Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Παραπέμπεται σε προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος με 173 ψήφους – Τι έδειξε η μυστική ψηφοφορία – Υψηλοί τόνοι στη Βουλή – ΒΙΝΤΕΟ

Ανέβηκε

στις

Παραπέμπεται σε προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος με 173 ψήφους - Τι έδειξε η μυστική ψηφοφορία - Υψηλοί τόνοι στη Βουλή - ΒΙΝΤΕΟ 1
Κοινοποιησέ το

Εγκρίθηκε έπειτα από μυστική ψηφοφορία το αίτημα 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 173 βουλευτές, κατά της πρότασης 83 βουλευτές ενώ στην κάλπη βρέθηκαν τέσσερα άκυρα και ένα λευκό.

Υπενθυμίζεται ότι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ 25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ανακοινώθηκε λάθος αποτέλεσμα (172 ΝΑΙ, 84 ΟΧΙ) με συνέπεια ο Πρόεδρος της Βουλής να προβεί σε διορθωτική ανακοίνωση.

Η ανάλυση του αποτελέσματος δείχνει πάντως αρκετές διαρροές από το στρατόπεδο Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ , οι οποίες ήταν οι μόνες Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι οποίες στήριξαν την πρόταση.

Συγκεκριμένα ενώ ψήφισαν συνολικά 179 βουλευτές από ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ τα ΝΑΙ ήταν 172.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των τεσσάρων ακύρων στα τρία βρέθηκε και λευκό ψηφοδέλτιο ενώ το τέταρτο δεν είχε καθόλου σταυρό.

Με δεδομένο πάντως ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ έλειπαν δικαιολογημένα τέσσερις βουλευτές και ως εκ τούτου τα ΟΧΙ θα έπρεπε να ήταν 82 , τα 84 ΟΧΙ και το ένα λευκό δείχνουν ότι σίγουρα υπήρξαν τρεις βουλευτές από Νέα Δημοκρατία ή Κίνημα Αλλαγής (ήταν οι μόνες Κοινοβουλευτικές Ομάδες που ψήφισαν ΝΑΙ) οι οποίοι βγήκαν εκτός γραμμής. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και τα τέσσερα άκυρα τότε ο αριθμός ανεβαίνει.

Δικαιολογημένα απόντες ήταν επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Νίκος Φίλης, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η επτάωρη συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για “οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο” που εκτελείται σε βάρος του.

Παπαγγελόπουλος: Πολιτική σκευωρία σε βάρος μου – Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

“Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες”, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του απότο βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

Στην ομιλία του που διήρκησε περισσότερο από μια ώρα και έγινε παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε πολιτική δίωξη και σκευωρία σε βάρος του που στόχο δεν έχει μόνο τον ίδιο αλλά και να “λεκιάσει” τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου αφορούσε τον ρόλο της αντεισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράϊκου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Για την πρώτη είπε ότι του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για πειθαρχικό εναντίον της και για την ανανέωση της θητείας της στον ‘Αρειο Πάγο, αίτημα που απέκλεισε ότι μπορούσε να ικανοποιήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Για τον δεύτερο ότι όλοι στον ‘Αρειο Πάγο έχουν γνώση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του και άφησε βαρύτατες αιχμές για το ταξίδι στη Βιένη και τη μη παραλαβή στοιχείων για την υπόθεση Novartis.

“Είμαι στενοχωρημένος γιατί χωρίς κανένα λόγο και αιτία, εγώ, η οικογένεια μου και όσοι με αγαπούν, δεχόμαστε μια επικοινωνιακή, πρόστυχη και βάρβαρη επίθεση”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και κατήγγειλε οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο που έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό και εκτελείται σε βάρος του.

“Επίσης, είμαι στενοχωρημένος γιατί δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η ΝΔ, και μάλιστα με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ζητούσε- και την έχει προαποφασίσει κιόλας- τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος μου”, δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος που άφησε αιχμές ότι η πρόταση σε βάρος έγινε να τηρηθούν πολιτικές ισορροπίες με εκείνους που “πρόδωσαν την παράταξη της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν τις πολιτικές συγκυρίες και επέστρεψαν σε αυτή ως μουσαφηρέοι, και σήμερα εκβιάζουν και απειλούν, με νέα προδοσία, προκειμένου να εκδικηθούν τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα”.

