Connect with us
Επιμελητηρίο

Ψυχολογία

Ενδοοικογενειακή βία: Η «αθέατη» κακοποίηση

Ανέβηκε

στις

Ενδοοικογενειακή βία: Η «αθέατη» κακοποίηση 1
Κοινοποιησέ το

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και της γυναικείας κακοποίησης έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπάρχουν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που δεν μιλούν για αυτό που συμβαίνει. Η καραντίνα, η ανεργία, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα φαίνεται, ότι έχουν αυξήσει τα προβλήματα, τα οποία τελικά εκδηλώνονται με βίαιες συμπεριφορές.

Μερικές φορές μπορεί να είναι ο γονιός που ασκεί βία στο παιδί, άλλες φορές ο αδελφός, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας προς ένα άλλο πρόσωπο. Η βία στις οικογένειες ή στα ζευγάρια , και σε κάθε είδους σχέση είτε ερωτική, είτε φιλική, είτε επαγγελματική δεν πρέπει ποτέ να γίνεται δεκτή και να δικαιολογείται. Ακόμα κι ένα μικρό χαστούκι ή μια εξύβριση ή απειλή, αποτελεί βία.

Όταν νιώθεις ανασφάλεια, είτε με τον ίδιο σου τον εαυτό, είτε με μια κατάσταση που συμβαίνει προσπαθείς να επιβληθείς με το να υψώσεις τον τόνο της φωνής σου, και με τη δύναμη του σώματός σου.  Δημιουργείς τις συνθήκες, ώστε εσύ να φανείς ο σωστός έναντι του συνομιλητή σου, με όποιον τρόπο μπορείς. Σκοπός είναι να επιβάλεις τη δική σου άποψη, μέσω της έντασης που σταδιακά μπορεί να σε οδηγήσει στην βιαιοπραγία.

Η βία συναντάται στις εξής μορφές:

Η ψυχολογική βία: με τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας του άλλου.

Η σωματική βία: που περιλαμβάνει σωματικές βλάβες, όπως χτυπήματα, σπρωξίματα, γροθιές, κλωτσιές, δάγκωμα κτλ.

Η σεξουαλική βία: που περιλαμβάνει την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας ή τον εξαναγκασμό σεξουαλικής πράξης χωρίς την θέληση του άλλου (βιασμός)

Η οικονομική βία: περιλαμβάνει τη στέρηση διατροφής, την παρακράτηση των χρημάτων από τον-την σύντροφο, ή την στέρηση του δικαιώματος για εργασία. Ακόμα, ο σύντροφος να θέλει να ασκεί τον έλεγχο των εσόδων και των εξόδων από τον άλλον.

Η ενδοοικογενειακή βία για αρχή ακολουθεί μια προοδευτική εξέλιξη, που από την πιο απλή μορφή, όπως ένα «απλό» χαστούκι, μπορεί να φτάσει μέχρι και το έγκλημα.

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, συνήθως είναι άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με έντονο στρες, συχνά κάνουν χρήση αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν οι ίδιοι υποστεί κακοποίηση στην πατρική τους οικογένεια ή υπήρξαν μάρτυρες της κακοποιητικής στάσης κάποιου γονέα προς τον άλλο .

Τελειώνοντας, πρέπει να γνωρίζουμε ότι σεβασμός στο συνάνθρωπο, και η οριοθέτηση μας, απέναντι σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους άλλους, είναι βασική προϋπόθεση για μια ομαλή συμβίωση! Μη φοβάστε εκείνον που είναι βίαιος. Να φοβάστε τον εαυτό σας, αν μάθει ν’ ανέχεται την βία. Η σιωπή είναι συνενοχή. Όταν αντιληφθείς βία δίπλα σου, μην κλείνεις το στόμα! Μας αξίζει να μας προστατεύουν, να μας κατανοούν, αγαπούν και να μας σέβονται. Η αγάπη δεν σε κάνει ποτέ να υποφέρεις!

Γεωργία Ρήγα

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