Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Ένα κτίριο-έμβλημα στην Καρδαμύλη έγινε σπίτι – Συγκλονιστική αλλαγή για το Παλιό Τελωνείο
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata TimesΈνα κτίριο – τοπόσημο για την Καρδαμύλη, το παλιό τελωνείο στο λιμάνι, αποκαταστάθηκε και έγινε σπίτι.
Το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης είναι το μικρό συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται από τον 18ο αιώνα στο παλιό λιμάνι του οικισμού, κάτω από τη Βάρδια των Δημητρέων και μπροστά από το νησάκι Μερόπη, που ανήκε στην ιστορική οικογένεια των Τρουπάκη-Μούρτζινων (το αντίπαλο δέος των Μαυρομιχάληδων στην κυριαρχία της Μάνης).
Αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτίρια που λειτουργούσε ως ιδιωτικό «τελωνείο» μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, διασφαλίζοντας τη διέλευση των διεθνών εμπόρων και αποθήκευση εμπορευμάτων.
Αρχιτεκτονικά, το κτίριο αποτελεί υπόδειγμα του πώς ένα κτίσμα ιστορικής σημασίας μπορεί να αποκτήσει νέα χρήση και ζωή στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ ανέλαβε και ολοκλήρωσε η δημιουργική ομάδα των ταλαντούχων και βραβευμένων Etsi Architects μαζί με μια ομάδα συνεργατών, διατηρώντας ανέπαφη τη διαχρονική κομψότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες αισθητικές παρεμβάσεις.
H ιστορία του Παλιού Τελωνείου της Καρδαμύλης
Για πολλά χρόνια το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης που το διαχειρίζονταν και το προστάτευαν, όπως προαναφέραμε, η οικογένεια των Μούρτζινων κ Τρουπάκηδων, δεχόταν πολύ σημαντικό μέρος της εμπορικής κίνησης του Μεσσηνιακού κόλπου, μεταξύ διαφόρων εθνοτητων. Ενετοι, Γενοβέζοι, Φράγκοι, Οθωμανοί, κι Ελληνες αποθήκευαν εμπορευματα και κλείνανε συμφωνίες στο τελωνείο της Καρδαμύλης. Εντυπωσιακά ιστιοφόρα έδεναν και τα καλύτερα εμπορεύματα από τα ευρωπαϊκά λιμάνια πωλούνταν μεταξύ των εμπόρων.
Λόγω του ρόλου του ως οχυρωμένο τελωνείο, σχεδιάστηκε αρχικά για προστασία, με αποθήκες εμπορευμάτων στον κάτω όροφο και αμυντικούς προστατευόμενους χώρους εμπορικών συναλλαγων στον επάνω.
Μετατράπηκε σε μοτέλ τη δεκαετία του 1960, αργότερα ερήμωσε μέχρι που ανακηρύχθηκε μνημείο το 1992.
Ετσι ήταν το Παλιό Τελωνείο όταν το ανέλαβαν οι Etsi Architects.
Πώς το Παλιό Τελωνείο έγινε ένα σπίτι με σεβασμό στη μανιάτικη αρχιτεκτονική
«Μας εντυπωσίασε η ακλόνητη πίστη των πελατών μας στο όραμα τους, όταν φαντάστηκαν το Tελωνείo ως το δεύτερο σπίτι τους. Αναγνώρισαν αμέσως τις δυνατότητες αποκατάστασης, ενώ παράλληλα έβλεπαν τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου. Μετά τη δυσπιστία των ντόπιων σχετικά με την ιδιωτική αποκατάσταση του ορόσημου της Καρδαμύλης και μια μακρά διαδικασία έγκρισης, συνεργαστήκαμε με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων επί οκτώ χρόνια και είχαμε την υποστήριξη και την βοήθεια της ΕΦΑΜ ( Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας) για να επαναφέρουμε το Τελωνείο στη ζωή και να του δώσουμε έναν νέο σκοπό», λέει στο iefimerida η Ελένη Τσιγαρίδα, επικεφαλής του γραφείου Etsi Architects, που υλοποίησε την ιδέα.
Οι Etsi Architects παρέλαβαν ένα ιστορικό κτίσμα και ανέδειξαν την κομψότητα παραδίδοντας ένα λειτουργικό σύγχρονο σπίτι./Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκης
Το Παλιό Τελωνείο, νυν σπίτι από ψηλά/Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκη
Η θέση του στο λιμάνι της Καρδαμύλης από τον 18ο αιώνα καθιστά το Τελώνειο κομβικό σημείο για την περιοχή κάτι που το αρχιτεκτονικό γραφείο ήθελε να τιμήσει δεόντως. Αφού λειτούργησε για λίγο ως μοτέλ τη δεκαετία του 1960, είχε εν μέρει θαφτεί στο σκυρόδεμα και είχε περιέλθει σε ερείπωση, δίνοντάς την τέλεια ευκαιρία στους Etsi Architects να το επανασχεδιάσουν ως σπίτι.