“Σήμερα, αλλά κυρίως στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, θα ακούσει και θα μάθει ο ελληνικός λαός άγνωστες πτυχές, στο χώρο της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Λυπάμαι πολύ αλλά είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίσω το καλώς εννοούμενο συμφέρον και της δικαιοσύνης και της πολιτικής. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες και τους συνεργούς τους, με ονόματα, με διευθύνσεις και πλήρη αποδεικτικά στοιχεία αυτής της εγκληματικής ομάδας που με οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί την πολιτική μου δίωξη, την εξουδετέρωση μου, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες και για να με εκδικηθεί”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταγγέλλοντας χυδαία ψέματα από συγκεκριμένα έντυπα, πρακτορικές μεθόδους με την παρακολούθηση της προσωπικής του ζωής

“Αναζητούν εναγωνίως ψευδομάρτυρες ακόμη και από το χώρο της δικαιοσύνης προκειμένου να τους στρατολογήσουν στην εγκληματική τους οργάνωση”, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε: “Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι ένας απλός και ήσυχος άνθρωπος που όμως δεν διστάζω να συγκρουστώ με οποιονδήποτε, όσο δυνατός και είναι, αν νιώσω ότι απειλούμαι ή κυρίως, αν το επιβάλλουν οι αρχές μου”.

“Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής; Ο Τσίπρας δεν θα με προστάτευε; θα με άφηνε εκτεθειμένο; “, αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε επίσης σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από το περιεχόμενο της, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, εξόντωση και πολιτική σκευωρία ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να “λεκιάσει” και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιφύλασσε αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι, σε έσχατη ανάγκη, θα αποκαλύψει για ποια πράγματα τον ρωτούσε και τον παρακαλούσε. Παρατήρησε επίσης ότι “ο κ. Σαμαράς δεν έχει μηνύσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον ίδιο, τους εισαγγελείς που ερευνούν τη Novartis, τους μάρτυρες και όποιον άλλον βρεθεί μπροστά του και τον θεωρεί εχθρό του. Στο παρελθόν, έχει μηνύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη” για να προσθέσει ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς καταφεύγει σε μηνύσεις. Δεν αποκλείεται στο μέλλον να μηνύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή για δεύτερη φορά δεν θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ”.

Βέλη κατά Ράϊκου και Αγγελή

Βαρύ κατηγορώ επιφύλασσε για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς την Ελένη Ράϊκου και τον Ιωάννη Αγγελή και τις καταθέσεις τους.

Για την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράϊκου, άφησε αιχμές ιδίως για την δεύτερη κατάθεσή της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή. Χαρακτήρισε ψευδή όσα κατέθεσε για τις φερόμενες τηλεφωνικές συστάσεις του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης να στείλει τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή. Είπε επίσης ότι η Ελένη Ράϊκου του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για την ανανέωση της θητείας της στον ‘Αρειο Πάγο, αίτημα που ευγενικά της απέκλεισε να ικανοποιήσει. “Να της υπενθυμίσω ότι μου ζητούσε να τη βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω δημοσιευμάτων σε βάρος της και της αναφοράς μιας ανακρίτριας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Ζητούσε από εμένα να την βοηθήσω που την καταπίεζα; Και μετά από 18 μήνες οι κύκλοι της εφηύραν τον Ρασπούτιν”, είπε και πρόσθεσε:”παραμονή της παραίτησής της, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Κοντονή. Μου ζήτησε να τη βοηθήσω να ανανεωθεί η θητεία της για τρίτη φορά, χάριν της φιλίας που είχαμε και της καλής συνεργασίας μας. Της απάντησα πάντα με ειλικρίνεια, ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι ο ‘Αρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει θητεία για τρίτη φορά”.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την κ. Ράϊκου. Όσο και αν η ίδια, οι κύκλοι της, τα περιθωριακά εβδομαδιαία έντυπα, και όσοι ελάχιστοι δημοσιογράφοι σήμερα, καιροσκοπικά τη στηρίζουν, αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχω θέσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει στην προκαταρκτική επιτροπή και σε αυτά και σε άλλα πολλά που θα της τεθούν”, είπε και τόνισε ότι η Ράϊκου τοποθετήθηκε Εισαγγελέας για τη διαφθορά το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία της τον Ιούνιο του 2015. Η επιλογή της έγινε και τις δύο φορές, με οριακή πλειοψηφία, με μία ψήφο διαφορά. “Πολλοί συνάδελφοί της έλεγαν ότι ήταν άπειρη για Εισαγγελέας Διαφθοράς”, είπε “για την ιστορία”, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι πολλοί ανώτατοι δικαστές έλεγαν ότι η κ. Ράϊκου δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τον διορισμό της λόγω της οριακής πλειοψηφίας, για λόγους ευθιξίας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελένη Ράϊκου παραιτήθηκε λίγο προτού λήξει η δεύτερη θητεία της, με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην επιστολή εκείνη δεν έκανε καμία αναφορά σε Ρασπούτιν ή Παπαγγελόπουλο αλλά μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο που είχε εντοπιστεί μαύρο πολιτικό χρήμα, για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. “Η κ. Ράϊκου πολύ καιρό μετά την επιστολή παραίτησής της θυμήθηκε, μέσω κύκλων της, να αναφερθεί σε Ρασπούτιν και ανακάλυψε παρεμβάσεις του στο έργο της”, είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε πριν αναλάβουν δράση “οι κύκλοι της κ. Ράϊκου”, είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τον γιατρό σύζυγό της.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε και όσα κατέθεσε η κ. Ράικου για τη σχέση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την κ. Τουλουπάκη. “Θα της θυμίσω ότι και πριν γίνω υπουργός και μετά συναντιόμασταν για διάφορα θέματα, τρώγαμε με τις οικογένειες μας, είτε έξω είτε στα σπίτια μας. Και της έκανα εγώ τα τηλεφωνήματα που λέει, μετά από τέτοια σχέση! Πρέπει να ντρέπεται! Όταν έγινα υπουργός ερχόταν στο υπουργείο, μου έφερνε γλυκά και φαγώσιμα γνωρίζοντας τη λαιμαργία μου. Μέχρι και γραβάτες μου είχε φέρει. Η φιλική μας σχέση και η οικειότητα που είχαμε, αποκλείει ότι θα την έπαιρνα τηλέφωνο για να της μιλήσω επιτακτικά”, είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προειδοποίησε ότι “η διασπορά λυμάτων στο δρόμο τιμωρείται τουλάχιστον, ως υγειονομική παράβαση”.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν εκείνη που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν. “Η κ Ράϊκου, εκτός από τα άλλα ελαττώματά της είναι και ανιστόρητη. Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι Ρασπούτιν, για ιδιότητες μηχανορραφίας, ίντριγκας, που όμως δεν αποδίδονται στον Ρασπούτιν αλλά σε άλλα ιστορικά πρόσωπα. Αν είχα αυτές τις ιδιότητες, θα μπορούσα να αποκαλώ τον εαυτό μου Μέττερνιχ, Μακιαβέλι. Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία, όχι για μηχανορραφίες αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για τη θεωρία ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν”!

