Εδώ και αρκετά χρόνια το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάλλεται από οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το εσωτερικό του. Εκτός αυτού δεν έχει καταφέρει να απαγκιστρωθεί από τα χρόνια προβλήματα που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά
Ιδιαίτερα, στις περιφέρειες, τα προβλήματα όχι μόνο είναι περισσότερα αλλά είναι και πιο έντονα λόγω των ελλείψεων ακόμα και βασικών ειδών ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Η εμφάνιση της πανδημίας και της συνακόλουθης υγειονομικής κρίσης έφερε τα δημόσια νοσοκομεία και γενικώς την Δημόσια Υγεία ένα βήμα πριν το γκρεμό επιδεινώνοντας το Σύστημα Υγείας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και αυτή τη στιγμή
Η έπαρκεια υγειονομικού προσωπικού καθίσταται απογοητευτική, ενώ το σύστημα των προσλήψεων προχωρά με βήματα χελώνας.
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση τμημάτων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου κυριολεκτικά η υποστελέχωση έχιε προκαέσει έντονες δυσλειτουργίες.
Ενδεικτικά, το Ακτινολογικό του Νοσοκομείου της Καλαματας είναι ένα από τα βαριά πληττόμενα. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στα Νοσοκομεία και της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, το Ογκολογικό Τμήμα στην Καλαμάτα, το Αναισθησιολογικό Τμήμα, η Παθολογική Κλινική, η Κλινική Κόβιντ, και το Τμήμα Επειγόντων.
Τα κένα που πρέπει να καλυφθούν επειγόντως είναι πολύ μεγάλα σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού. Αυτο έχει αλιδείδωτές συνέπειες για την συντήρηση των τμημάτων, αφού η υποστελέχωση υποχρεώνει τους διαθέσιμους γιατρούς να εργάζονται πάρα πολλές ώρες και, άρα, να εξαντλούνται .
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι γιατροί δεν βλέπουν ως μακρινό σενάριο την παραίτησή τους, ενώ άλλοι, ήδη, το έχουν πράξει. Επίσης, η νέα τοξική εργασιακή κατάσταση στα νοσοκομεία δεν απομακρύνε μόνο τους γιατρούς, αλλά αποτρέπει και τους νέους γιατρούς να επιλέξουν το δημόσιο τομέα της υγείας ως χώρο απασχόλησης.
Ιδιαίτερα, το Ακτινολογικό βρίσκεται σε κατάσταση ένδειας, αφού εκτός από το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού, βασικές λειτουργίες του όπως μαστογράφος και ο αξονικός τομογράφος βρίσκονται στον αέρα. Στην Κυπαρισσία η κατάσταση είναι πλήρως απογοητευτική.
Η Παθολογική, το Αναισθησιολογικό Τμήμα και η κλινική κόβιντ υπολειτουργούν πραγματοποιούντας μέχρι κάτω από το 50% των περιστατικών.
Τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν είναι πολλά και παντού σε συνδυασμό με τον ελλιπή εξοπλισμό.
Ίδιαιτερα, τώρα, που γίνεται λόγος για το έκτο κύμα της πανδημίας, στις άμεσες προτεραιότητες του δήμου θα πρέπει όπωσδηποτε να είναι η έναρξη της αποκατάστασης των προβλημάτων προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη λόγω της έξαρσης του ιού