Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της βασιλικής συζύγου Καμίλα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου του επόμενου έτους, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο βασιλιάς Καρολος θα χρισθεί με ιερό λάδι, θα λάβει τη σφαίρα, το δαχτυλίδι της στέψης και το σκήπτρο και θα στεφθεί με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, ενώ Καμίλα επρόκειτο θα χρισθεί επίσης με ιερό λάδι και θα στεφθεί με το στέμμα της Βασιλομήτορος. Στο μπροστινό μέρος του στέμματός της, ωστόσο, βρίσκεται το διαμάντι Koh-i-Noor – ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο που δόθηκε υπό «αμφιλεγόμενες συνθήκες» στη βασίλισσα Βικτώρια από τον τελευταίο αυτοκράτορα Σιχ της Ινδίας.
Αν και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ινδίας, Πακιστάν και Αφγανιστάν σχετικά με το ποια χώρα είναι ο νόμιμος κάτοχος του διαμαντιού, και οι τρεις φαίνεται να συμφωνούν ότι το διαμάντι πρέπει να αφαιρεθεί από το στέμμα.
Όταν χαρίστηκε στη Βασίλισσα Βικτώρια, το διαμάντι φορέθηκε από την μονάρχη και έγινε μέρος των κοσμημάτων του στέμματος αφότου εκείνη πέθανε. Στη διαθήκη της ανέφερε ότι το διαμάντι πρέπει να το φοράει μόνο μια γυναίκα μονάρχης ή σύζυγος του αρχηγού του κράτους.
Το διαμάντι βρέθηκε από τότε στα στέμματα της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και της Βασίλισσας Μαρίας. Η βασίλισσα Ελισάβετ η βασιλομήτωρ φόρεσε το στέμμα δύο φορές κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ – μία στα εγκαίνια του Κοινοβουλίου και ξανά στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Ιδιαίτερα μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, υπήρξαν εκκλήσεις για επιστροφή του διαμαντιού Koh-i-Noor.
Αυτή την εβδομάδα, το κυβερνών κόμμα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι υποστήριξε ότι η χρήση του αμφιλεγόμενου διαμαντιού στη στέψη θα μπορούσε να «μεταφέρει νοερά μερικούς Ινδούς πίσω στις ημέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας».
Σε δήλωσή τους στην The Telegraph, οι Ινδοί βουλευτές υποστήριξαν: «Η στέψη της Καμίλα και η χρήση του κοσμήματος Koh-i-noor φέρνει πίσω οδυνηρές μνήμες του αποικιακού παρελθόντος».
«Οι περισσότεροι Ινδοί έχουν πολύ λίγες μνήμες από το καταπιεστικό παρελθόν. Ωστόσο πέντε έως έξι γενιές Ινδών υπέφεραν κάτω από τον ξένο ζυγό για πάνω από πέντε αιώνες. Πρόσφατες περιπτώσεις, όπως ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β, η στέψη της νέας βασίλισσας Καμίλα και η χρήση του Koh-i-noor μεταφέρουν μερικούς Ινδούς πίσω στις μέρες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ινδία».
Το παλάτι δεν έχει ακόμη δηλώσει εάν το διαμάντι Koh-i-Noor θα συμπεριληφθεί στην στέψη της βασιλικής συζύγου Καμίλα.