Kalamata Times

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας

Εναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας 8
Κοινοποιησέ το

Ξεκίνησε τη λειτουργία του και άνοιξε τις πόρτες του από την αρχή του μήνα, για τους φίλους τού είδους και όχι μόνο, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής φορέας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Ο νέος χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στην οδό Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ακριβώς πίσω από το κτήριο της Φιλαρμονικής και λίγα μέτρα πιο πάνω από το Καλλιτεχνικό Στέκι, λειτουργεί κατ’αρχήν ως γραφείο για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, αλλά και όλων των δράσεων του Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου: Ξεκινώντας με την καθιέρωση αφενός δωρεάν προβολών ντοκιμαντέρ κάθε Δευτέρα, και αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικής προβολής ντοκιμαντέρ σε όποιον επιθυμεί, εκμεταλλευόμενο το πλούσιο αρχείο του, στόχο έχει να καθιερωθεί ως Στέκι πολιτισμού και ανοιχτού διαλόγου µε όλους τους φίλους του και ιδίως τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα στις 8 µ.µ., αρχής γενομένης από τις 9 Σεπτεμβρίου, θα προβάλλεται με δωρεάν είσοδο ένα ντοκιμαντέρ επιλεγμένο από το πρόγραμμα των προηγούμενων Φεστιβάλ, αλλά και κάποια που έχουν παίξει στους κινηματογράφους της Αθήνας αλλά δεν έχουν έρθει ποτέ στην Καλαμάτα – και μ’ αυτό το σκεπτικό προσεγγίστηκαν ήδη οι διανομείς τους. Για τις  προσεχείς προβολές μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πρόγραμμα  συμπεριλαμβάνονται κυρίως ταινίες που κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είχαν προβληθεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά και δεν είχε την ευκαιρία πολύς κόσμος να τις παρακολουθήσει, είτε ταινίες που άρεσαν πολύ και ζητήθηκε από την ομάδα να τις ξαναπροβάλει στην πρώτη ευκαιρία.

Η αφίσα βασίζεται σε φωτογραφία της Σταυρούλας Πουλημενέα από τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας

Επιπλέον, θα καθιερωθούν δύο ημέρες την εβδομάδα που θα μπορεί κάποιος να έρχεται με το laptop του και τα ακουστικά του, να διαλέγει κάποιο από τη λίστα των 250 και πλέον ντοκιμαντέρ της βιντεοθήκης και να το βλέπει επιτόπου, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να γίνει χρήση του εξοπλισμού του Κέντρου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους φίλους του Φεστιβάλ να ξαναδούν κάποιο ντοκιμαντέρ που τους άρεσε ή να αναζητήσουν κάποιο που ήθελαν αλλά δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν,

Οι φίλοι που θα προσέρχονται, θα έχουν τη δυνατότητα να πιούν έναν καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα ποτό, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια των μελών του κέντρου για την ομαλή λειτουργία του χώρου.

 

Παράλληλα, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ θα διατίθεται, κατόπιν ραντεβού, δωρεάν πάντα, σε σχολικές τάξεις για προβολές εκπαιδευτικών ταινιών, συνεχίζοντας έτσι τη δράση που ξεκίνησε την προηγούμενη σχολική χρονιά η ομάδα του Κέντρου, επισκεπτόμενη απομακρυσμένες σχολικές μονάδες της Περιφέρειας συνοδεία σκηνοθέτη. Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, η ομάδα του Κέντρου απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν, να διαλέξουν από μια πληθώρα εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ -τουλάχιστον 60 ταινίες- και να κλείσουν ραντεβού να φέρουν την τάξη τους όποια ημέρα επιθυμούν. Σχετικές επιστολές θα σταλούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα να σταλεί η επιλεγμένη ταινία ηλεκτρονικά για να προβληθεί στο χώρο του σχολείου. Ο κατάλογος των εκπαιδευτικών ταινιών θα είναι αναρτημένος στα Νέα της επισημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.peloponnisosdocfestival.com.

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, το Κέντρο προγραμματίζει να υλοποιήσει και δύο σεμινάρια. Το πρώτο θα αφορά μαθήματα τεχνικής animation, διάρκειας 3 μηνών, το οποίο θα αναλάβει ο γραφίστας, με ειδίκευση στα graphic animation, Δάμων Βλάχος. Το σεμινάριο θα είναι δωρεάν (οι συμμετέχοντες θα κληθούν ωστόσο να καλύψουν το κόστος των αναλώσιμων που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου) και θα γίνονται μαθήματα δυο ώρες την εβδομάδα. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να εκφράσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο docanima@peloponnisosdocfestival.com.

Το δεύτερο σεμινάριο για το οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει, έχει αντικείμενο τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, με διδάσκοντα καθηγητή το σκηνοθέτη και σεναριογράφο Δημήτρη Μπαβέλλα. Στο εκτεταμένο αυτό σεμινάριο διάρκειας 6 μηνών (3 ώρες την εβδομάδα) θα συνδυαστεί η θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου, ξεκινώντας από τις βασικές αρχές και φτάνοντας μέχρι το γύρισμα μιας ταινίας. Οι συμμετέχοντες, μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και master classes, καλούνται να γυρίσουν μια κινηματογραφική σκηνή αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας.

 

Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, το πώς γίνεται μια ταινία, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία. Το κόστος του σεμιναρίου και η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι μπορούν να στέλνουν την αίτηση συμμετοχής τους στο email peldocfest@gmail.com.