Για τον Ιωάννη Αγγελή μίλησε για αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναφορές και τις καταθέσεις του, για ισχυρισμούς που εναρμονίστηκαν στα ψεύδη περί Ρασπούτιν, χωρίς να παραλείψει αναφορά στην εν γένει συμπεριφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. “Με τον Αγγελή προσπαθείτε να με οδηγήσετε στο ειδικό δικαστήριο και στη φυλακή”, είπε και πρόσθεσε: “Ας δούμε ποιος είναι ο κ. Αγγελής. Όλος ο ‘Αρειος Πάγος, εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι και δυστυχώς πολίτες που τον αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γνωρίζουν τις γνώσεις τον χαρακτήρα και κυρίως τη συμπεριφορά του”, είπε και άφησε βαρύτατες αιχμές για όσα έγιναν στη Βιέννη. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελής έβαλε στο αρχείο της μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών. Έχετε διαβάσει το σκεπτικό του; Ο κ. Αγγελής αποφάσισε την ανάσυρσή τους από το αρχείο όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη του στη διερεύνηση της υπόθεσης NOVARTIS!”, είπε και παρατήρησε ότι “έχει σημασία να δούμε τι έγινε στη Βιέννη, και να δούμε ποιος είναι ο επίορκος, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι ο τίμιος”.

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Επιχειρεί με ένα δειλό ρεβανσισμό να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στη Δικαιοσύνη

Ως μία μεγάλη ευκαιρία να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, πώς στήθηκε αυτός ο μηχανισμός, να “ξαναθυμήσουμε στους Έλληνες πολίτες τι εστί Novartis”, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τους για “τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία”.

“Είμαστε αποφασισμένοι τους αγώνες μας κατά της διαφθοράς να τους υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Ειμαστε υπέρ της διερεύνησης, κάθε διερεύνησης. Σας είχα άλλωστε διαμηνύσει κάντε ότι νομίζετε καλύτερο, εξεταστική, προανακριτική, ειδικό δικαστήριο, ό,τι σας ταιριάζει. Η συμμετοχή μας στην προανακριτική που θα στήσετε θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης πώς στήθηκε αυτός ο άθλιος μηχανισμός, που είχε ως αποτέλεσμα εν μέσω της κρίσης, όταν του κόβατε μισθούς και συντάξεις, να πληρώνει πιο ακριβά τα φάρμακά του. Γιατί όσες φορές και να γράψετε και να προφέρετε τη λέξη σκευωρία δεν θα καταφέρετε να μας κάνετε να ξεχάσουμε ποιο είναι το πραγματικό σκάνδαλο”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: “Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά με την επιλογή σας να κάνετε προανακριτική μάλλον το αντίθετο θα καταφέρετε. Και ως προς αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί θα μας δώσετε την ευκαιρία να ξαναθυμήσουμε στους Έλληνες πολίτες τι εστί Novartis”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για πρώτη φορά στήνεται προανακριτική επιτροπή για πρώην υπουργό όχι γιατί “έβαλε το χέρι στο μέλι”, αλλά “γιατί είχε το θράσος να αναδείξει το σκάνδαλο της Novartis” και “να μην κουκουλώσει τις πομπές δικών σας κυβερνητικών στελεχών”. “Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ προσωπικά, το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνησή μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την ΝΔ ότι “για πρώτη φορά κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε τον νοικοκύρη” και ότι στόχος είναι “να επιβάλουν το κουκούλωμα της υπόθεσης, να τρομοκρατήσουν τους δικαστές”.

