Kalamata Times

Η κανέλα βοηθά στην τόνωση της μάθησης και της μνήμης

Η κανέλα βοηθά στην τόνωση της μάθησης και της μνήμης 3
Κοινοποιησέ το

Η κανέλα, το δημοφιλές αρωματικό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο και το μαγείρεμα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να αφυπνίσει τους γευστικούς κάλυκες σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση προϊόντων με κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης και μπορεί επίσης να μειώσει ορισμένα συμπτώματα άγχους. Προηγούμενη έρευνα ανέφερε ότι η κανέλα έχει θετική επίδραση στην υγεία. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπιρτζάντ ολοκλήρωσε μια μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνητικών εργασιών, αναφέροντας ότι η κατανάλωση κανέλας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ή στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της μάθησης. Ανασκοπώντας ένα σύνολο βιβλιογραφίας από το PubMed, το Google Scholar, το Web of Science και το Scopus, οι ερευνητές εντόπισαν 40 μελέτες που επικεντρώθηκαν στα οφέλη της κατανάλωσης κανέλας για τη μάθηση και τη μνήμη. Από αυτά τα 40, τα 33 διεξήχθησαν in-vivo και 5 διεξήγαγαν in-vitro.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, in vivo, η κανέλα και τα συστατικά της, όπως το κινναμωμικό οξύ, η ευγενόλη και η κινναμαλδεΰδη, είχαν θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Από τις in-vitro μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προσθήκη κινναμαλδεΰδης ή κανέλας στο κυτταρικό μέσο αύξησε τη βιωσιμότητα των κυττάρων ενώ μείωσε τη συσσώρευση Tau που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ και το αμυλοειδές-βήτα. Οι δύο κλινικές μελέτες επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση κανέλας σε νεαρούς ενήλικες και προδιαβητικούς ενήλικες κάτω των 60 ετών.

Οι νεαροί ενήλικες που μασούσαν τσίχλα κανέλας ανέφεραν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και λειτουργία μνήμης και μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Ωστόσο, οι προδιαβητικούς συμμετέχοντες είχαν ελάχιστη έως καθόλου αλλαγή στη γνωστική λειτουργία μετά την κατανάλωση του ψωμιού κανέλας. Ενώ οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κανέλα και οι ενώσεις της φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στη γνώση και τη μάθηση, δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ελπίζουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην επίδραση της κανέλας στον εγκέφαλο με στόχο να διερευνήσουν τις δυνατότητές της να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

Η κανέλα είναι ο εσωτερικός φλοιός των δέντρων που ονομάζονται Cinnamomum. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα και οι βιοδραστικές της ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο τη συστηματική ανασκόπηση μελετών σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κανέλας και των βασικών συστατικών της στη μνήμη και τη μάθηση. Δύο χιλιάδες εξακόσιες πέντε μελέτες συλλέχθηκαν από διαφορετικές βάσεις δεδομένων (PubMed, Scopus, Google Scholar και Web of Science) τον Σεπτέμβριο του 2021 και τέθηκαν υπό έρευνα για την καταλληλότητα.

Ως αποτέλεσμα, 40 μελέτες πληρούσαν τα κριτήριά μας και συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη συστηματική ανασκόπηση. Μεταξύ των μελετών που συμπεριλήφθηκαν, 33 ήταν μελέτες In vivo, πέντε ήταν In vitro και δύο κλινικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν επίσης. Το κύριο αποτέλεσμα των περισσότερων μελετών (n = 40) απέδειξε ότι η κανέλα βελτιώνει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία (μνήμη και μάθηση). Μελέτες in vivo έδειξαν ότι η χρήση κανέλας ή συστατικών της, όπως η ευγενόλη, η κινναμαλδεΰδη και το κινναμωμικό οξύ, θα μπορούσε να αλλάξει θετικά τη γνωστική λειτουργία.

Μελέτες in vitro έδειξαν επίσης ότι η προσθήκη κανέλας ή κινναμαλδεΰδης σε ένα κυτταρικό μέσο μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση tau, το αμυλοειδές β και να αυξήσει τη βιωσιμότητα των κυττάρων. Για κλινικές μελέτες, μια μελέτη έδειξε θετικά αποτελέσματα και μια άλλη δεν ανέφερε αλλαγές στη γνωστική λειτουργία. Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν ότι η κανέλα μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και τη μείωση της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικουρικό στη θεραπεία σχετικών ασθενειών. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για αυτό το θέμα.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version