Kalamata Times

Ακίνητα: «Χρυσό» πληρώνουν οι Έλληνες το κεραμίδι

Ακίνητα: «Χρυσό» πληρώνουν οι Έλληνες το κεραμίδι 1
Κοινοποιησέ το

Ακριβά κοστίζει στους Έλληνες το όνειρο της απόκτησης κατοικίας, με την αύξηση των επιτοκίων και το… ράλι στις τιμές να καθιστούν απαγορευτική την ιδιοκατοίκηση και δη, από νέους, οι οποίοι αναγκάζονται να καθυστερήσουν την ανεξαρτητοποίησή τους, διαμένοντας στο πατρικό τους.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο 3,52%, όταν λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2022, οπότε και ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυτό «άγγιζε» το 3,01%. Η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν ανατρέξει κάποιος στα στοιχεία του περυσινού Ιανουαρίου, οπότε και το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόταν κάτω από το 3% και ειδικότερα, στο 2,86%.

Η Ελλάδα, μάλιστα, εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα επιτόκια για την αγορά κατοικίας στην Ευρώπη (σ.σ. μετά τις Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Γερμανία), ο μέσος όρος της οποίας κυμαίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή σε 2,81%. Σε σχέση, πάντως, με τον Οκτώβριο του 2022, οπότε και τα επιτόκια είχαν διαμορφωθεί στο 3,69%, το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να διατηρήσουν «ζωντανή» τη ζήτηση, περιορίζοντας το spread στα νέα στεγαστικά δάνεια, με αιχμή αυτά με σταθερό επιτόκιο.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στο newmoney πως οι εκταμιεύσεις του 2022 «άγγιξαν» το 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς παρέκκλιση από τις προβλέψεις που έκαναν αρχές του έτους, σημειώνοντας πως πράγματι ένα μέρος του ποσού αφορούσε σε αιτήματα, τα οποία είχαν γίνει προ του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την ΤτΕ, το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων, παρότι κατέγραψε άνοδο κατά το 10μηνο του 2022 (28,2%), αυτό παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. «Με βάση στοιχεία της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (γ’ τρίμηνο 2022), παρατηρείται μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων επί δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο, μετά από δύο έτη συνεχούς καταγραφής αύξησης της ζήτησης (από το β’ τρίμηνο του 2020)», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι τράπεζες «βλέπουν» ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το γενικό επίπεδο των επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση στεγαστικών δανείων, ενώ αναμένουν ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version