Κατηγόρησε, δε, τον Πρωθυπουργό ότι “εφόσον επέλεξε τη σημερινή διαδικασία η απουσία του συνιστά μέγιστη πολιτική δειλία. Είχε τη στοιχειώδη υποχρέωση να είναι εδώ για να ακούσει αυτόν που κατονομάζει εδώ και μήνες ως Ρασπούτιν. Τουλάχιστον να τον ακούσει και αναλάβει την ευθύνη για μια διαδικασία πολιτικού ρεβανσισμού. Αλλά αν είναι μια φορά δειλός γιατί παραπέμπει τον Παπαγγελόπουλο κάνοντας το χατίρι του κ. Σαμαρά, θα έλεγα ότι είναι δυο φορές δειλός γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει εμένα”. “Σας έπιασε ο πόνος, η μεγαθυμία, ο πολιτικός πολιτισμός; Όχι βέβαια. Για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και τον διεθνή εξευτελισμό, γι αυτό με εξαιρείτε και γι αυτό είστε δυο φορές δειλοί”, είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: “Παρότι δεν στραφήκατε εναντίον μου προσωπικά, είναι προφανές ότι στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά. Διότι, ας μην γελιόμαστε, το πρόβλημά σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, εκείνος είναι το εξιλαστήριο θύμα. Τo πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά”.

Νωρίτερα, αναφερόμενος στην απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση, αλλά και στην απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν άδεια τα υπουργικά έδρανα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά αυτή την εικόνα και μάλιστα σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία, που αφορά ένα τόσο κρίσιμο θέμα. “Δεν έχει το σθένος, την πολιτική ευθύνη, τα κότσια να είναι σε αυτό το κυβερνητικό έδρανο ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε οι υπουργοί ούτε έστω ένας απλός υφυπουργός”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “το ελάχιστο που όφειλαν να κάνουν, θα ήταν να σταθούν στο ύψος των πολιτικών και κοινοβουλευτικών περιστάσεων. Να βρίσκονται σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα και να λάβουν τον λόγο, να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, να πουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια. Γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα”.

Καταλήγοντας, ο κ Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί “με ένα δειλό ρεβανσισμό να δώσετε ένα ακόμη πλήγμα στη Δικαιοσύνη. Σας διαβεβαιώνω, θα το βρείτε σύντομα μπροστά σας. Και θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Όσα ειδικά δικαστήρια και να στήσετε για να αποδείξετε δήθεν σκευωρίες, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και η πλειοψηφία όσων σας ψήφισε, γνωρίζει ποιο είναι το σκάνδαλο. Και ζητά δικαιοσύνη. Και τώρα βλέπει εσάς, να προσπαθείτε να το θάψετε. Κάτω από την ομίχλη της δήθεν σκευωρίας. Να το θυμάστε, δε θα σας βγει σε καλό”.

Γεννηματά: Η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού, είναι ζήτημα Δικαιοσύνης

«Υπερψηφίζουμε το αίτημα της πλειοψηφίας για σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Όπως σημείωσε, το ΚΙΝΑΛ απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου «να αποκαλυφθούν οι ευθύνες κaι οι υπεύθυνοι όσο βαθιά ή όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και να φανεί -επιτέλους- αν όλη αυτή η ιστορία ήταν αποκύημα της διεστραμμένης φαντασίας μόνο ενός επίορκου εισαγγελέα ή αν την εμπνεύστηκαν και την παρήγγειλαν άλλοι. Αν την ενορχήστρωσαν και την αξιοποίησαν άλλοι».

