Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Αίγυπτος: Υπερψηφίστηκε οριστικά η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Ανέβηκε

στις

Αίγυπτος: Υπερψηφίστηκε οριστικά η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα 1
Κοινοποιησέ το

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ολομέλεια του κοινοβουλίου του Καίρου υπερψήφισε πριν απο λίγο τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το μέλος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Tarek El Khouly, αναφέροντας στο Twitter: «Πριν από λίγο ψηφίσαμε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι Αιγύπτιοι εγκρίναμε την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. τους χαιρετισμούς μας στην Αιγυπτιακή πολιτική και επί των Εξωτερικών ηγεσία γι αυτή την ιστορική συμφωνία «στα μούτρα» των φιλοδοξιών των πειρατών της Μεσογείου».

Εν τω μεταξύ, στην ελληνική Βουλή οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία θα κυρωθούν την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε στον ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμφωνίες θα κατατεθούν προς κύρωση την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως η έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.

Ήδη από χθες η συμφωνία είχε λάβει την έγκριση της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Οπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», στην έκθεση σημειώνεται ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο “Α” και το σημείο “Ε” σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα». Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