Connect with us
Επιμελητηρίο

Συμβουλές

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από ένα απλό κρυολόγημα

Ανέβηκε

στις

Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από ένα απλό κρυολόγημα 1
Κοινοποιησέ το

Αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα

Συνήθως θεωρούμε το πρώτο φτάρνισμα του παιδιού προάγγελο ενός απλού κρυολογήματος και αμέσως παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί ταλαιπωρείται αρκετές εβδομάδες από φταρνίσματα, μπούκωμα και καταρροή; Αν συμβαίνει αυτό ίσως πρέπει να σκεφτούμε και άλλες πιθανές αιτίες για αυτά τα συμπτώματα, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά αλλεργικά προβλήματα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται πώς έχει αυξηθεί περίπου 9 % στις ηλικίες 6-7 ετών και 15% στις ηλικίες 14 ετών. Πώς μπορούμε να την ξεχωρίσουμε όμως από ένα απλό κρυολόγημα όταν τα συμπτώματα είναι παρεμφερή;

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα

Ως αλλεργική ρινίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης, ο οποίος είναι μια πολύ λεπτή μεμβράνη που καλύπτει το εσωτερικό της μύτης. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσβολής του βλεννογόνου από αλλεργιογόνες ουσίες του περιβάλλοντος. Η αλλεργική ρινίτιδα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Εποχική ρινίτιδα: εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη που είναι περίοδος ανθοφορίας και προκαλείται από αλλεργιογόνους παράγοντες όπως η γύρη, τα ζιζάνια, τα δέντρα ή το γρασίδι. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.

Ολοετής ρινική ρινίτιδα: Σε αντίθεση με την εποχική ρινίτιδα, η ολοετής διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ανεξαρτήτου εποχής και εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών που είναι πιο ευαίσθητα σε αλλεργιογόνους παράγοντες όπως τα ακάρεα οικιακής σκόνης και στους μύκητες. Πολλές φορές μάλιστα προκαλούν ωτίτιδες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Τα κλασικά συμπτώματα της αλλεργική ρινίτιδας περιλαμβάνουν:

Έντονη ρινική καταρροή και συμφόρηση που οδηγεί στο μπούκωμα. Η βουλωμένη μύτη δυσκολεύει το παιδί τόσο στον ύπνο, όσο και στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, του σωλήνα δηλαδή που ενώνει το αυτί με την μύτη. Αυτό προκαλεί διάφορες μολύνσεις στο αυτί. Οι εκκρίσεις συνήθως μοιάζουν με νερό.

Ρινικός κνησμός ή αλλιώς φαγούρα στην περιοχή της μύτης. Συνήθως τα παιδιά προκειμένου να ξύσουν την περιοχή που τους ενοχλεί, ακουμπούν την παλάμη τους χεριού τους στην άκρη της μύτης με κατεύθυνση προς τα πάνω. Είναι ο λεγόμενος «αλλεργικός χαιρετισμός». Πολλές φορές συνοδεύεται και από φαγούρα στον φάρυγγα και τα αυτιά.

Φταρνίσματα που είναι συνήθως πολλαπλά και διαδοχικά στην διάρκεια της ημέρας, αλλά αρχίζουν κυρίως τις πρωινές ώρες που παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση γυρεόκοκκων στην ατμόσφαιρα.

Καταρροή από τα μάτια. Εκτός από την ρινική καταρροή προκαλούνται εκκρίσεις και από τα μάτια που πάλι μοιάζουν με νερό, με αποτέλεσμα να τα κοκκινίζουν.

Διαφορές με απλό κρυολόγημα

Μπορεί τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και του απλού κρυολογήματος να μοιάζουν ωστόσο υπάρχουν ορισμένες διαφορές που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί το παιδί.

Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς σε αντίθεση με την αλλεργική ρινίτιδα που όπως αναφέραμε είναι αποτέλεσμα αλλεργιογόνων ουσιών. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μετά την επαφή με τον ιό θα εμφανιστούν μερικές ημέρες μετά καθώς δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί ακόμα, ενώ στην αλλεργία τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Επιπλέον, το κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται συνήθως και από άλλα συμπτώματα όπως ο βήχας και ο μυϊκός πόνος και διαρκεί μεταξύ 8- 10 ημερών. Η αλλεργική ρινίτιδα από την άλλη διαρκεί εβδομάδες και κάποιες φορές ακόμη και μήνες.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργική ρινίτιδα

Όπως ισχύει και με όλα τα είδη αλλεργίας ο καλύτερος τρόπος θεραπείας είναι η αποφυγή του παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία. Επειδή, όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αγνοούμε τον «υπεύθυνο», οφείλουμε να επισκεφτούμε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος μπορεί να ανακουφίσει το παιδί με φαρμακευτική αγωγή. Ανάλογα το πρόβλημα μπορεί να γίνει:

Τοπική αγωγή: τοποθετείται στην μύτη του παιδιού ένα φάρμακο αντιισταμινικό ή κορτιζονούχο. Για την αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο το χρωμογλυκονικό, εφόσον το επιτρέψει ο γιατρός/

Αγωγή από το στόμα: Συνήθως δίνονται αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης. Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιισταμινικών που δεν προκαλούν υπνηλία.

ΠΗΓΗ

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