Ξεκινώντας την ομιλία της η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τα ονόματα δέκα πολιτικών στελεχών κρεμάστηκαν στα μανταλάκια και το πανελλήνιο έγινε μάρτυρας μιας έντονα τοξικής ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής. «Για την Κυβέρνηση όλοι τους ήταν ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, θύμιζαν άλλες εποχές. Πέρασαν έκτοτε πολλοί μήνες. Οι δικογραφίες για τους περισσότερους κατηγορουμένους έχουν πλέον τεθεί στο αρχείο. Ενάμισι έτος μετά την πρώτη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη δήθεν διερεύνηση της υπόθεσης, ποιο είναι το συμπέρασμα; Έμαθαν οι πολίτες τι συνέβη στην πραγματικότητα; Ασχοληθήκαμε ποτέ ενεργά και αποτελεσματικά με τα θεσμικά κενά στον χώρο του φαρμάκου; Μόνο μετά από δική μας πρόταση δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή, που πέρασε στην Ιστορία χωρίς να αφήσει τίποτε πίσω της. Ακόμη και η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε και λειτούργησε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο αρνήθηκε πεισματικά να ασχοληθεί με το ζήτημα ταμπού του φαρμάκου» είπε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για εκτροχιασμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004 – 2009 , λέγοντας ότι η το 2004 η δαπάνη κόστισε στον ελληνικό λαό 3,3 δισ. ευρώ και 5 χρόνια μετά, το 2009, άγγιξε τα 6,4 δισ. «Ο εκτροχιασμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης της περιόδου 2004 – 2009 προκάλεσε σπατάλη 12 δισεκατομμύρια 384 εκατομμύρια €. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχτισε τις βάσεις την περίοδο 2010 – 2012 για την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το 2014. Από τα 6,4 δισ. που παραλάβαμε το 2009 από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μειώσαμε σταθερά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για να καταλήξει το 2014 στα 2,6 δισ. ευρώ και την συνολική εξοικονόμηση για το ελληνικό δημόσιο να φτάνει τα 12,4 δισ.. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έκλεισαν και κλείνουν ως σήμερα προκλητικά τα μάτια στο μεγάλο σκάνδαλο. Είναι παραπάνω από προφανείς πλέον οι συμπτώσεις. Η συνάντηση των κομματικών τους συμφερόντων. Η αμοιβαία σιωπή, η ομερτά» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι στην υπόθεση αυτή, σκοπίμως έχει στοχοποιηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, που, όπως σημείωσε, είναι ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ που συνέδεσε το όνομά του με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο του φαρμάκου. «Είναι χαρακτηριστικό βέβαια ότι η ΝΔ δεν βρήκε μια λέξη να πει για τη σκευωρία και την παράνομη διαδικασία σε βάρος του. Το «σύστημα Ρασπούτιν» παραμένει ακόμη ζωντανό. Και συντηρεί το τοξικό κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιήσει αναδρομικά τη διάτρητη και κατευθυνόμενη διαχείριση της υπόθεσης τα τρία τελευταία έτη. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε αυτή την υπόθεση…» συνέχισε η κ. Γεννηματά.

Κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι πριν καν διαβιβασθεί ο φάκελος που εξετάζεται σήμερα στη Βουλή, έσπευσαν να βγάλουν ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα «και ο μεν κ. Τσίπρας να υποδυθεί πρόωρα τον πολιτικά διωκόμενο, ο δε κ. Μητσοτάκης να πουλήσει γενναιοδωρία και δήθεν πολιτικό πολιτισμό». «Εμείς, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν και απαιτούμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από μηδενική βάση, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις…».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση αξιοποίησε την υπόθεση Novartis ως πλατφόρμα για να στηρίξει και να οικοδομήσει μια ολόκληρη σκευωρία. Μοναδικός της στόχος, η σπίλωση και η εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η υπόθεση Novartis δεν αποτελεί μόνο ένα σοβαρό σκάνδαλο στον νευραλγικό χώρο του φαρμάκου. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, η ύπαρξη και η λειτουργία ενός σκοτεινού παραδικαστικού συστήματος. Ένα παραδικαστικό σύστημα που γεννήθηκε μέσα από τα σπλάχνα ενός τμήματος της Δεξιάς. Αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που το υιοθέτησε πλήρως και το καρπώθηκε. Απροκάλυπτα και αδίστακτα. Η δήθεν «Πρώτη Φορά Αριστερά» δεν ένιωσε κανένα δισταγμό, καμία ντροπή όταν τοποθετούσε στη νευραλγική θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον πρώην διοικητή των Μυστικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης Καραμανλή», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

«Είναι πραγματικά ανατριχιαστικά όσα περιέχονται στη διαβιβασθείσα δικογραφία. Η εικόνα ανώτατων κυβερνητικών και εισαγγελικών οργάνων να περιπλέκονται σε ένα «χορό» παρεμβάσεων και συναλλαγών, προκαλεί κάθε πολίτη. Προσβάλλει βάναυσα το δικαιικό μας σύστημα, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Το χρέος της πολιτικής τάξης προς τους πολίτες και τη Δημοκρατία μας: να εγγυηθούμε ότι τα πλήγματα θα αποκατασταθούν, οι θεσμοί του Κράτους Δικαίου θα μείνουν όρθιοι και η Δικαιοσύνη μας θα κάνει επιτέλους την επιβαλλόμενη από τα πράγματα αυτοκάθαρση…Θα πρέπει να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ισχυρό μήνυμα: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη Δημοκρατία μας και τους θεσμούς της. Το λέμε καθαρά ότι για εμάς η διερεύνηση και αποκάλυψη της σκευωρίας δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού. Δεν είναι προσωπική υπόθεση των στελεχών μας που χτυπήθηκαν άδικα από το σκοτεινό σύστημα. Είναι ζήτημα Δικαιοσύνης, Δημοκρατίας. Και πρέπει να υπάρξει εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης» τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και κλείνοντας την ομιλία της προειδοποίησε: «Βγάλτε από το μυαλό σας οποιαδήποτε σκέψη για δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής η άλλα δικονομικά προσχήματα για τη fast track αναπομπή του φακέλου στην δικαιοσύνη. Δεν θα ανεχτούμε την επανάληψη της παρωδίας του 2018, με αντιστροφή ρόλων.