 

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ 2019

Την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τον Ιανουάριο του 2019, θα έχει το κοινό του Δήμου Μεσσήνης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, 28-29 του μήνα, καθώς το Κέντρο, σε συνεργασία με την Πλατφόρμα Πολιτισμού ΡΕΚΤΗΣ, σε συνδιοργάνωση με το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης και τη στήριξη του Δήμου, οργανώνει δύο προβολές στον προαύλιο χώρο του Φιλοσοφικού Κέντρου της πόλης. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ “I itsai Romni/Το κορίτσι γυναίκα” της Ευαγγελίας Γούλα που βραβεύτηκε με το βραβεία Ισότητας ως η καλύτερη ελληνική ταινία που ανέδειξε το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων, και την ταινία “Ένα Δέντρο Θυμάται” του Κωνσταντίνου Φόλλα, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού ως η καλύτερη ελληνική συμμετοχή της διοργάνωσης.

 

«ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» – ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Η ομάδα του Κέντρου, για το μήνα Σεπτέμβριο επέλεξε και θα προβάλει, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Δευτέρα στις 8 μ.μ., τα παρακάτω ντοκιμαντέρ από το πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ:

 

Δευτέρα 09/09

The Machine Which Makes Everything Disappear της Tinatin Gurchiani (97’ | 2012, Georgia/Germany)

H σκηνοθέτις επιστρέφει στην πατρίδα της, τη Γεωργία, για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των νέων. Μερικοί θέλουν να γίνουν διάσημοι αστέρες κινηματογράφου, ενώ άλλοι απλά θέλουν να πουν την ιστορία τους. Μια καλειδοσκοπική εικόνα μιας σύγχρονης κοινωνίας που εξακολουθεί να αντηχεί μέσα από το σοβιετικό παρελθόν της…

 

Δευτέρα 16/09

Touch of an Angel του Marek Tomasz Pawlowski  (60’, Germany | Poland 2015)

‘Το Άγγιγμα ενός Αγγέλου’, του οποίου η παραγωγή πήρε πέντε χρόνια, είναι μια πολύ προσωπική, ποιητική ιστορία ενός κωφού άντρα που επιστρέφει στα μέρη όπου βρήκε καταφύγιο ως παιδί. Η ταινία παρουσιάζει παντελώς άγνωστα γεγονότα για την ύπαρξη ενός αποτυχημένου Γραφείου Μετανάστευσης Εβραίων στην Παλαιστίνη, στην πόλη του Άουσβιτς, το οποίο διαχειριζόταν ο πατέρας του ήρωα. Τί πήγε τόσο απαίσια στραβά σε ένα μέρος το οποίο αργότερα έγινε διάσημο για τους θαλάμους αερίων του; Ο ήρωας της ταινίας, Henryk Schoenker, μιλάει γι’ αυτό τολμηρά, κοιτώντας τον θεατή στα μάτια.

 

Δευτέρα 23/09

Ghost hunting του Raed Andoni (90’, France, Palestine 2017)

Ο σκηνοθέτης Raed Andoni έβαλε μια αγγελία σε εφημερίδα της Ραμάλα, ψάχνοντας για πρώην κρατούμενους του ανακριτικού κέντρου Mοskobiya της Ιερουσαλήμ, ζητώντας, οι άνδρες που θα πάνε να έχουν εμπειρία ως τεχνίτες, αρχιτέκτονες ή ηθοποιοί. Έπειτα από μια ακρόαση που έμοιαζε σχεδόν με παιχνίδι ρόλων, έστησε ένα αντίγραφο των δωματίων ανακρίσεων και κελιών του κέντρου σε κανονικό μέγεθος μέσα σ’ έναν διάδρομο, κάτω από την εποπτεία των πρώην κρατουμένων με βάση τη μνήμη τους.

 

Δευτέρα 30/09

Cause of Death Unknown της Anniken Hoel (90′, Νορβηγία 2017)

Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των Μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και της εμπορίας των φαρμάκων.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητοποιήσεων (20-27 Σεπτεμβρίου), με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΗΕ, κατά την οποία προγραμματίζονται παγκοσμίως ακτιβισμοί, πολιτιστικά δρώμενα από οικολογικές οργανώσεις, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. στο Στέκι του Κέντρου (Μπενάκη 11) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “The 11h Hour” των Leila & Nadia Conners, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ

Στην ατζέντα τού Κέντρου, για τις 20 (6 -10 μ.μ.) Οκτωβρίου, περίοπτη θέση καταλαμβάνει η διοργάνωση Ημερίδας για την Γενοκτονία των Αρμενίων, σε συνεργασία με την Αρμένικη Εθνική Επιτροπή. Κατά την διάρκεια της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αμερικανοαρμένη σκηνοθέτη, Bared Maronian, «Γυναίκες του 1915» (Women of 1915), παρουσία του ιδίου. Την προηγούμενη ημέρα στο Στέκι του Κέντρου θα προβληθεί η ταινία του ιδίου «Orphans of the Genocide». Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών και θα μιλήσει για την εμπειρία του από τη δημιουργία των δυο ντοκιμαντέρ.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αναζητεί εθελοντές. Για όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει αυτήν  την εμπειρία, μπορεί να μπει στην παρακάτω πλατφόρμα και να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση: https://www.peloponnisosdocfestival.com/volunteers/

 

 

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πέρα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι ώρες των οποίων θα ανακοινώνονται εγκαίρως, το Κέντρο λειτουργεί τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) 10 π.μ.-2 μ.μ. τα πρωινά και 6-9 μ.μ. τα απογεύματα.


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version