Μαγειρική
Συνταγή για το πιο γρήγορο χωριάτικο ψωμί – Στη γάστρα, δεν χρειάζεται ζύμωμα

Ανέβηκε
4 έτη πρινστις
από
Kalamata Times
Κι εκεί που όλοι πιστεύαμε πως το σπιτικό ψωμί θέλει ζύμωμα με τις ώρες, μια συνταγή που «σπάει» το διαδίκτυο έρχεται να μας διαψεύσει.
Η τεχνική με την καυτή γάστρα έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, σε μια συνταγή που δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό ζύμωμα. Το ψωμί γίνεται πραγματικά αφράτο και η κόρα του τραγανή, όπως σε ένα ωραίο, μυρωδάτο χωριάτικο ψωμί.
Μπορεί η ζύμη να μην πλάθεται αφού αναμείξετε όλα τα υλικά, να είναι αρκετά υδαρή, όμως δεν πρέπει να είναι ρευστή σαν μια ζύμη κέικ. Αν δείτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσαρμόστε το αλεύρι ανάλογα.
Σημειώστε πως σημαντικό στοιχείο επιτυχίας της συνταγής είναι να κάψετε την γάστρα καλά πριν βάλετε το ψωμί σε αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετούμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, για να μπορούμε να το τοποθετήσουμε γρήγορα στο καυτό σκεύος.
Αν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα στο κάτω μέρος του ψωμιού, πασπαλίστε τη λαδόκολλα με λίγο ψιλό σιμιγδάλι. Και το ψωμί δεν θα κολλήσει και η γεύση του θα απογειωθεί. Σε πολλές συνταγές δεν προσθέτουν ζάχαρη, ωστόσο, φαίνεται πως το γλυκό στοιχείο βοηθά πολύ την μαγιά να δράσει.
Υλικά
450 γρ αλεύρι κίτρινο για ψωμί (και για όλες τις χρήσεις είναι κατάλληλο)
1 φακελάκι (9γρ) ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
375 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)
Λίγο έξτρα αλεύρι για τον πάγκο εργασίας
Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός
Σκεπάζουμε με ζελατίνη και αφήνουμε για 2 με 3 ώρες, σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο του
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς και βάζουμε την γάστρα, σκεπασμένη με το καπάκι, να κάψει καλά για 30 λεπτά, πριν ξεκινήσουμε το φούρνισμα του ψωμιού
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι και γυρίζουμε το ζυμάρι. Με μια σπάτουλα ή ένα εργαλείο κουζίνας με πλατιά επιφάνεια (μια σπάτουλα για κέικ) διπλώνουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να δημιουργήσουμε στρογγυλό σχήμα.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε λαδόκολλα, αναποδογυρίζοντάς το στο χαρτί. Βγάζουμε την καυτή γάστρα και με προσοχή τοποθετούμε το ψωμί, κρατώντας το από τη λαδόκολλα στο εσωτερικό της. Σκεπάζουμε και βάζουμε πίσω στο φούρνο
Ψήνουμε για μισή ώρα και αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά περίπου ακόμη. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει πριν το κόψουμε
Πηγή: iefimerida.gr



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Το απόλυτο κέικ πορτοκαλιού! Δοκιμάστε το!
-
Πίτσες, φρατζολάκια και ψωμάκια για μπέργκερ ή χοτντόγκ δοκίμασε να φτιάξεις εύκολα – Μια ζύμη για όλα
-
Φτιάξτε τη παραδοσιακή συνταγή λαχανόριζου!
-
Υπέροχη συνταγή με σύκα, γλυκό κρασί και σοκολάτα
-
Φτιάξε σπιτική βυσσινάδα, σκέτη γλύκα!
-
Συνταγή για τάρτα λεμονιού: Δροσερή και πανεύκολη, χωρίς αλεύρι
-
Το πιο αφράτο κέικ που φτιάξατε ποτέ: Εύκολη και γρήγορη συνταγή που δεν θα μείνει ούτε κομμάτι
-
Εύκολη συνταγή – Σουφλέ σοκολάτας
-
Η καλύτερη συνταγή της δεκαετίας για χοιρινό -Τέλεια ιδέα για Χριστούγεννα
-
Συνταγή για πορτοκαλόπιτα κέικ που λιώνει στο στόμα
-
Συνταγή για πανεύκολα, ζουμερά brownies πραλίνας – Με μόνο 3 υλικά, τέλεια γεύση
-
Aπλά και γρήγορα: Μαγειρεύουμε πέννες φούρνου με κοτόπουλο
-
Μίνι γαλακτομπουρεκάκια που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί
-
Άκης Πετρετζίκης: Τορτίγιες με κοτόπουλο
-
Φουσκωτή τυρόπιτα: Εύκολη και τραγανή πίτα με φέτα και γιαούρτι, έτοιμη σε 30 λεπτά
-
Κατσικάκι στη γάστρα με μανιτάρια και πατάτες
-
Κρασάτες χοιρινές μπριτζόλες στο τηγάνι
-
Κρέπες χωρίς αυγά και γάλα: Νηστίσιμες και πολύ νόστιμες, γλυκές ή αλμυρές
-
Παραδοσιακή συνταγή για γαλατόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα, σε 10 λεπτά
-
Συνταγή: Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες
-
Συνταγή για λαχταριστή γαριδομακαρονάδα με σκόρδο
-
Παραδοσιακή συνταγή για πεντανόστιμη φασολάδα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας
-
Ξυπόλητη τυρόπιτα: Η εύκολη πίτα, χωρίς φύλλο και μόλις 4 υλικά στη στιγμή
-
Σούπα με μοσχάρι βραστό: Νοστιμότατη και θρεπτική
Πρόσφατα Άρθρα
«Η Μεσσηνία στους Χάρτες: Μια Χαρτογραφική Περιπλάνηση στον Χρόνο»
Στην Καλαμάτα το 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς και η Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού
Στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης: “Μελέτη Διατροφής και Υγείας του Ηλικιωμένου Πληθυσμού της Πελοποννήσου (ΔΙΑ.ΠΕΛ.Η.)
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών στην 23ης Μαρτίου έως τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η ΑΛΑΚ διοργανώνει την πρεμιέρα του Πανελληνίου Crosscar στην Τρίοδο
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
RSS Error: WP HTTP Error: Η διεύθυνση URL δεν είναι έγκυρη.