Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Ανέβηκε

στις

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 9
Κοινοποιησέ το

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, διοργανώνεται την Κυριακή 27/3, στις 10πμ πεζοπορία στο βουνό από το ιστορικό χωριό Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση των 5 αιωνόβιων δέντρων που ανήκουν στο δίκτυο αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης 1821-2021 με ειδική πλακέτα από το Ινσιτιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 10

Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού Σελλάς (υψόμετρο 496 μέτρα) που βρίσκεται 19 χλμ από την Κυπαρισσία και περνάει μέσα από τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια που έχουν αμφιθεατρική θέα στα καταπράσινα βουνά.

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 11

Οι πεζοπόροι θα επισκεφθούν αρχικά 3 βελανιδιές που χρονολογούνται στα 250 χρόνια περίπου και βρίσκονται 80 μέτρα από το Κοιμητήριο του Σελλά. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο αρχηγός του χωριού ο Παπά Διονύσης συγκέντρωνε κάτω από αυτά τα δέντρα τους Σελλαίους μαχητές, τους έδινε συμβουλές και οδηγίες πριν ξεκινήσουν όλοι μαζί για τα πεδία των μαχών (Δερβενάκια, Τριπολιτσά, Άργος, Μεσσηνιακά φρούρια, Μανιάκι, Λάλα κτλ.

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 12

Στη συνέχεια η διαδρομή περνάει από τον πλάτανο του «Τσοπάνη» στη θέση «Συμπόσι» που χρονολογείται στα 500 χρόνια περίπου και τον πλάτανο του «Καμπίλια» που χρονολογείται στα 700 χρόνια περίπου και βρίσκεται στην θέση «Κέρκιζα» στο Σελλά. Τα αιωνόβια αυτά δέντρα έγιναν μάρτυρες σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης αφού κατά τη μάχη που έγινε στην μονή του Άγιου Νικήτα στις 15/9/1827, οι Σελλαίοι πολεμιστές διασκόρπισαν και διαμέλισαν τους Τούρκους, οι οποίοι στην συνέχεια κατέφυγαν στα δέντρα αυτά. Η μάχη αυτή είχε ιστορική σημασία γιατί οι Σελλαίοι πολεμιστές καθυστέρησαν πολύ τους Τούρκους με αποτέλεσμα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους άνδρες των 10 χωριών της Τριπύλης να ταμπουρωθούν στο χωριό Λυκουδέσι, να νικήσουν τους Τούρκους και να απελευθερώσουν τους ομήρους και τα αιγοπρόβατα του Αετού που προορίζονταν για την τροφοδοσία των Τούρκικων στρατευμάτων.

Ορεινή Πεζοπορία στο Σελλάς Μεσσηνίας και σήμανση 5 αιωνόβιων δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 13

Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος με αριές, βελανιδιές και πηγές με τρεχούμενα νερά μέχρι την ιστορική Μονή του Άγιου Νικήτα Σελλά που κτίστηκε τον 16ο αιώνα (1593-1610), η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα, στην κορυφή του βουνού Αη Λιας. Εκεί, οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν ένα μικρό κέρασμα στους πεζοπόρους.

 

Η πεζοπορική διαδρομή που αποτελεί ιστορικό μονοπάτι 400 ετών, έχει απόσταση 3,6 χλμ, περιλαμβάνει ανάβαση 400 μέτρων, είναι αρχικά εύκολη και μετά μέτριας δυσκολίας, έχει διάρκεια 1.5 – 2 ωρών ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μεγαλύτερης κυκλικής διαδρομής που περιλαμβάνει και κατάβαση προς το χωριό Σελλάς.

 

Η Τοπική Κoινότητα Σελλά υποδέχεται και καθοδηγεί πεζοπορικούς συλλόγους στην εξερεύνηση τους στα μονοπάτια της περιοχής γύρω από το χωριό που προσαρμόζονται ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

 

Η βιοποικιλότητα της περιοχής με δρυς και πεύκα, ο ποταμός Σελλας που ξεκινάει από το βουνό επάνω από το χωριό και εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθως και το δροσερό κλίμα καθιστούν την περιοχή αγαπημένο προορισμό πεζοπορικών και ορειβατικών συλλόγων κάθε εποχή του χρόνου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σελλά, Χάιδω Παπαευθυμίου τηλ. 6972110504.

 

 

https://www.facebook.com/sellasmessinias

https://www.instagram.com/sellasmessinias

https://el.wikipedia.org/wiki/Σελλάς_Μεσσηνίας

#sellasmessinias

 

kafemauroeidisspourgitissesamihttps://pralina.gr/
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