Το ζήτημα της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κυριάρχησε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη με τίτλο “Ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Εργαλεία και Πηγές Χρηματοδότησης” με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 57 εμπορικά και βιοτεχνικά Επιμελητήρια και συλλογικές οργανώσεις επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ κος Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κος Γιάννης Τσακίρης, η κα Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, επικεφαλής του προγράμματος Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ο κος Μάκης Τικφέσης, εκ μέρους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με ειδίκευσή στην στήριξη των ΜμΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Enterprise Europe Network».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και ο κος Γιάννης Μπρατάκος, Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι περισσοτέρων από 55 Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα ενώ συμμετείχε και ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος αλλά και εκπρόσωποι του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, 319 επιχειρήσεων με επιχειρηματικά σχέδια ύψους 2,5 δις ευρώ, ενώ ενημέρωσε και για τα τρία προγράμματα ενισχύσεων που είναι αυτή τη στιγμή ανοικτά, συνολικού προϋπολογισμού 525 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες και έχουν ως στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων με ανώτατο όριο τις 70 ημέρες αλλά και την διασφάλιση της σταθερότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.
Ο Υφυπουργός κος Τσακίρης εξήγγειλε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα λαμβάνουν μέρος τόσο το μέγεθος των επιχειρήσεων όσο και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Ο κ. Τσακίρης αφού επεσήμανε ότι σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων λογίζονται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενημέρωσε για το σύνολο των μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για τη στήριξή τους. Η στήριξη που έχει δοθεί μέχρι τώρα έχει φτάσει σε πάνω από 550.000 επιχειρήσεις και αφορά τόσο την επιστρεπτέα προκαταβολή, όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει από την αρχή της πανδημίας ένα πλέγμα μέτρων ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία που δεν αφήνει σχεδόν καμία επιχείρηση εκτός. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει πλήρως την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολύπλοκα χρηματοδοτικά εργαλεία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα, το οποίο χρησιμοποίησε πόρους από το ΕΣΠΑ ύψους 2 δις ευρώ, έχει μέχρι τώρα φέρει στην ελληνική αγορά ρευστότητα πάνω από 6 δις ευρώ. Τέλος επεσήμανε τη σημασία των μικροπιστώσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την μελλοντική ανάπτυξη των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital).