πρέπει να δεις
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου
Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata TimesΌταν ο θάνατος γίνεται γιορτή και δεν αποκαλείται θάνατος, αλλά μετάσταση… Όταν δεν εξαντλούνται όλα στο εδώ και τώρα… Όταν υπάρχει η μετά του τάφου αιώνια ζωή, η ελπίδα της αέναης βασιλείας, οι απανταχού χριστιανοί γιορτάζουν και… σήμερα, ειδικότερα, απ’ άκρη σε άκρη της γης, την αγία Μετάσταση της Θεοτόκου.
«Είσαι για τους αγγέλους και όλες τις υπερκόσμιες δυνάμεις άφατη ευφροσύνη, για τους πατριάρχες χαρά χωρίς τέλος, για τους δικαίους ανεκλάλητη ευχαρίστηση, για τους προφήτες διαρκής αγαλλίαση! Τον κόσμο ευλογείς, τα σύμπαντα αγιάζεις. Για τους αποκαμωμένους είσαι ανάσα, για τους πενθούντες παρηγοριά, για τους αρρώστους γιατρειά, για τους θαλασσοδαρμένους λιμάνι, για τους αμαρτωλούς συγχώρεση, για τους θλιμμένους καλοσυνάτο στήριγμα, για όσους σε αναζητούν η πρόθυμη βοήθεια», αναφέρεται σε απόσπασμα-αφιέρωμα του 8ου αι. των Εγκωμίων του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού στην Κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο φιλοξενείται σε αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Έλα Κυρά και Παναγιά
με τ’ αναμμένα σου κεριά
Δώσε το φως το δυνατό
στον Ήλιο και στο Θάνατο», αναφέρεται στα «Ρω του Έρωτα» του 20ού αι. από τον Οδυσσέα Ελύτη.
Το ιερό πρόσωπό Της έχει εμπνεύσει τόσο βυζαντινούς υμνωδούς που Την εγκωμιάζουν όσο και Νεοέλληνες ποιητές που ζητούν τη μεσιτεία της, αλλά και πολλούς εκπροσώπους της τέχνης, της ζωγραφικής, της πεζογραφίας, της ποίησης, της μουσικής.
Ωστόσο, σήμερα, που γιορτάζουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού», η έμπνευση, η δέηση, η ελπίδα, η κατάνυξη και η χαρά διαχέονται σε πλήθος πιστών χριστιανών που συρρέουν σε κάθε εκκλησία της Παναγίας και πανηγυρίζουν, διότι η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν» και με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει.
Στην Ελλάδα, η Θεομητορική μετάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας όπου υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά.
Περιβόητοι εορτασμοί:
Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.
Παράλληλα, στο νησί οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» στο λιμάνι ανήμερα της Παναγιάς.
Στην Παναγία Σουμελά, σύμβολο της ποντιακής πίστης, πανελλήνιο προσκύνημα αποτελούν η εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ο σταυρός του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου, επίσης δώρο του αυτοκράτορα Δαυίδ του Κομνηνού. Εκεί, στις πλαγιές του Βερμίου, χιλιάδες προσκυνητές, καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν και φέτος στις ιερές ακολουθίες και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στην Πάρο, που γίνεται σήμερα πόλος έλξης, γιορτάζει η Παναγία της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός της, για τον οποίο υπάρχουν δύο ονομασίες, «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή», βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, Παροικιά. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη. Άλλοι θρύλοι αναφέρονται στην Αγία Ελένη που, στον δρόμο για τους Άγιους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε έναν μικρό ναό που βρισκόταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής, ο οποίος, όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά, και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αι. Φημολογείται, επίσης, ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.
Στην Κοζάνη, ξεχωριστός είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ πρόσφατη έρευνα την χρονολογεί στον 13ο αι. Πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας επισκέπτονται το μοναστήρι, για να προσκυνήσουν την εικόνας Της.
Άξιο λόγου, το έθιμο των «καβαλάρηδων της Σιάτιστας» που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς ιππείς από τη Σιάτιστα και τη γύρω περιοχή επισκέπτονται το μοναστήρι πάνω στα καταστόλιστα άλογά τους. Το πανηγύρι έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά και έχει χαρακτηριστεί ως πανηγύρι λεβεντιάς και τόλμης.
Στο νησί του Παπαδιαμάντη, τη Σκιάθο, από το βράδυ της παραμονής γίνεται η έξοδος του επιταφίου της Παναγίας υπό τη συγκινητική μελωδία των Εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν όλοι μαζί οι Σκιαθίτες.
Στο νησί της Ορθοδοξίας, την Πάτμο, όπου βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Αποκάλυψης, ο επιτάφιος περιφέρεται από τους μοναχούς στα σοκάκια του νησιού, ενώ οι καμπάνες ηχούν ασταμάτητα.
Στα Ζαγοροχώρια, φημισμένα σε όλη την Ελλάδα για τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου, οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι τριήμερες και δίνουν την ευκαιρία για τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους σκοπούς.
Στη Θάσο, στο χωριό Παναγιά, μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, οι πιστοί μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας όπου παρακάθονται στο γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει πατάτες, ρύζι και μοσχάρι στιφάδο.
