Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Δάνεια: Πώς θα «κουρέψετε» καταναλωτικά και στεγαστικά

Ανέβηκε

στις

Δάνεια: Πώς θα «κουρέψετε» καταναλωτικά και στεγαστικά 1
Κοινοποιησέ το

Πως θα γίνει ο διακανονισμός με την τράπεζα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ειδικά τμήματα έχουν συστήσει οι τράπεζες, τα οποία έχουν μοναδικό σκοπό το μαζικό «κούρεμα» καταναλωτικών δανείων και καρτών που έχουν ή πρόκειται να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με παράγοντες, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των έσω τις διαδικασίες «τακτοποίησης» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και μίλησαν στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»: «Ακόμη και εν μέσω θέρους στελέχη των τραπεζών προσέγγιζαν δανειολήπτες, προτείνοντάς τους γενναίο “κούρεμα” των οφειλών τους, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολοίπου. Κάποιος, δηλαδή, που όφειλε, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ καλείτο σήμερα να πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ και δη σε 80 δόσεις, με το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται».

Και συνεχίζουν: «Εάν το ίδιο δάνειο κατέληγε σε fund, τότε η τράπεζα θα έπαιρνε σαφώς λιγότερα χρήματα».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας νόμος που να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να ρυθμίζουν εξωδικαστικά τέτοιες υποθέσεις. Έτσι, το καθένα εφαρμόζει τη δική του πολιτική», σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, για να προσθέσει πως αντίστοιχες ρυθμίσεις προτείνονται κατόπιν πρωτοβουλίας της τράπεζας, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως ο δανειολήπτης δεν θα έχει την ίδια… τύχη εάν ενεργήσει αυτοβούλως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενδιαφερόμενοι, που αναμένουν την απόφαση αναφορικά με την υπαγωγή τους ή μη στον νόμο Κατσέλη, δεν πρέπει να απορρίπτουν με κλειστά μάτια τις προτάσεις των τραπεζών. «Κι αυτό γιατί η όλη διαδικασία ενέχει ρίσκο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις τράπεζες και να αναζητούν νομικές συμβουλές», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Οι λύσεις για τα καταναλωτικά δάνεια

Οι πλέον γενναίες ως προς το ποσοστό κουρέματος ρυθμίσεις γίνονται στα καταναλωτικά δάνεια 15.000 – 20.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν καμία εξασφάλιση και εφόσον ο δανειολήπτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και το δάνειο είναι σε καθυστέρηση ένα χρόνο ή έχει καταγγελθεί.

Για τα «βαθιά κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια δίνεται σημαντικό ποσοστό διαγραφής το οποίο εξαρτάται τόσο από το ύψος του δανείου, όσο και από την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Άλλη ρύθμιση είναι το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη είτε 50% – 50%, είτε 40% – 60%. Το πρώτο μέρος θα μπει σε ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή σε 3 ή 5 χρόνια – ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη – και το υπόλοιπο είτε θα κουρεύεται αρχικά, είτε στο τέλος της περιόδου επιμήκυνσης.

Τι ισχύει για τα στεγαστικά

Στα στεγαστικά, το κούρεμα δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή. Επίσης μπαίνει ανώτατο ηλικιακό όριο τα 85 έτη στις επιμηκύνσεις αποπληρωμής.

Το πακέτο των ρυθμίσεων στα στεγαστικά είναι πιο «πλούσιο», ωστόσο η πολιτική προβλέπει ακόμα και κατασχέσεις, καθώς τα τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι στα κόκκινα στεγαστικά κρύβονται αρκετές χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές δανειολήπτες που έχουν περιουσία κα αποκρύπτουν τα οικονομικά στοιχεία τους.

Οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά προβλέπουν:

Επιμήκυνση του δανείου 30 και 40 έτη, με ανώτατο όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 85 έτη

Μείωση του επιτοκίου ακόμα και στο 1%

Baloon loan: Στην περίπτωση αυτή το δάνειο «σπάει» σε δύο μέρη, πχ για δάνειο 100.000 ευρώ, τα 70.000 θα επιμηκυνθούν για 20 – 25 χρόνια και τα 30.000 θα «παγώσουν» και μετά θα εξετασθεί τι θα γίνουν, να δηλαδή θα διαγραφούν ή θα αναβιώσουν, εφόσον η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη το επιτρέπει.

Εθελοντική παράδοση ακινήτου: Η Τράπεζα θα καλέσει τον ιδιοκτήτη να της παραδώσει εθελοντικά το ακίνητο που είναι συνδεδεμένο με το δάνειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Real αυτή η λύση θα αφορά μόνο όσους έχουν πάρει δάνεια άνω των 300.00 ευρώ και δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα.

Με πληροφορίες από εφημερίδες “Ελεύθερος Τύπος” και “Real News”

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