Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Αυτό εννοούν όταν μιλούν για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Ανέβηκε

στις

Αυτό εννοούν όταν μιλούν για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής 1
Κοινοποιησέ το

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε στα χέρια του τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σχετικά με την αναστολή για διάστημα ενός χρόνου της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας από τους λογαριασμούς;

Φυσικά και όχι.

Η τιμή κόστους του ρεύματος έχει υπερτετραπλασιαστεί από πέρυσι και δε φαίνεται να επιστρέφει στα πρότερα επίπεδα της, τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Έτσι, λοιπόν η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει πόρους από τον προϋπολογισμό ώστε να εξομαλύνει την αύξηση στους λογαριασμούς.

Άρα, τι σημαίνει «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής»;

Αφενός σημαίνει αντιστάθμιση της ρήτρας με κρατική ενίσχυση και αφετέρου αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων ώστε να μην εμφανίζεται η «ρήτρα αναπροσαρμογής» σαν συμπληρωματική χρέωση.

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος, λοιπόν, θα περάσει στην ανταγωνιστική χρέωση κάθε παρόχου και δε θα φαίνεται πλέον σαν έξτρα χρέωση. Η ανταγωνιστική χρέωση είναι αυτή που διαφημίζει κάθε εταιρεία (ρεύμα από 0.039€/kWh) και η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα του τελευταίου χρόνου.

Μέχρι τώρα λοιπόν, ο καταναλωτής πλήρωνε την ανταγωνιστική χρέωση, η οποία είναι σταθερή για κάθε τιμολόγιο, συν τη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι κυμαινόμενη και ανάλογη με την τιμή κόστους του ρεύματος.

Από εδώ και πέρα φαίνεται να περνάμε σε ένα σύστημα τιμολόγησης όπου αυτές οι δύο χρεώσεις θα γίνουν μία ενιαία κυμαινόμενη χρέωση η οποία θα έχει ενσωματωμένη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, θα εφαρμοστεί πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Πλέον οι προμηθευτές από την 1η Ιουλίου και για ένα χρόνο θα έχουν την δυνατότητα να έχουν τριών ειδών τιμολόγια:

  • Σταθερά
  • Κυμαινόμενα με όριο διακύμανσης
  • Κυμαινόμενα χωρίς όριο διακύμανσης

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα διαμορφώνονται από δύο συνιστώσες:

Α)Τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με το κόστος του ρεύματος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τη ρήτρα)

Β) Την κάλυψη του λειτουργικού κόστους της εταιρείας προμήθειας συν ένα εύλογο κέρδος (συνεπώς αυτό το μέρος του τιμολογίου θα είναι πάνω – κάτω σταθερό).

Τα πλαφόν θα επιβληθούν ανά τεχνολογία παραγωγής και εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στα εξής επίπεδα:

  • 100-120 ευρώ/MWh, για τα υδροηλεκτρικά
  • 80-90 ευρώ/MWh, για τις ΑΠΕ
  • 220-230 ευρώ/MWh, για τις μονάδες φυσικού αερίου

Ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα ποσά από τις δημοπρασίες ρύπων, τα πλεονάσματα των ΑΠΕ και τα υπόλοιπα από το ταμείο των ΥΚΩ.

Για να έρθει ωστόσο η τελική τιμή που θα πληρώνει ο καταναλωτής στα επίπεδα των 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί και υποσχεθεί η κυβέρνηση (ποσό λίγο ψηλότερα από ό,τι ίσχυε πριν την εκτόξευση των τιμών), απαιτούνται και άλλα χρήματα, τα οποία δεν μπορεί παρά να δοθούν από τον προϋπολογισμό. Και εδώ φυσικά τίθεται το θέμα των αντοχών του προϋπολογισμού, ειδικά όταν έχουν ανακύψει πιεστικές ανάγκες για παροχή ενισχύσεων και στον τομέα των καυσίμων που τώρα πλέον «κάνουν κούρσα».

Σπύρος Παπαδάκος
Σύμβουλος Ενέργειας

6981691931
2721080088

kafemauroeidisspourgitissesami
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