Γενικό Λύκειο Αρφαρών στο Βερολίνο
Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν από τις στιγμές της σχολικής ζωής που μένουν χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη των περισσότερων μαθητών. Ιδιαίτερη ανάμνηση, ως γνωστόν, είναι η πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ’ λυκείου. Η προετοιμασία και η αναμονή της αποτελούσε από την αρχή της χρονιάς το καταπραϋντικό στην ψυχολογική και σωματική πίεση που βιώνουμε καθώς προετοιμαζόμαστε για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο προορισμός επιλέχθηκε σε συνεργασία με το διευθυντή και τους καθηγητές μας. Αυτή τη χρονιά ήταν το Βερολίνο και η Λειψία. Δύο πόλεις της Γερμανίας οι οποίες συνδέονται με τη νεότερη αλλά και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Πρώτη φορά σε αεροπλάνο, πρώτη φορά τόσο μακριά από το σπίτι, πρώτη φορά σε επαφή με κάτι που δεν είναι τόσο ελληνικό. Ανάμεικτα συναισθήματα αγωνίας και ενθουσιασμού που σου προσφέρει ένα τέτοιο ταξίδι. Μάλιστα για έξι ημέρες από τις 11-16 Φεβρουαρίου.
Η ξενάγηση στην πόλη ξεκίνησε αμέσως μετά την αποβίβαση από το αεροπλάνο. Η γνωριμία με το Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας, άρχισε με μια τετράωρη εποχούμενη, με μικρές στάσεις, ξενάγηση, από την έμπειρη ελληνίδα ξεναγό, την κ. Αλεξάνδρα Ζωγιοπούλου στο τείχος (East side gallery), στα τούνελ διαφυγής από την ανατολική πλευρά της πόλης, στα σημεία σύλληψης των Εβραίων από τους Ναζί, στο check point Charlie κ.α. Ενθουσιασμένοι από την πρώτη μεγάλη βόλτα, κατευθυνθήκαμε στο ξενοδοχείο στη διάσημη Kurfürstendamm, για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε στη συνέχεια παραδοσιακή γερμανική κουζίνα.
Οι επόμενες ημέρες, με ξεναγό τον κ Βασίλη Μπαζάνη, φιλόλογο του σχολείου, μας «γέμισαν» εικόνες και γνώσεις για την τοπική, εθνική και παγκόσμια ιστορία και την ιστορία της τέχνης. Χαρακτηριστικά, το μνημείο της στήλη της Νίκης, το Σοβιετικό μνημείο των απελευθερωτών, το μνημείο για το ολοκαύτωμα των Ρομά και των Χίντι στο πάρκο Tiregarten, ο θόλος του Reichstag, η πύλη του Βραδεμβούργου, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου, το πανεπιστήμιο Humboldt, το Νησί των Μουσείων, η Εβραϊκή συνοικία ήταν τα σημεία γνωριμίας με την πόλη. Μας περίμενε, βεβαίως, και μια έκπληξη.
Επισκεφθήκαμε έναν καταξιωμένο Καλαματιανό ζωγράφο, τον Δημήτρη Τζαμουράνη. Μας δέχτηκε στο σπίτι-εργαστήριο του. Η συζήτηση μαζί του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Δύο ώρες ανταλλάξαμε απόψεις για την τέχνη της ζωγραφικής και την προσφορά της στον πολιτισμό, για τους καλλιτέχνες, τη δική του καλλιτεχνική πορεία και ταυτότητα. Ήμασταν αρκετά τυχεροί, διότι στο εργαστήριο υπήρχαν καμβάδες με έργα τα οποία ο καλλιτέχνης προετοίμαζε. Έτσι, μας εξήγησε όλα τα στάδια της δημιουργίας τους.
Την προτελευταία ημέρα ταξιδέψαμε έως τη Λειψία. Μια πόλη με έντονη πολιτική και πολιτιστική δράση, αρκετά συνδεδεμένη με τις τέχνες και με καθοριστικό ρόλο στην ιστορική και κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της σύγχρονης Γερμανίας. Επισκεφθήκαμε το πανεπιστήμιο, τον ναό του Αγίου Νικολάου που συνδυάζει το μπαρόκ, το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ύφος, τη γοτθική αρχιτεκτονική (το 1989 έγινε το κέντρο των παγκόσμιων συμβάντων), το Μουσείο της Σύγχρονης Γερμανίας, το Παλιό Δημαρχείο, την εκκλησία του Αγίου Θωμά στην οποία υπηρέτησε ο διάσημος συνθέτης Μπαχ και το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης με τις 140 άδειες καρέκλες.
Η Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα ης επιστροφής. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Ετοιμάσαμε τις βαλίτσες μας και φύγαμε από το ξενοδοχείο προκειμένου να κάνουμε την τελευταίας βόλτα στο κέντρο του Βερολίνου πριν από την πτήση. Ξέρουμε πως πολλές από τις λεπτομέρειες όσων είδαμε και θαυμάσαμε θα τις ξεχάσουμε γρήγορα. Το ταξίδι όμως με τη σειρά του θα αποτελέσει το ερέθισμα να κάνουμε και πολλά άλλα ταξίδια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το σχολείο μας έδωσε μια τέτοια ευκαιρία, δίχως να υποτιμάμε κανέναν προορισμό του εσωτερικού. Η εμπειρία της πολυήμερης της τελευταίας τάξης είναι από μόνη της ιδιαίτερα ξεχωριστή.
Είναι οι στιγμές, οι φίλοι, οι παρέες, οι πλάκες που την καθιστούν τέτοια. Όταν όμως όλα αυτά γίνονται σ’ ένα περιβάλλον τόσο διαφορετικό, όταν συνδυάζονται με τέτοιες εικόνες και γνώσεις, τότε το πνεύμα διευρύνεται περισσότερο και η ψυχή παίρνει δύναμη να συνεχίσει προς το δύσκολο δρόμο των εξετάσεων.
Η πρόεδρος της Γ’τάξης,
Ναταλία Τζαβάρα