ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
Περιφερειακη Συμβουλος Πελοποννησου
Υπεύθυνη ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
«Δολίως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την Πελοποννησιακή κοινωνία πως ο καταστατικά θεμελιωμένος ρόλος των μειοψηφιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν ασκείται, όπως εν προκειμένω στην Πελοπόννησο, συνιστά εκτροπή, συνιστά παρεμπόδιση, συνιστά κωλυσιεργία .
Στις δημοκρατικές χώρες όμως, αυτό συνιστά δημοκρατία, συνιστά ενδιαφέρον και ενεργό συμβολή στην ανάπτυξη του τόπου μας .
Οι προτάσεις με λύσεις για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως και ο έλεγχος της εξουσίας ,είναι υποχρέωση όσων έχουν εκλεγεί τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου μας.
Δυστυχώς όμως στον Περιφερειακό θεσμό στην Πελοπόννησο ,βιώνουμε συμπεριφορές που ξενίζουν.
Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές έφεραν στον Α γύρο ,πρώτη με 34,07 %; την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου και στη Β θέση, την παράταξη Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο με 33,06 % .
Ο Β γύρος όπου εκεί είδαμε πως υπήρξαν συμφωνίες τόσο φανερές, όσο και κρυφές, έφεραν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα , το οποίο στη δημοκρατία είναι απόλυτα σεβαστό.
Η αντιπολίτευση σέβεται απόλυτα το ρόλο της Περιφερειακής Αρχής.
Η Περιφερειακή Αρχή όμως, σέβεται άραγε τον καταστατικό ρόλο των μειοψηφιών;
Μέχρι σήμερα κρίνουμε πως όχι .
Όταν καταστρατηγεί νόμους και διατάξεις που αφορούν τον τρόπο συμβολής όλων των περιφερειακών παρατάξεων στον αγώνα για τον τόπο μας και τα προβλήματα του, αυτό δεν είναι δείγμα σεβασμού.
Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ενέργειες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ σε όσους έχουν απορία περί της χρησιμότητας της δημοσιοποίησης αυτής της επιστολής μου, η απάντηση μου είναι ναι, είναι απαραίτητη και αυτό, λόγω αδιαφορίας και απαξίωσης του κ. Περιφερειαρχη, σε προφορικά και έγγραφα αιτήματα των μειοψηφών.
1)Στο συντονιστικό όργανο (ΣΝΟ) για τις έκτακτες ανάγκες στους πέντε Νόμους της Πελοποννήσου, εκ του νόμου μετέχουν οι μειοψηφίες. Εν τοις πράξεσι, αποκλείεται η μείζονα αντιπολίτευση, δηλ. η Περιφ. παράταξη η έχουσα 17 συμβούλους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ίσο αριθμό με την Περιφερειακή Αρχή.
Αιτούμεθα φυσικά, την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας .
2) Στις σοβαρές συσκέψεις με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη , η παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκπροσωπούνται στους Νόμους όπου γίνονται συσκέψεις για ζητήματα του τόπου, είναι υποχρεωτική .
Αντί αυτού είδαμε πως στην επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, απέκλεισαν την παρουσία των εκπροσώπων των μειοψηφιών, λες και επρόκειτο για κομματική εκδήλωση.
Ένα θέμα όπως η παραβατικότητα και οι ανεξέλεγκτες σε ορισμένες περιπτώσεις διαστάσεις της εγκληματικότητας, αφορά όλη την κοινωνία και όχι μόνο το 33,06%, που εκπροσωπεί η Περιφερειακή Αρχή .
3)Στη στελέχωση διάφορων συμβουλίων, αναπτυξιακών κλπ, κυρίως η μείζονα αντιπολίτευση έχει ρόλο και θέση. Ούτε εκεί όμως υπήρξε συμμόρφωση με όσα ορίζουν οι νόμοι.
4)Για την άσκηση του ρόλου των μειοψηφιών, o νόμος ορίζει ρητά συγκεκριμένες διευκολύνσεις κλπ .
Δυστυχώς σε αίτημα για την τήρηση αυτών των διευκολύνσεων, προσωπικά έλαβα απάντηση με ψευδή στοιχεία.
Ελπίζω άμεσα να διορθωθεί το λάθος αυτό.
5)Στα διάφορα γεγονότα – εκδηλώσεις, που προγραμματίζουν φορείς, πολιτεία, αυτοδιοίκηση κλπ και αφορούν ζητήματα αφορώντα τον τόπο μας, τα προϊόντα μας, τα έργα, τα αιτήματα της κοινωνίας κλπ, είναι υποχρεωτική η ενημέρωση και των μειοψηφιών για να μετέχουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να συμβάλουν, όπου πραγματοποιούνται συσκέψεις, ημερίδες κλπ πρωτοβουλίες και προσκαλείται και Β βαθμός αυτοδιοίκησης .
Ούτε εκεί είδαμε συμμόρφωση με τη δημοκρατικότητα στη λειτουργία του θεσμού.
Η αυτοδιοίκηση όμως, είναι υπεράνω κομμάτων και χρωμάτων και την αυτοτέλεια της, την καθορίζει ρητά το αρθρ. 102 του Συντάγματος των Ελλήνων .
Κάθε άλλη σκέψη και ενέργεια αλλοίωσης του ρόλου της, αποτελεί Συνταγματική εκτροπή
Πάντα η αλαζονεία στην ευθύνη που δίνουν οι πολίτες είναι κατακριτέα και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, πως στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται»