Η πόλη της Καλαμάτας μέσα από αυτό το αλλόκοτο καλοκαίρι της πανδημίας, αντιστέκεται και διοργανώνει κανονικά το 26 διεθνές Φεστιβάλ Χορού της.
Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Καλαμάτας κου Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου, του Προέδρου Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» κου Παντελή Δρούγα και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίντας Καπετανέα, οδήγησαν στο πλέον θετικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα.
Η Φάρις Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας είναι ο επίσημος φορέας της πολιτικής του Δήμου, στον άξονα του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής.
Ο άξονας πολιτισμού περιλαμβάνει τομείς της μουσικής, του χορού, των εικαστικών, του θεάτρου, και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Οι δομές της ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, έχουν τραβήξει τα βλέμματα όλων των ανθρώπων του πολιτισμού, μιας και η λειτουργεία τους χαρακτηρίζεται πρότυπη ανά την Ελλάδα και παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες Κοινωφελούς Επιχείρησης των υπολοίπων δήμων.
Δεν είναι τυχαίο ότι την επίσημη έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κήρυξε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kalamatatimes.gr ζήτησε από την πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κ. Παντελή Δρούγα, όλο το Σάββατο αλλά και την Κυριακή έως αργά το απόγευμα να επισκεφτούν όλες τις δομές και να διαπιστώσει από κοντά την άρτια λειτουργεία τους.
Το Σάββατο βρέθηκαν στο επιβλητικό Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και στη συνέχεια στο αμφιθέατρο του κάστρου της Καλαμάτας για να παρακολουθήσουν το έργο TRACES στην έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τον Wim Vandekeybus και την ομάδα Ultima Vez
Το πρωί της Κυριακής επισκέφτηκαν το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας εκεί όπου τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνή Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών κ. Στάθης Γυφτάκης
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Ανοιχτό θέατρο εκεί όπου η Καλαμάτα θα διαθέτει έναν χώρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων περίπου 2.000 θέσεων.
Επόμενος προορισμός ήταν η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας εκεί όπου συνάντησαν την κα Θωμαΐς Σταμούλη καλλιτεχνική διευθύντρια της Σχολής οπου διδάσκεται Χορός κλασικός και σύγχρονος.
Δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν το Μουσείο με τη Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια” και κλείνοντας το Εικαστικό Εργαστήρι (Ναυαρίνου 8) εκεί όπου Λειτουργούν τμήματα παιδικά μικτών υλών (ζωγραφική, κεραμική, κατασκευές), εφήβων (ζωγραφική, κεραμική) και ενηλίκων (ζωγραφική, κεραμική, γλυπτική, αγιογραφία, γραμμικό σχέδιο).