηγό την ιστορία μας.


«Καλαμάτα, η επανάστασή μου». Ένα εγχείρημα που δεν έχει μόνο επετειακό και εορταστικό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει στην αποτύπωση ενός ξεκάθαρου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή. Είναι άλλωστε μια σπουδαία ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Καλαμάτα του αύριο, την Καλαμάτα που πρωταγωνιστεί, που ανοίγει δρόμους, που τολμάει. Με σχέδιο και όραμα, με σεβασμό στην ιστορία και με βαθιά πίστη για το αύριο.

Η πόλη μας, πρωταγωνίστρια στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, τιμά την ιστορική επέτειο με σειρά εορτασμών και δράσεων. Στον σχεδιασμό μας υπάρχει τόλμη, όπως επίσης υπάρχει και η διάθεση για τη δημιουργία του νέου.

Υπενθυμίζω ότι οι δράσεις του Δήμου μας έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σε αυτή την κατεύθυνση ως Δήμος επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα με μια σειρά δράσεων όπως, ο επετειακός στολισμός της πόλης, επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος ή φορείς και ιδιώτες για το σύνολο του έτους, αλλά και δράσεις με μόνιμο χαρακτήρα και εξωστρέφεια, όπως για παράδειγμα, το συλλεκτικό νόμισμα εικαστικού αποτελέσματος που ετοιμάζεται, το λάδι του ‘21 που συνδέεται με Hamb γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, νέους τολμηρούς θεσμούς, όπως το «Διεθνές forum διπλωματίας και διεθνών σχέσεων», αλλά και νέο ενδιαφέρον για την πόλη, με στοχευμένες παρεμβάσεις βελτιώσεις και διαδρομές τέχνης και πολιτισμού, όπως η δράση με τίτλο «Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε», η αναζήτηση καταγραφή και τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων του τότε μέχρι σήμερα μέσα από 20 εικόνες που η κάθε μια εξιστορεί μία δεκαετία και βέβαια η κεντρική διεκδίκηση ένα ψηφιακό μουσείο ιστορίας- διπλωματίας.

Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι η σημασία και ο αντίκτυπος της διπλωματίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για ιστορικούς λόγους αλλά και για σύγχρονες δυναμικές και κριτικές αναγνώσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα του σήμερα.

Ως πόλη έναρξης της Επανάστασης, ως τόπος λήψης σημαντικών στρατιωτικών και πολιτικών αποφάσεων του ’21 και έναρξης των διπλωματικών κινήσεων της νεότερης Ελλάδας, επιδίωξη είναι η Καλαμάτα να καταστεί «Τόπος διπλωματίας». Ένα μέρος που διηγείται την διπλωματική και πολιτική ιστορία της χώρας, των αιώνων πριν και μετά την Επανάσταση.

Κηρύσσοντας μια νέα, «διπλωματική επανάσταση», η Καλαμάτα γίνεται το σημείο αναφοράς για τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα,  την αγροδιατροφή, την κλιματική αλλαγή.

Κλείνοντας να σας καλέσω να επισκεφτείτε το νέο ιστότοπο μέσω της επίσημης σελίδας του Δήμου μας, kalamata.gr/myrevolution . Ένα site που ανοίγει σήμερα έχοντας ένα πλαίσιο, αλλά η δυναμική του θα διαμορφωθεί μέσα από την δική σας συμμετοχή.

Σας καλώ λοιπόν να καταθέσετε προτάσεις. Τη γνώμη σας. Την άποψή σας. Τις διορθώσεις σας. Είναι σημαντικό σε όλη αυτή την προσπάθεια να προτάξουμε το εμείς έναντι του εγώ. Να βοηθήσουμε όλοι το έργο της συντονιστικής επιτροπής που αποτελείτε, από τον Δήμαρχο, τον Νίκο Μπασακίδη, τον Παναγιώτη Λύρα, την Παναγιώτα Κουράκλη, τον Σωτήρη Μπόλη.

Της ομάδας εργασίας των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων που αποτελείτε, από τον  Δρούγα Παντελή, Μάκαρη Εμμανουήλ, Παυλάκου Αντωνία, Μπαζάνη Βασίλη, Ψαρρά Βασίλη, Γυφτάκη Στάθη και Λαμπρινίδη Παναγιώτη.

Με την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω τις ομάδες εργασίας για την έως τώρα άριστη και εποικοδομητική συνεργασία.

Τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί και νέα ομάδα  που θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης.

Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη σημερινή σας συμμετοχή και να ευχηθώ σύντομα να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορωνοϊού, που δυστυχώς παραμένει εδώ, έχοντας διαμορφώσει εντελώς νέες συνθήκες για όλους».

 


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version