Kalamata Times

Ένα ρεκόρ που δεν έχει ξαναγίνει- Η πόλη όπου η θερμοκρασία ανέβηκε 27 βαθμούς μέσα σε δυο λεπτά

Ένα ρεκόρ που δεν έχει ξαναγίνει- Η πόλη όπου η θερμοκρασία ανέβηκε 27 βαθμούς μέσα σε δυο λεπτά 2
Κοινοποιησέ το

Υπάρχει μια παλιά παροιμία σε εκείνα τα μέρη των ΗΠΑ. «Αν δεν σου αρέσει ο καιρός στη Νότια Ντακότα, περίμενε λίγα λεπτά και θα αλλάξει».

Αυτή η παροιμία ήταν σίγουρα σωστή στην περιοχή Northern Black Hills τον χειμώνα του 1943, όταν ένας ζεστός άνεμος της περιοχής που ονομάζεται Chinook, έφερε τα πάνω κάτω στην πόλη Spearfish. Μέσα σε μόλις δυο λεπτά, η θερμοκρασία πήγε από τους -20 βαθμούς Κελσίου, στους 7 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή υπήρξε άνοδος 27 βαθμών μέσα σε λίγες στιγμές. Στην κλίμακα Φαρενάιτ, η άνοδος ήταν πιο εντυπωσιακή, αφού από τους -4 έφτασε τους 45.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ταχύτερη αλλαγή θερμοκρασίας, με το ρεκόρ να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Η ημερομηνία ήταν 22 Ιανουαρίου 1943. Και ξημέρωσε κρύα στις πόλεις Spearfish, Lead και Rapid City. Η θερμοκρασία στην αυγή ήταν -20 βαθμοί Κελσίου, αλλά στις 7.30 το πρωί, ένας δυνατός άνεμος Chinook ξεκίνησε να φυσάει και δυο λεπτά αργότερα, το θερμόμετρο είχε φτάνει στους +7.

Τις επόμενες στιγμές, τα παράθυρα των αυτοκινήτων και των σπιτιών άρχισαν να θολώνουν. Αρκετά μάλιστα έσπασαν από τη δραστική και απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.

Αμέσως μετά η ζέστη χτύπησε και το Rapid City. Πάντως, οι εφημερίδες έγραψαν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα ασυνήθιστο σαν κι αυτό φαινόμενο συνέβη στην πολιτεία της Νότιας Ντακότας. Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της περιοχής, είχαν ήδη λέξεις για να περιγράψουν την απότομη αλλαγή του καιρού. Η περιγραφή για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν ο «άνεμος που τρώει το χιόνι».

Στο Spearfish αυτό κράτησε για δυο ώρες. H θερμοκρασία είχε ανέβει μέχρι και τους 12 βαθμούς Κελσίου μέσα σε αυτό το διάστημα. Αλλά μέσα σε 27 μόλις λεπτά, από τους +12, έπεσε ξανά στους -20 βαθμούς Κελσίου.

@weathernationtv.com

Το βιβλίο Γκίνες καταχώρησε το περιστατικό ως τη «πιο γρήγορη αλλαγή θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο. Και επειδή είναι έγκυρο, το γεγονός ότι ακόμα εκείνη η ημέρα βρίσκεται ακόμα στις σελίδες του, πάει να πει ότι τίποτα παρόμοιο δεν έχει καταγραφεί πουθενά από τότε.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version