Αλεξης Χαρίτσης για το Φυσικό Αέριο
H απένταξη της Καλαμάτας και άλλων 8 πόλεων της χώρας (μεταξύ αυτών στην Περιφέρειά μας η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Κόρινθος, το Ναύπλιο και το Άργος) από το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ), αποδεικνύει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων αερίου έγινε με μόνο κίνητρο το κέρδος για τους ιδιώτες παρόχους και όχι βέβαια προς το συμφέρον της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο δίκτυο φυσικού αερίου δεκάδες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας προσφέροντας χαμηλό κόστος τιμολογίων και μηδενικό κόστος εγκατάστασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ, ενώ ο προγραμματισμός της ΔΕΔΑ για επέκταση του δικτύου συμπεριελάμβανε και όλες τις πόλεις, μεταξύ αυτών και την Καλαμάτα, που τώρα εξαιρούνται.
Μετά την εξέλιξη αυτή, πληροφορούμαστε επιπλέον από δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, να αναπτύξει δίκτυο φυσικού αερίου στις ίδιες πόλεις που «έβγαλε εκτός» η ΔΕΔΑ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι οι πόλεις αυτές θα είναι εξαρτημένες από τα μονοπωλιακά οικονομικά συμφέροντα ενός ιδιώτη παρόχου.
Είναι φανερή πλέον, όπως αποδεικνύεται, η υποκρισία της ΝΔ που μιλούσε προεκλογικά για επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αφού στερεί από την περιοχή μας μια πολύ σημαντική επένδυση, κρίσιμη για την συνολική ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Οι αυτοδιοικητικοί φορείς, Περιφέρεια και Δήμοι, πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μην ισχύσει η απόφαση αυτή και να προχωρήσει η επέκταση του δικτύου φ. αερίου στις πόλεις μας, όπως είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Άυριο oι βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουμε ερώτηση στην Βουλή και θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, αν προτίθεται να διασφαλίσει την επέκταση του δικτύου στις πόλεις μας, σε χαμηλές τιμές, προς το συμφέρον της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, εκτός από το να ιδιωτικοποιεί τα δημόσια δίκτυα ενέργειας της χώρας -όπως έκανε και πρόσφατα με την διαφαινόμενη πώληση του υπό κρατικό έλεγχο και κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ.