Kalamata Times

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Αλήθειες και ψέματα για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Αλήθειες και ψέματα για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

Το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας εξελίσσετε σε γόρδιο δεσμό και άπαντες περιμένουν τη λύση να τη δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα εκδικάσει την προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις. Όπως αποκάλυψε μάλιστα και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και για αυτό δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία πριν την έκδοσή της.

 

Για να προσεγγίσουμε όμως σωστά το θέμα αυτό ας κάνουμε κάποιες παραδοχές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απόφαση Αποστόλου μπορεί να μην μας αρέσει , αρέσει όμως στις αγορές και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ακόμα και από Μεσσηνία, οι οποίοι σε πρόσφατη σύσκεψη την χαρακτήρισαν «σολομώντεια λύση» και δεν είναι αυτή που ευθύνεται για την για τη μείωση της τιμής του προϊόντος όπως οι ίδιοι ανέφεραν.

 

Η επέκταση σε όμορους νομούς Λακωνία, Αρκαδία (Κυνουρία) και Ηλεία (Ολυμπία) του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, που αποτελεί και σωστά αποτελεί την πλειοψηφούσα πρόταση, πρέπει να γίνει με προσεκτικά επιστημονικά βήματα, η δυσκολία του εγχειρήματος είναι μεγάλη, εξαιτίας των διαφορετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος σε κάθε περιοχή κατά συνέπεια  αυτό πρέπει να γίνει με επιστημονικούς όρους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

 

Όμως είναι καιρός να τεθούν και άλλες προτάσεις – προκλήσεις- στο τραπέζι

Η δικιά μας πρόταση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι :

 

Να ακολουθήσει τα χνάρια της περιφέρειας Κρήτης.

Η Κρήτη λοιπόν , με πρωτοβουλία  της Περιφέρειας Κρήτης, από το 2018 έχει υποβάλει φάκελο για  το  χαρακτηρισμό του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ο οποίος και έχει εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου να γίνεται στην Κρήτη.

Θα μπορούσε κάτι ανάλογο να συμβεί και στην Πελοπόννησο σε συνδυασμό με την επέκταση σε Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας;

Εμείς πάντως θα το φέρουμε ως θέμα προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.

 

Πιστεύουμε πως οι άξονες της πρότασης του ΥπΑΑΤ οφείλουν να είναι:

 

1) η προστασία του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας και

 

2) η προστασία και των άλλων περιοχών που παράγουν το προϊόν.

 

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι  ενώ το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας έχει εξελιχτεί σε έναν σύγχρονο γεφύρι της Άρτας και κάνεις δεν έχει καταλάβει το κίνδυνο που διατρέχει, καθώς και αλλά εμβληματικά μας προϊόντα, από το λεγόμενο Nutri-Score. Το σύστημα δηλαδή, το οποίο έχει προταθεί ως σύστημα επισήμανσης τροφίμων συσκευασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και διακρίνει άδικα ως λιγότερο υγιεινές επιλογές παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, ενώ αντίθετα σημαίνονται ως υγιεινές επιλογές ανθρακούχα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά χωρίς ζάχαρη.

Για το σύστημα αξιολόγησης Nutri–Score έχουμε καταθέσει επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.  

 

Δήμητρα Λυμπεροπούλου MSc  Γεωπόνος ΤΕ

πρώην πρόεδρος του συλλόγου Γεωπόνων ΤΕ  Μεσσηνίας.

Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version