Χρήστος Αναστασόπουλος – Οικονομική κατάσταση μετά την πανδημία
Ερωτήσεις στο Πλαίσιο Συνεδρίασης του Δ.Σ. (06.07.2020)
του Χρήστου Αναστασόπουλου
Οικονομολόγου, MSc
Δημοτικού Συμβούλου – «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»
Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε του Δ.Σ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι δραματικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα έχουν, όπως αναμενόταν, σοβαρή αρνητική επίπτωση και στα οικονομικά των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Να σημειωθεί, πως η υπέρογκη οικονομική επιβάρυνση των δήμων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έγκειται αφενός στις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών πρόληψης έναντι της πανδημίας της Covid-19 και αφετέρου στις σημαντικής κλίμακας απώλειες εσόδων λόγω της απαλλαγής τελών υπέρ επιχειρηματιών και καταστηματαρχών και της μείωσης των μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων, κατ΄ εφαρμογή σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης. Σε αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από όποια πηγή και αν προέρχονται, λόγω αδυναμίας πληρωμής ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής καχεξίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας για πολλούς από τους 332 δήμους της χώρας. Παράλληλα, πριν λίγες μέρες, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), ήταν διάχυτη η αγωνία μεταξύ των αιρετών της αυτοδιοίκησης για την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, για το φάσμα αδυναμίας σύνταξης εντός του Αυγούστου ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για το επόμενο έτος και για την επικείμενη μεγάλη οικονομική κρίση από τον Σεπτέμβριο, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η μέχρι τώρα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται, από τους αιρετούς, ανεπαρκής και με οριζόντιο χαρακτήρα, χωρίς δηλαδή να εξατομικεύεται η ζημία σε κάθε Δήμο ξεχωριστά. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος αναμένεται να αποτυπωθεί στα απολογιστικά στοιχεία δαπανών του δευτέρου τριμήνου που οι Δήμοι όφειλαν να υποβάλουν στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. με καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου του 2020. Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στοιχείων έχει παρέλθει, η εγκύκλιος καθυστερεί.
Έχοντας γνώση όλων των παραπάνω, ως παράταξη, προβληματιζόμαστε έντονα και μας δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, η απάντηση των οποίων θεωρούμε πως θα ενδιαφέρει κάθε μέλος του Δημοτικού μας Συμβουλίου καθώς και κάθε συνδημότη μας. Ως φωνή υπευθυνότητας, με εποικοδομητική διάθεση και πνεύμα σύμπνοιας σάς θέτουμε, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Πρώτον, ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στα απολογιστικά στοιχεία του δευτέρου τριμήνου που υποβάλατε ή έχετε έτοιμα προς υποβολή στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. ;
- Δεύτερον, ο Δήμος Καλαμάτας εντάσσεται στους Δήμους που βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο;
- Τρίτον, υπάρχει όντως κίνδυνος αδυναμίας σύνταξης τον επόμενο μήνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το 2021, λόγω ελλειμματικού ταμείου;
- Τέταρτον, αν η απάντηση στα δύο προηγούμενα ερωτήματα είναι καταφατική, σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος;
Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος παρακαλώ τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, ενημερώνοντας σχετικά με το ζήτημα, πλήρως και ενδελεχώς, το Δημοτικό Συμβούλιο.
Διακυβεύεται το μέλλον του Δήμου μας και ως εκ τούτου δεν χωρούν ολιγωρίες.