Στη Λέσβο, η Παναγιά η Αγιασώτισσα προσφέρει ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του Ανατολικού Αιγαίου. Πολλοί προσκυνητές με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης περπατούν 25 ολόκληρα χιλιόμετρα για να φτάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Στη γραφική κωμόπολη της Αγιάσου βιώνει κανείς όλη την ατμόσφαιρα ενός γνήσιου νησιώτικου πανηγυριού.
Στην Κάρπαθο, το νησί της Δωδεκανήσου, η Παναγιά στην Όλυμπο γιορτάζεται με τον πιο κατανυκτικό τρόπο. Εδώ, οι λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος για την Παναγία που «έφυγε». Αποκορύφωμα του εορτασμού είναι ο παραδοσιακός Κάτω Χορός που ξεκινά από τους άντρες σε σταθερό, αργόσυρτο βήμα και κατανυκτική διάθεση. Ακολουθούν οι γυναίκες ντυμένες με τις εκπληκτικής ομορφιάς παραδοσιακές γιορτινές στολές τους.
Στην Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, τα φιδάκια της Παναγιάς προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές, που βεβαιώνουν με τα μάτια τους ένα μοναδικό φαινόμενο. Κάθε 15 Αυγούστου μικρά άκακα φιδάκια εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας. Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για τις καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που υπήρχε στη περιοχή, οι οποίες προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των πειρατών παρακάλεσαν την Παναγιά να τις μεταμορφώσει σε φίδια.
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Δεκαπενταύγουστος: Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων
-
15 Αυγούστου η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
-
Δεκαπενταύγουστος: Το «Πάσχα του καλοκαιριού»
-
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Δήμο Καλαμάτας
-
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα ‑ Σε ποιο νησί βρίσκεται;
-
Εξόρμηση στη Τήνο για τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
-
Νεκρός ο 26χρονος με ηλεκτρικό πατίνι από την Καλαμάτα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
-
Σεπόλια: Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της Τήνου από όπου κατάγεται η μητέρας της 12χρονης
-
Σοφία Αλιμπέρτη: Η ζωή στην Πάρο – Απίθανες αποκαλύψεις
-
Εκκλησιαστική ιστοσελίδα μηνύει τον Σπύρο Μπιμπίλα για προσβολή της Παναγίας
-
Ο Επιτάφιος της Παναγίας στα Λέϊκα Καλαμάτας
-
Το εορτολόγιο σήμερα 15 Αυγούστου
-
Αποζημίωση από το Δημόσιο εκδίκασε το ΣτΕ για την Μυρτώ της Πάρου
-
Λαμπρές πανηγύρεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δήμο Καλαμάτας
-
Το εορτολόγιο σήμερα 15 Αυγούστου
-
Κανονικά ο Εορτασμός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Ελληνικών Άνθειας
-
Ευχές Δημάρχου Καλαμάτας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
-
15 Αυγούστου 2021 – Κοίμηση της Θεοτόκου: Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης
-
Προεόρτια στην ιστορική Μονή Δήμιοβας Μεσσηνίας
-
Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας στην Φοινικούντα Μεσσηνίας
-
Ευχές Άγγελου Χρονά για τον εορτασμό της Παναγίας
-
Η Μεσσηνία 15 Αυγούστου εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου
-
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στις Ι. Μονές Δήμιοβας καί Βουλκάνου για τον εορτασμό της Παναγίας
-
Ερντογάν: Τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
-
Πιο σπαρταριστικό από ποτέ το 6ο Φεστιβάλ Τραγουδιού & Μίμησης Déjà Vu! (video)
-
Ο Κώστας Καραμπάγιας ξεκινά νέο ταξίδι στο χώρο της ανδρικής μόδας
-
Κρεοπωλείο Φώτης Μουτεβελής: Προϊόντα και υπηρεσίες με σεβασμό στον πελάτη!
-
Η Καλαμάτα παρουσιάζει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο στη «Detrop Boutique» της ΔΕΘ – Helexpo
-
Κρυμμένος θησαυρός και party στη Μικρή Μαντίνεια για το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι!
-
Για μια όμορφη μύτη, εμπιστευτείτε τον ειδικό!
Πρόσφατα Άρθρα
Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής με Asteras Τρίπολης Β’ – Καλαμάτα και ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
Παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου
Εγκαινιάζεται σε νέα διεύθυνση ο Πολυχώρος Δημιουργίας “Μικρόβιο – Γιώργος Βουβαλέας” στην Καλαμάτα
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε 14 πόλεις της Πελοποννήσου
Ο Βασίλης Τζαμουράνης για το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Βράβευση φοιτητών- μελών του συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας που πέτυχαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ: Κατώτερο των προσδοκιών το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2025
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή στη Μικρομάνη
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες Πυροσβέστες την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
-
Τηλεόραση13 ώρες πριν
Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής με Asteras Τρίπολης Β’ – Καλαμάτα και ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός
-
Κους Κους15 ώρες πριν
Πέθανε o Γιάννης Μπουτάρης σε ηλικία 82 ετών
-
Πολιτικά14 ώρες πριν
Εγκαινιάζεται σε νέα διεύθυνση ο Πολυχώρος Δημιουργίας “Μικρόβιο – Γιώργος Βουβαλέας” στην Καλαμάτα
-
Σαν σήμερα14 ώρες πριν
Παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου