Η ελληνική κουζίνα έχει τον τρόπο να κάνει σχεδόν κάθε λαχανικό επιθυμητό. Ακόμα κι αν νομίζατε ότι δεν σας αρέσει, κατά κάποιο τρόπο, όταν μαγειρεύεται με τον ελληνικό τρόπο, καταφέρνει να είναι κάτι που θέλετε να φάτε ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να ειπωθεί για αυτό το παραδοσιακό πιάτο με λάχανο και ρύζι.
Το λαχανόριζο ανήκει σε μια κατηγορία των δημοφιλών ελληνικών λαχανικών και ρυζιού σε μια κατσαρόλα, στα οποία αναμειγνύονται όλες οι γεύσεις, με πιο δημοφιλές το σπανακόριζο (σπανάκι και ρύζι) και το αγαπημένο μου πρασόριζο (πράσο και ρύζι). Εκτός από τη γεύση, αυτά τα πιάτα είναι αρκετά (ναι το μαντέψατε) υγιεινά.
Για άλλη μια φορά καταφέρνετε να πάρετε μεγάλες ποσότητες λαχανικών σε μία μερίδα. Και αυτά είναι λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συν το ότι το μαγειρεύετε σε ελαιόλαδο προσθέτοντας ακόμα περισσότερη καλοσύνη. Το λάχανο συγκεκριμένα ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή.
Παραδοσιακό λαχανόριζο
Συστατικά συνταγής:
- 1 μέτριο λευκό λάχανο
- 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ χυμό ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι
- αλατοπίπερο
- ελαιόλαδο
- σπιτικό ζωμό λαχανικών
Παρασκευή συνταγής:
Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα λαχανικά και μετά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό ντομάτας και το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μετά προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά (αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό). Σερβίρουμε.
Tips: Αρκετές παραλλαγές αυτού του πιάτου μπορούν να βρεθούν σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων με σπανάκι, πράσο και μελιτζάνες. Σερβίρεται καλύτερα με χυμό λεμονιού, τυρί φέτα και ψωμί.
Καλή απόλαυση!!!
ΠΗΓΗ