Οι πολίτες δικαιούνται και ζητούν από εμάς απαντήσεις. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να σκάψει βαθιά στη λάσπη και οι υπεύθυνοι, σε όποιο επίπεδο κι αν έδρασαν, θα πρέπει να κατονομαστούν και να κληθούν να λογοδοτήσουν στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Γιατί εκτός από εισαγγελείς, «υπάρχουν και δικαστές στην Αθήνα».

Κουτσούμπας: Δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται με τη συμμετοχή του στη διαδικασία της ψηφοφορίας να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Θα αποχωρήσουμε λοιπόν από την ψηφοφορία. Θα πάρουμε βεβαίως μέρος στην προανακριτική επιτροπή -εφόσον συγκροτηθεί- θα καταθέσουμε ξανά τις προτάσεις μας, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης και θα εκτιμήσουμε και εκεί τη στάση μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σας ακολουθήσουμε, σε όλο αυτό το γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού που παίζετε όλοι σας, πάνω στις πλάτες και τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Στην επιτροπή που συστάθηκε για την υπόθεση της Novartis καταθέσαμε προτάσεις για να είναι ουσιαστική η έρευνα. Προτείναμε να γίνει εξέταση όλων των αδικημάτων, να γίνει εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχαν στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης, που προχωρούσε παράλληλα με τις δικαστικές αρχές. Η πορεία, όμως, της επιτροπής και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού. Σήμερα, έχουμε -όπως είπαμε- μια αντίστροφή εκδοχή της υπόθεσης Novartis με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, που αφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Και αύριο μπορεί βέβαια να έχουμε και μια τρίτη εκδοχή της υπόθεσης Novartis, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά ο πολιτικός συσχετισμός. Ποια θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του αποπροσανατολισμού, της σκανδαλολογίας και των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται και μέσα στο κοινοβούλιο; Να γίνει επιτέλους πράξη αυτό που είναι και λαϊκό αίτημα, αλλά και σύνθημα πολιτικών δυνάμεων -από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής μόνο στα λόγια- και να καταργηθεί τελείως αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και συνέχισε: «Και κυρίως να καταργηθεί, πέρα από τη μειωμένη παραγραφή, ο βασικός πυρήνας αυτού του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ποινικής δίωξης ή για την ανάκληση της ποινικής δίωξης, την έχει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι υπουργοί πρέπει να ελέγχονται και να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, χωρίς την εμπλοκή της βουλής. Ούτε αυτό όμως δεν τολμάτε, και οι μεν και οι δε, όπως δείχνουν και οι θέσεις σας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως δεν τολμάτε -και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ- να καταργήσετε τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, κάτι το οποίο βέβαια ζητούν και οι ίδιες οι ενώσεις των δικαστικών. Και μετά κόπτεσθε δήθεν για παρεμβάσεις στο έργο των δικαστικών, που είμαστε σίγουροι ότι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν όλες οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε υπουργοί τους. Θα μου πείτε: Θα σταματούσαν αυτά τα φαινόμενα αν γίνονταν αυτές οι αλλαγές; Ξέρετε, ότι δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες, όμως τουλάχιστον, δε θα ήταν και τόσο εύκολο να παίζονται όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, τα οποία τώρα παίζονται επί μονίμου βάσεως».

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης: «Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας. Στην προηγούμενη βουλή είχαμε το σκάνδαλο Novartis -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός», καθώς, όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολύ σοβαρές εξελίξεις στο επίπεδο τόσο της εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής.

