Η αναβολή του μαθήματος μιας εργαστηριακής ομάδας του Γ έτους του τμήματος της Γεωπονίας, λόγω θετικού κρούσματος, πρέπει να σημάνει έστω και τώρα το “καμπανάκι” ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας, για την διασφάλιση της δια ζώσης διδασκαλίας.
Οι εικόνες με φοιτητές να στοιβάζονται στα λεωφορεία κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, με τα μαθήματα να γίνονται σε αίθουσες με 100% πληρότητα, χωρίς αποστάσεις είναι χαρακτηριστικές. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός ότι, μετά την αναβολή του εργαστηριακού μαθήματος, βρίσκεται στον αέρα το πότε θα αναπληρωθεί το μάθημα αυτό, τι ακριβώς θα γίνει με τους φοιτητές που θα μπουν σε καραντίνα, πως και πότε θα αναπληρώσουν τα μαθήματα που θα χάσουν.
Η ευθύνη για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας της υγείας βαραίνει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αφού άφησε μήνες ολόκληρους να περάσουν χωρίς καμία προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολών. Δεν αύξησε ούτε 1 ευρώ τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να φιλοξενηθούν οι φοιτητές.
Οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών σχολών πρέπει να προβληματιστούν για αυτή τη κατάσταση και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Να πιέσουν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ώστε με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της υγείας και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι φοιτητές να μη συμβιβαστούμε με την κατάσταση αυτή. Με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε:
- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα ράπιντ τεστ για όλους. Δημιουργία σταθμού διενέργειας δωρεάν ράπιντ τεστ μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου.
- Αύξηση της χρηματοδότησης για να καλυφθούν τα απαραίτητα κενά σε υποδομές και αίθουσες. Να αξιοποιηθούν επιπλέον χώροι αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων και δημοτικών χώρων.
- Αύξηση της χρηματοδότησης για να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, για να φτιαχτούν ολιγομελείς εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες.
- Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.
- Μέτρα προστασίας στα λεωφορεία, με περισσότερα δρομολόγια από και προς το πανεπιστήμιο.
- Να αναπληρωθούν τα μαθήματα που θα χάσουν οι φοιτητές που θα μπουν σε καραντίνα.
- Πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με ενημέρωση και παρακολούθηση των φοιτητών.
Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.
στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Καλαμάτας