Μαγειρική
Γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό, από τον Άκη Πετρετζίκη
Ανέβηκε
6 έτη πρινστις
από
Kalamata TimesΗ καλύτερη συνταγή για γαλακτομπούρεκο είναι, με διαφορά, του Άκη Πετρετζίκη. Απλά, αγνά υλικά και η εμπειρία του διάσημου σεφ, συνδυάζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ας προχωρήσουμε λοιπόν στη συνταγή:
Υλικά συνταγής: Για το σιρόπι 800 γρ. ζάχαρη 450 γρ. νερό 1 στικ κανέλας φλούδα από 1 λεμόνι 75 γρ. μέλι Για την κρέμα 4 αυγά μεσαία 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 500 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά 1 πρέζα αλάτι 1 κ.γ. βανίλια σιρόπι ή 2 βανιλίνες 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 100 γρ. βούτυρο 220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων 1 συσκευασία φύλλα κρούστας ή φύλλα Βυρητού Εκτέλεση Συνταγής Για το σιρόπι Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές. Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι. Για την κρέμα Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και τη μισή ζάχαρη. Πρέπει το μείγμα μας να αφρατέψει καλά. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα που θα έχουμε θα μοιάζει με μια ελαφριά μαρέγκα. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση. Με το που δούμε μπουρμπουλήθρες, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι που να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά. Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε όλο το μείγμα των αυγών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) και χτυπάμε για 4-5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα. Σταματάμε και ελέγχουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι χλιαρό. Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το μείγμα είναι έτοιμο. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα. Ανοίγουμε το φύλλο μας και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25×35 ή 35×40, ώστε να πάει παντού το βούτυρο. Ρίχνουμε το 1ο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα μας – όχι πολύ. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα μας από μέσα. Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα μας. Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά. Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, στη συνέχεια κόβουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο. Ψήνουμε για 1-1,5 ώρα. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι που ετοιμάσαμε στην αρχή. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιροπι κα σερβίρουμε Exta Tip
Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό!
Συντηρείται στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Η ζάχαρη, η κρέμα και το γάλα στη γέμιση βοηθάει να αποτρέψουμε να πιάσει στον πάτο το μείγμα μας. Το βούτυρο είναι αυτό που δένει το μείγμα μας και δίνει την ωραία υφή στην κρέμα μας.
Δοκιμάστε λοιπόν κι εσείς την καταπληκτική συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Εμείς το μόνο που έχουμε να σας πούμε, είναι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση
Πηγή: enimerotiko.gr
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Λουκέτο στα μαγαζιά του Ακη Πετρετζίκη
-
Ο Άκης Πετρετζίκης μιλάει για την σύζυγό του και τα παιδιά τους
-
Υπέροχη συνταγή με σύκα, γλυκό κρασί και σοκολάτα
-
Πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη σε σχήμα κουνελιού
-
Αρνί στη σούβλα από τον Άκη Πετρετζίκη
-
Συνταγή για Πολίτικο τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη
-
Η σπόντα του Ακη Πετρετζίκη για το νέο Masterchef
-
Η γαριδομακαρονάδα του Άκη Πετρετζίκη – Δείτε τη συνταγή (βίντεο)
-
Άκης Πετρετζίκης: «Και φέτος, τα Χριστούγεννα, μαζί θα τα περάσουμε»
-
Μοναδική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη: Τούρτα χριστουγεννιάτικη μπάλα
-
Άκης Πετρετζίκης: Τορτίγιες με κοτόπουλο
-
Άκης Πετρετζίκης: Πεντανόστιμοι ντοματοκεφτέδες
-
Συνταγή για πασχαλινά κουλούρια από τον Άκη Πετρετζίκη
-
Ακαταμάχητο Γαλακτομπούρεκο με Τέλειο Σιρόπι και Τραγανό φύλλο..
-
Ζεστό Γαλακτομπούρεκο, από τον Άκη Πετρετζίκη
-
Ο Άκης Πετρετζίκης στο βιβλίο Guinness
-
Ο γοητευτικός “Mr Κρατς” θα συνεργαστεί τελικά με τον Άκη Πετρετζίκη;
-
Γιαουρτογλυκό με ζελέ, φράουλες και λίγες θερμίδες
-
Αυτό είναι το πιο νόστιμο και… αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!
-
Γαλακτομπούρεκο: Το γευστικότερο γλυκό του ταψιού
Πρόσφατα Άρθρα
Σχολεία: Κλειστά τη Δευτέρα ‑ Τι θα ισχύσει με τις απουσίες
Νέο δίκτυο μονοπατιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Γιώργος Καραμπάτος: Τι μπορεί να γίνει ώστε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να ζουν από τη δουλειά τους;
Το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τα υπόλοιπα σπορ
Ξεκίνησαν τα Σχολικά Γεύματα για την σχολική χρονιά 2024-2025
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Νέο δίκτυο μονοπατιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Σχολεία: Κλειστά τη Δευτέρα ‑ Τι θα ισχύσει με τις απουσίες
-
Τηλεόραση1 ημέρα πριν
Το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τα υπόλοιπα σπορ
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Γιώργος Καραμπάτος: Τι μπορεί να γίνει ώστε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να ζουν από τη δουλειά τους;
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Ξεκίνησαν τα Σχολικά Γεύματα για την σχολική χρονιά 2024-2025