Ακόμη όμως και η συζήτηση γύρω από τα σκάνδαλα γίνεται με τέτοιο τρόπο που συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας για να διευκρινίσει: «Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Novartis, είχε τονίσει ότι, πέρα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, οι βαθύτερες αιτίες που έφεραν το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην επιφάνεια. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα – ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κατ’ επέκταση στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη. Αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν αφορούν βέβαια μόνο το χώρο του φαρμάκου, αλλά όλους τους τομείς της οικονομίας και φτάνουν στο σημείο -ιδιαίτερα σήμερα- να διεξάγονται και ολόκληροι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα σε διάφορα κράτη, σε διάφορες συμμαχίες. Είχαμε πει και τότε ότι είναι μεγάλη αφέλεια, έως πολιτική ανευθυνότητα, να θεωρήσει κάποιος, για παράδειγμα, ότι δεν είχε σχέση η ανάδειξη του σκανδάλου Novartis με την ενόχληση των ΗΠΑ για τα κέρδη της Γερμανίας σε βάρος των δικών της εταιρειών και η κόντρα που αυτές αναπτύσσουν στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης και σε άλλους πάρα πολλούς τομείς».

Και καταλήγοντας, σημείωσε πως «δεν έπιασε τους Αμερικάνους ο πόνος για τη διαφθορά ή για το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που πληρώνει ο λαός μας. Άρα υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν», μεταξύ ομίλων, του πολιτικού προσωπικού τους, κυβερνήσεων. Και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη».

Βελόπουλος: Δειλή η ΝΔ που δεν τολμά να βάλει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα

Για δειλία και φυγομαχία κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη ΝΔ για δειλία γιατί «παραπέμπει μόνο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και δεν τολμά να βάλει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα», και φυγομαχία, γιατί «απουσιάζουν από τα έδρανα οι υπουργοί της για να υπερασπιστούν την πρότασή της».

«Αυτό που είδαμε είναι δύο παρατάξεις, η μία να μιλά για σκευωρία και η άλλη για μιζαδόρους. Είστε ένοχοι όμως και οι δύο. Γιατί η φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Έχασε η χώρα 20 δισ. ευρώ και κανείς δεν σκέφτηκε να ερευνήσει το σκάνδαλο να δούμε ποιοι τα έπαιρναν από τη Novartis», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Είστε δειλοί. Λέτε να ξύπνησε μια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος και είπε ‘να ενοχοποιήσω το Σαμαρά, το Βενιζέλο, το Πικραμένο’ χωρίς να ξέρει τίποτα ο πρωθυπουργός; Αν είστε έντιμοι, αν πιστεύετε ότι έγινε σκευωρία, να βάλετε και τον πρώην πρωθυπουργό στο κάδρο. Δειλιάζετε όμως απέναντι στον Τσίπρα. Γι’ αυτό αφήσατε τα δευτεροκλασάτα στελέχη σας να υπερασπιστούν τη πρόταση σας. Είναι εικόνα αυτή με τα άδεια υπουργικά έδρανα; Είναι φυγομαχία. Φυγομαχεί η κυβέρνηση. Και θέλετε να βάλετε εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα που εσείς εκθρέψατε; Είναι σαφές ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης δεν είναι να παίζει κανείς μαζί της, γιατί όταν παίζει, καίγεται και ο ίδιος», επεσήμανε ο κ. Βελόπουλος.

Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, τονίζοντας ότι ο πραγματικός στόχος της πρότασής της είναι να έχει άλλοθι για τα εγκλήματα που κάνει πάνω σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Βελόπουλος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών κάνοντας λόγο για «εθνικό έγκλημα»

Βαρουφάκης: Το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής Αρχής

Την αποχώρηση του MεΡΑ25 από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη μη συμμετοχή του στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα συσταθεί για να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, προανήγγειλε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ότι με την σύσταση τέτοιων επιτροπών στις οποίες «βουλευτές δικάζουν βουλευτές», το κοινοβούλιο μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής, κάτι που αποτελεί θεσμική εκτροπή.

«Δεν θα συμμετέχουμε στην διαδικασία, θα αποχωρήσουμε και δεν θα συμμετέχουμε σε καμία τέτοια επιτροπή. Δεν μας έστειλε εδώ ο ελληνικός λαός για να προσποιούμαστε ότι είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς και αξιολογητές ποινικών ευθυνών της αντίπαλης πολιτικής παράταξης. Αυτή η κοκορομαχία που είδαμε σήμερα δεν συνάδει με εικόνα Κοινοβουλίου που θέλουμε να βλέπουν τα παιδιά και οι Έλληνες πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε «να ξανασκεφτούμε το νομικό πλαίσιο και την προσωπική μας συμπεριφορά στο Κοινοβούλιο», προτείνοντας οι επιτροπές που συστήνονται στην Βουλή, να επικεντρώνονται μόνον στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

«Το νομικό πλαίσιο με αναγκάζει να θυμηθώ τον Μοντεσκιέ ο οποίος είπε ότι όταν το νομοθετικό και το δικαστικό Σώμα γίνονται ένα, παύει να υπάρχει ελευθερία» είπε. Διερωτήθηκε σε ποιο άλλο Κοινοβούλιο οι βουλευτές προσποιούνται τον δικαστή, και ανέφερε ότι όταν η Γερουσία στις ΗΠΑ ξεκινά την διαδικασία ελέγχου του προέδρου των ΗΠΑ, αυτό αφορά στο κατά πόσο πολιτικά το Κογκρέσο κρίνει αν ο κ. Τραμπ έχει την νομιμοποίηση να είναι πρόεδρος και δεν παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα. Εξεταστικές επιτροπές πρέπει να γίνονται και να εξετάζονται πολιτικές ευθύνες», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πως η παρασιτική ολιγαρχία φόρτωσε με εκατοντάδες δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό και το τι συνέβη μετά, στην μνημονιακή Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα».