Εξ’ αρχής το κυρίαρχο μέλημα αλλά και ταυτόχρονα πρόκληση, ήταν η επέμβαση να γίνει με τρόπο που δεν θα αλλοίωνε τον υφιστάμενο χαρακτήρα κτιρίου και θα διασφάλιζε μια ομαλή μετάβαση στον εκσυγχρονισμό μέσα από το πάντρεμα του υφιστάμενου με το νέο.
Κύριο μέλημα για την ομάδα αρχιτεκτόνων ήταν να χαραχθεί μια στρατηγική αποκατάστασής, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου/Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκης
«Λόγω του ρόλου του ως οχυρωμένο τελωνείο, σχεδιάστηκε αρχικά για προστασία, με αποθήκες εμπορευμάτων στον κάτω όροφο και αμυντικούς στρατώνες στον επάνω. Έπρεπε να ανοίξουμε και να συνδέσουμε τους χώρους και στους δύο ορόφους και στα δύο κτίρια, προσθέτοντας χαρακτηριστικά που θα το κάνουν να μοιάζει με σπίτι.», περιγράφει η Ελένη Τσιγαρίδα. Ετσι η πρόκλησή επικεντρώθηκε σε τρεις κύριους τομείς:
Αποκατάσταση
«Αποκαλύψαμε την εκπληκτική λιθοδομή του 18ου αιώνα, μετατρέποντας τα κοντόχοντρα ογκώδη κτίρια σε ψηλά και λεπτά, με προσεκτική εκσκαφή από το περιβάλλον σκυρόδεμα. Στη συνέχεια αποκαταστήσαμε το κέλυφος σύμφωνα με την αρχική οχυρωμένη αρχιτεκτονική της Μάνης. Αποκαταστήσαμε επίσης τις στέγες και μετατρέψαμε σε παράθυρα τις σκαλότρυπες και τις πολεμότρυπες, στους κάτω ορόφους για να δώσουν φως και αέρα και να το κάνουν κατοικήσιμο».
Συνδεδεμένοι χώροι
«Θέλαμε οι πελάτες μας να μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα και μεταξύ των χώρων. Αν και τα δύο κτίρια ήταν ανεξάρτητα με μια προστατευμένη αυλή ανάμεσά τους, όλα τα δωμάτια είχαν ξεχωριστή πρόσβαση από το εξωτερικό. Συνδέσαμε τα δωμάτια μέσα σε κάθε κτίριο, προσθέσαμε μια σκάλα με τολμηρή τομή του κύριου θόλου, δημιουργήσαμε πρόσβαση στο ύπαιθρο στη νότια πλευρά και συνδέσαμε τα δύο κτίρια μεταξύ τους».
Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία Παναγιώτης Βουμβάκης
Υλικά
Το Τελώνειο είναι το τέλειο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι ειδικοί συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους. «Χρησιμοποιήσαμε τοπικά υλικά, όπως μαρμάρινα δάπεδα από το λατομείο του Οίτυλου, έπιπλα και καπλαμάδες από ξύλο ελιάς και τοπικά βότσαλα για το ψηφιδωτό της εισόδου, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές για τις επισκευές.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Αποκατάσταση με πυξίδα το σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου
Με σεβασμό, λοιπόν, στην ιστορία του κτιρίου και προσεχτικό σχεδιασμό, η αποκατάσταση διατήρησε ανέπαφη τη διαχρονική γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μάνης αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητα του κτίσματος που αποτελεί άλλωστε μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδαμύλης.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια υπερσύγχρονη ιστορική αποκατάσταση και ένα κομψό σπίτι με θέα στη θάλασσα, ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Τέσσερις κρεβατοκάμαρες, ένα γραφείο και τρία μπάνια σε δύο κτίρια, καθώς και ένας ανοιχτός χώρος κουζίνας – τραπεζαρίας – σαλόνι για να τον απολαμβάνει μια σύγχρονη οικογένεια.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Το έργο μεταμόρφωσε επίσης την τοπική κοινότητα, ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις για την αποκατάσταση ενός αγαπημένου ορόσημου και την ανάδειξή του σε πόλο έλξης επισκεπτών. «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχαμε εμείς και οι πελάτες μας», καταλήγει η Ελένη Τσιγαρίδα.
Φωτογραφία: Christina Varotsis
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Στον δρόμο για τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής
Σήμερα το σπίτι – πρώην τελωνείο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του καθώς έχει ήδη λάβει μια σπουδαία διάκριση ως επιστέγασμα της μεγάλης αυτή προσπάθειας. Βρίσκεται τους φιναλίστ των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022 «DOMa» στην κατηγορία νέα αρχιτεκτονική σε υφιστάμενο κτίριο.
