Τα λουλούδια εκτός από ομορφιά και άρωμα σε ένα βάζο στο τραπέζι, μπορούν να προσφέρουν και οφέλη στην υγεία, εάν βρεθούν μέσα στο πιάτο!
Τα βρώσιμα λουλούδια χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά στυλ κουζίνας και μπορούν να βρεθούν σε μενού σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι όλα τα λουλούδια ασφαλή για κατανάλωση, αλλά αυτά που είναι, μπορούν να προσφέρουν μια μοναδική έκρηξη γεύσης και χρώματος σε πολλά πιάτα, όπως σαλάτες, σάλτσες, αφεψήματα και φαγητά.
Μερικά από αυτά μπορεί να προσφέρουν ακόμη και οφέλη για την υγεία. Τα παρακάτω 4, θα σου φανούν αρκετά χρήσιμα στην επόμενη συνταγή σου!
Ιβίσκος
Τα φυτά ιβίσκου παράγουν μεγάλα, περίτεχνα άνθη που συνήθως αναπτύσσονται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ιβίσκου, αλλά η πιο δημοφιλής εδώδιμη ποικιλία είναι γνωστή ως roselle ή Hibiscus sabdariffa. Τα άνθη του ιβίσκου μπορούν να μεγαλώσουν έως και 6 ίντσες (15 εκατοστά) σε διάμετρο και βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων – όπως κόκκινο, λευκό, κίτρινο και διάφορες αποχρώσεις του ροζ. Αν και μερικές φορές καλλιεργείται για αυστηρά διακοσμητικούς σκοπούς, ο ιβίσκος είναι επίσης πολύ γνωστός για τις μαγειρικές και ιατρικές του εφαρμογές. Μπορείτε να φάτε το λουλούδι κατευθείαν από το φυτό, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για τσάι, και εδέσματα όπως μαρμελάδα ή σαλάτες. Πολλοί πολιτισμοί πίνουν τσάι ιβίσκου για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο ιβίσκος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα πώς ο ιβίσκος μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς.
Ταραξάκος (ή Πικραλίδα)
Οι πικραλίδες είναι περισσότερο γνωστές ως επίμονα ζιζάνια κήπου. Ωστόσο, τυχαίνει να είναι και ένα εξαιρετικά θρεπτικό βρώσιμο λουλούδι. Οι πικραλίδες έχουν μικρά άνθη – περίπου 2-4 cm σε διάμετρο – με πολλά μικροσκοπικά, λαμπερά κίτρινα πέταλα. Παρέχουν διάφορες φυτικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι ενδιαφέρον , ότι το λουλούδι δεν είναι το μόνο μέρος της πικραλίδας που μπορεί να καταναλωθεί. Στην πραγματικότητα, κάθε μέρος αυτού του λεγόμενου ζιζανίου μπορείτε να το απολαύσετε – συμπεριλαμβανομένων των ριζών, των στελεχών και των φύλλων του. Υπάρχουν άπειρες επιλογές για να φάει κανείς πικραλίδα. Τα λουλούδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, είτε μόνα τους είτε ανακατεμένα σε σαλάτα. Μπορούν, επίσης, να είναι παναρισμένα και τηγανητά ή να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ζελέ και κρασιού.
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα ξυλώδες, λουλουδάτο βότανο που καλλιεργήθηκε αρχικά σε περιοχές της βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου. Τα άνθη της είναι πολύ μικρά αλλά άφθονα. Η λεβάντα είναι πιθανώς περισσότερο γνωστή για το χαρακτηριστικό της άρωμα, το οποίο είναι γνωστό για τα ηρεμιστικά της αποτελέσματα. Ο συνδυασμός χρώματος και αρώματος καθιστά τη λεβάντα μια ιδιαίτερα επιθυμητή προσθήκη σε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων, των σιροπιών με έγχυμα, των λικέρ, των τσαγιών από βότανα, των ξηρών μπαχαρικών και των μιγμάτων βοτάνων. Η γεύση της συνδυάζεται καλά με γλυκά και αλμυρά συστατικά, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και σοκολάτα.
Τριαντάφυλλα
Υπάρχουν πάνω από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε σχεδόν οποιοδήποτε μέγεθος και χρώμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Το καλύτερο μέρος είναι ότι είναι όλα βρώσιμα. Ωστόσο, τα τριαντάφυλλα δεν έχουν όλα την ίδια γεύση. Ένας κανόνας για την επιλογή ενός … γευστικού τριαντάφυλλου είναι ότι αν μυρίζει ευχάριστα, πιθανότατα θα έχει και ωραία γεύση. Τρώγονται μόνο τα πέταλα, ωστόσο, γιατί τα φύλλα και οι μίσχοι δεν αποτελούν ένα πολύ εύγευστο σνακ. Τα ροδοπέταλα έχουν μια πολύ αρωματική, λουλουδάτη και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, να αναμειχθούν σε διάφορα φρούτα ή πράσινες σαλάτες ή να αποξηρανθούν και να προστεθούν σε γκρανόλα ή ανάμεικτα βότανα. Τα φρέσκα ροδοπέταλα μπορούν επίσης να μπερδευτούν και να προστεθούν σε υγρό για να δημιουργηθούν ροφήματα με τριαντάφυλλο, μαρμελάδες και ζελέ. Τα ψιλοκομμένα ροδοπέταλα που προστίθενται σε ζάχαρη ή βούτυρο δίνουν ένα μοναδικό “τσικ” στα κατά τα άλλα συνηθισμένα συστατικά.
Όπως πολλά άλλα βρώσιμα λουλούδια, τα τριαντάφυλλα μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι κάποιες ενώσεις στα τριαντάφυλλα μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της χαλάρωσης.
ΠΗΓΗ