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 διαπίστωσε «τεράστια αναντιστοιχία του κόσμου με το Κοινοβούλιο» και εκτίμησε ότι όταν το λαϊκό αίσθημα δεν εκφράζεται από το σύνολο της ολομέλειας, έχουμε τεράστιο ζήτημα νομιμοποίησης του Κοινοβουλίου – ηθικής και πολιτικής – στα μάτια του λαού. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει για τα σκάνδαλα, για τις σκευωρίες, για την Siemens και τη Novartis, όχι ποιος και τι, αλλά για την διαπλοκή που νιώθει στο πετσί του, τα παιδιά του είναι στο εξωτερικό ή ετοιμάζονται να φύγουν λόγω μιας γενικευμένης παρασιτικής ολιγαρχίας στην οποία συμμετείχαν μεγαλοεπιχειρηματίες και λειτουργοί του κράτους […] Είναι εξευτελισμός του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, ότι αυτά τα μαθαίνουμε όταν σκάει μια έρευνα του FBI στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Siemens και τη Novartis» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι εδώ το πολιτικό σύστημα χρίζει τους πάντες ένοχους, με αποτέλεσμα την αναντιστοιχία του λαϊκού αισθήματος και αυτού που εμφανίζεται στην Βουλή, και που τελικά οδηγεί στην πλήρη ατιμωρησία. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε να δημιουργηθεί ένα Σώμα δίωξης πολιτειακού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, «ένα δικό μας FBI», το οποίο θα είναι ανεξάρτητη Αρχή υπό την επιτήρηση του Κοινοβουλίου και το οποίο θα έχει τα μέσα να κάνει αυτό που κάνει το FBI.

Άγρια κόντρα Γεωργιάδη με Πολάκη

Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ περί σύστασης προανακριτικής επιτροπήςγια τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει μία τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης, φορτώνοντας στον Παπαγγελόπουλο μία δήθεν σκευωρία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. “Δεν φαγώθηκαν 32 δισ, 260 εκατ. ευρώ από μοναχά τους. Ένα πολιτικό προσωπικό υπέγραψε και δημιούργησε το υπέδαφος για να γίνει αυτή η ληστεία του κόπου του ελληνικού λαού”, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας: “Μην λέτε πολλά ότι μπήκαν στο αρχείο. Στο αρχείο είχε μπει και ο Τσοχατζόπουλος και ο Παπαντωνίου αλλά μετά βρεθήκαν φυλακή. Και έχουμε και τρίτο γύρο”.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως “με έψαξε η εισαγγελέας διαφθοράς περίπου δύο χρόνια. Βλέπετε καμία κατηγορία εναντίον μου από κανέναν; Όχι” για να προσθέσει: “Αν δεν μας αθωώσει ο δικαστής Πολάκης δεν γίνεται”. “Άρα κύριε Πολάκη”, συνέχισε ο κ.Γεωργιάδης, “επειδή για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα, πιθανότερο εσείς να καταλήξετε στον εισαγγελέα, παρά εγώ, γιατί προφανώς θα πρέπει να ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες -όταν αρθεί η ασυλία τους- αν πράγματι τους ξέρατε. Και αν πράγματι τους ξέρατε, τότε είστε κι εσείς ενδεχομένως στην σκευωρία”. Και κατέληξε λέγοντας: “Άρα λοιπόν επειδή εισαγγελέας δεν είσαι, και όταν με βλέπεις τρέμεις σύγκορμος, σταμάτα τα αυτά”.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε και έλαβε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας απευθυνόμενος στον κ. Γεωργιάδη: “Όταν ξεκίναγε η κουβέντα έκανες από μακριά χειρονομίες του στυλ ‘τώρα ήρθε η σειρά μου, αλλάξαν τα πράγματα’… Εδώ είμαστε και σας περιμένουμε. Και τέτοιους ακροδεξιούς σαν και την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό”.

“Είναι εντυπωσιακό ότι μετά από 4,5 χρόνια στο Υγείας και μετά τόσες έρευνες εναντίον μου και αφού έχει αναφέρει το Λουσέντις 70 φορές, δεν λέει να καταλάβει ο Πολάκης ότι το φάρμακο τιμολογήθηκε αφού είχα φύγει από το υπουργείο”, σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΗΓΗ enikos.gr

 

kafemauroeidisspourgitissesami
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