H τελετή απονομής θα γίνει την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης
Πηγή: iefimerida.gr
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
3 βιβλία της Κατερίνας Σχοινά παρουσιάστηκαν στην Καρδαμύλη
-
Το βιβλίο «Το στραβοπάτημα» Όλγας Προφίλη παρουσιάζουν την Παρασκευή 25 Αυγούστου στην Καρδαμύλη
-
Παρουσίαση βιβλίου «Το στραβοπάτημα» της Όλγας Προφίλη στην Καρδαμύλη
-
Η Μαριλένα Γυφτέα συναντήθηκε με παραγωγούς ελαιολάδου, μεταποιητικές επιχειρήσεις, τουριστικά καταλύματα της Μάνης
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στα χωριά της δυτικής Μάνης (Κάμπος – Μάλτα – Καρδαμύλη)
-
Στα μανιάτικα καλντερίμια από το Εξωχώρι έως την Καρδαμύλη περπάτησε ο Ευκλής Καλαμάτας
-
4 υπέροχα χωριά της Πελοποννήσου πάνω στο κύμα, για διακοπές σαν σε νησί
-
Επίσκεψη του Μενέλαου Γερονικολού στην περιοχή της Μάνης
-
Μετά από 2 χρόνια απουσίας το Taygettos Chalenge επιστρέφει
-
Πεζοπορία στη Καρδαμύλη για τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας την Κυριακή 23 Μαΐου
-
Απόδραση στην υπέροχη Μάνη: Το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου που κλέβει τη δόξα από τα νησιά του Αιγαίου
-
My Traveller: Απόδραση στη Δυτική Μάνη!
-
Οι πεζοπόροι του Ευκλή εξερευνούν τα καλντερίμια της Καρδαμύλης και το σπήλαιο Βατσινίδη
-
Ένας πέτρινος μύλος του 1850 στη Μάνη, μετατράπηκε σε μια σύγχρονη πολυτελή βίλα (photos)
-
Η εξωτική Καλαμάτα! Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας από ψηλά
-
Ακύρωση του Taygetos Challenge 2020
-
Taygetos Challenge 10+1 χρόνια, 3+1 διαδρομές, στις 21 & 22 Μαρτίου 2020
-
Αυτοκίνητο γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό πριν την Καρδαμύλη
-
Οι Συνοδοιπόροι ΣΤΗ ΦΥΣΗ εξορμούν στη Δυτική Μάνη
-
Τα καλντερίμια της Δυτικής Μάνης γνώρισαν οι φυσιολάτρες του ”Ευκλή”
-
Εκδρομή στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα με το nARTura
-
Η φθινοπωρινή πλευρά της Καρδαμύλης Ένα δαντελένιο κέντημα στη Μάνη
-
Taygetos Challenge – 10+1 χρόνια, 3+1 διαδρομές
-
Καρδαμύλη: Ο Μητσοτάκης στην οικία του Πάτρικ Λι Φέρμορ
-
Παυλόπουλος από Μεσσηνία: Σταμάτησε την αυτοκινητοπομπή του για να ευχηθεί σε γαμπρό
-
Η Πελοπόννησος στους καλύτερους προορισμούς το 2019
-
Συναυλίες και Jam Sessions σε Καρδαμύλη, Στούπα και παραλία Καλογριάς στη Δυτική Μάνη
-
Καρδαμύλη: Ο παράδεισος της Ελλάδας βρίσκεται στη Μάνη
-
Πέτρος Τατούλης: Ηχηρό μήνυμα νίκης από την Μεσσηνία!
-
Επετειακός αγώνας ορεινού τρεξίματος «Taygetos Challenge» στην Καρδαμύλη
Πρόσφατα Άρθρα
Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη: «Φυλάξτε τρόφιμα και φάρμακα για 72 ώρες», καλεί η Κομισιόν
«Η πιο γενναία γυναίκα στον κόσμο» γράφουν για την Ιρανή που αψήφησε το καθεστώς και γδύθηκε για να διαμαρτυρηθεί
Επιστολή – αίτημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την Μαύρη Σταφίδα και την χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης
Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον Πρωθυπουργό του Πρόεδρου του Συνεταιρισμού Μεσσηνίας για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια
Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας «Εξαλείφοντας το χάσμα: Υποστήριξη όλων υπέρ του μητρικού θηλασμού»
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Νέο δίκτυο μονοπατιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πριν
Γιώργος Καραμπάτος: Τι μπορεί να γίνει ώστε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να ζουν από τη δουλειά τους;
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πριν
Σχολεία: Κλειστά τη Δευτέρα ‑ Τι θα ισχύσει με τις απουσίες
-
Τηλεόραση2 ημέρες πριν
Το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων για ποδόσφαιρο, μπάσκετ και τα υπόλοιπα σπορ
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πριν
Ξεκίνησαν τα Σχολικά Γεύματα για την σχολική χρονιά 2024-2025
-
Ειδησεις απο Καλαματα14 ώρες πριν
Δείτε φωτογραφίες από το πρώτο «Methexis@AGORA» στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία13 ώρες πριν
Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας «Εξαλείφοντας το χάσμα: Υποστήριξη όλων υπέρ του μητρικού θηλασμού»
-
Ειδησεις απο Καλαματα14 ώρες πριν
Εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας 2024 στην Καλαμάτα