Kalamata Times

Επίσκεψη στην πόλη Peso da Régua της Πορτογαλίας από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Επίσκεψη στην πόλη Peso da Régua της Πορτογαλίας από το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 3
Κοινοποιησέ το

Στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus Mavie, οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτα, Παναγιωτοπούλου Ζωή, Πετροπούλου Σταυρούλα-Ευαγγελία, Φαββατά Παναγιώτα, Χατζηβασιλείου Δανάη και οι εκπαιδευτικοί Γρουσουζάκου Χριστίνα και Σκλήκα Ουρανία επισκέφθηκαν από τις 12 έως τις 18 Μαΐου, το Escola Profissional de Desenvolvimento Rural do Rodo, ένα επαγγελματικό λύκειο στο Peso da Régua της Πορτογαλίας.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης μετά την τελετή καλωσορίσματος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής κρασιού από μαθητές του πορτογαλικού σχολείου. Επίσης ξεναγήθηκαν στο μουσείο-οινοποιείο που υπάρχει στον χώρο του σχολείου. Συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και παρουσίασαν τον Δεκάλογο της βιώσιμης ανάπτυξης στα Γαλλικά. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της περιοχής, γνωριμία με τον Δήμαρχο και ξενάγηση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μία ομιλία από την κυρία Edna Cabecinha για την αειφόρο ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο UTAD της Vila Real, συμμετείχαν σε δραστηριότητα για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, περιηγήθηκαν χώρους πράσινου της πόλης και επισκέφθηκαν το Sao Leonardo, περιοχή που αποτελεί μνημείο της Unesco.

Την τρίτη μέρα της επίσκεψης έγινε παρουσίαση από καθηγήτρια του επαγγελματικού λυκείου των προϊόντων περιποίησης που δημιουργούνται στο εργαστήριο του σχολείου με βιολογικό τρόπο από τα υπολείμματα του σταφυλιού μετά την έκθλιψη και την πίεσή του. Στη συνέχεια ακολούθησε η δοκιμή των προϊόντων ομορφιάς που παρασκευάζονται στο σχολείο με τη βοήθεια των μαθητών της τελευταίας τάξης.

Την τέταρτη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Pinhᾶo, επίσκεψη στον αμπελώνα Quinta dos Carvalhais, ενημέρωση για τον τρόπο καλλιέργειας και τις ποικιλίες της αμπέλου καθώς και γευσιγνωσία του οίνου. Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής αφίσας για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που διεξήγε ο κ. Dominique Lefevre, ιδρυτής της ΜΚΟ, Terralbastra.

Την τελευταία μέρα πριν την αναχώρησή τους οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο μουσείο Douro, με εκθέματα από την τοπική οινοπαραγωγή ανά τα χρόνια.

Οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου εκτός από γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη μετακίνησή τους αυτή, ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές των άλλων χωρών, ανέπτυξαν φιλίες, αλλά και εξασκήθηκαν και στη γαλλική γλώσσα που είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος.


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version