Επικαιρότητα
«Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα»
![](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2018/10/new-logo-1-150x75.png)
Ανέβηκε
6 έτη πρινστις
από
Kalamata Times![«Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα» 7 «Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα» 1](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2018/11/CPROJECTSRSSReaderWebfeatured6-134.jpg)
Αυξάνονται συνεχώς τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την ιατρική κοινότητα για την μετατροπή του καρκίνου από θανατηφόρα σε μακροχρόνια ασθένεια.
«Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο χειρουργός-ογκολόγος, διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας και Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Γιάννης Σπηλιώτης.
«Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μία χρόνια νόσος», τονίζει ο κ. Σπηλιώτης, ο οποίος μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 FM, με αφορμή την εισήγησή του για τον καρκίνο «Ποιος είσαι; Που ζεις; Πώς ζεις;» στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018 (Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018), που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο τίτλος της ομιλίας του αποτελεί και τον τίτλο του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιανός» και πραγματεύεται τους μηχανισμούς του καρκίνου, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν πολλούς συνανθρώπους μας που βιώνουν αυτή την περιπέτεια.
Έως και 30% των καρκίνων οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση
Το πρώτο ερώτημα «Ποιος είσαι» ερμηνεύεται σύμφωνα με τον κ. Σπηλιώτη ως ένα ερώτημα σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο. «Έχει αποδειχθεί ότι ένα 25-30% των καρκίνων οφείλονται σε μία κληρονομική προδιάθεση, που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εκφραστεί. Έχοντας από τις αρχές του 2000 αποκωδικοποιήσει το ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορούμε πια να έχουμε προγνωστικούς παράγοντες, και να κάνουμε έγκαιρη πρόληψη παρεμβαίνοντας σε αυτά τα άτομα, για να μην αναπτύξουν κακοήθειες. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Αντζελίνα Τζολί με τη διπλή μαστεκτομή, πριν από μερικά χρόνια». Ωστόσο όπως αναφέρει ο χειρουργός υπάρχουν και κάποια σύνδρομα, που έχουν κληρονομική προδιάθεση και «αν κάποιος σε μία οικογένεια εμφανίσει πχ ένα μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, τότε αφαιρείται ο θυρεοειδής από όλη την οικογένεια». Το δεύτερο ερώτημα «Πού ζεις;» έχει να κάνει όπως λέει ο κ. Σπηλιώτης με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, που σε κάποιες περιοχές ή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι άνθρωποι αναπτύσσουν καρκίνο, για διάφορους λόγους.
Το ξύπνημα πριν τις έξι αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης
Και το τρίτο ερώτημα «Πώς ζεις;» έχει να κάνει με τις συνήθειες της καθημερινότητας που επίσης μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς καρκινογένεσης. Ένα παράδειγμα, όπως λέει στο Πρακτορείο Fm ο κ. Σπηλιώτης, είναι το πρωινό ξύπνημα πριν τις έξι, που έχει φανεί ότι μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, «γιατί στις έξι και τέταρτο ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή στα επινεφρίδια, να εκκρίνουν την κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες. Όταν κάποιος ξυπνήσει πεντέμισι δεν έχει αυτόn τον προφuλακτικό παράγοντα, και το στρες, το οποιοδήποτε στρες, μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς καρκινογένεσης, πχ συναισθηματικό στρες. Το διαζύγιο αυξάνει τον επιπολασμό του καρκίνου του μαστού. Ή η απόλυση σε έναν άνδρα αυξάνει τον επιπολασμό στον καρκίνο του πνεύμονα. Άλλο παράδειγμα είναι η βαφή των μαλλιών περισσότερο από 9 φορές το χρόνο, που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμιών».
Δεν σημαίνει βέβαια ότι όποιος βάφει τα μαλλιά του περισσότερες από εννέα φορές το χρόνο ή κάποιος που χώρισε θα πάθει οπωσδήποτε καρκίνο, τονίζει ο γιατρός. «Αλλά, ο τρόπος ζωής, η άσκηση, η σωστή διατροφή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Χρειάζεται υγειονομική διαφώτιση στο επίπεδο του Λυκείου, για μία σειρά από πράγματα όπως το κάπνισμα, το να οδηγείς χωρίς κράνος μοτοσυκλέτα κλπ».
«Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη»
Όσον αφορά το «γιατί σε εμένα», ένα ερώτημα που ταλανίζει τις ψυχές και το μυαλό πολλών ασθενών ο Γ. Σπηλιώτης λέει χαρακτηριστικά: «Το γιατί σε μένα το οποίο το έθεσε και μετάνιωσε την ίδια στιγμή ο Μακαριστός Χριστόδουλος, είναι γιατί όλοι μας έχουμε την ψευδαίσθηση της αθανασίας. Δημιουργηθήκαμε καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Ξεχάσαμε όμως ότι το καθ’ ομοίωση δεν είναι ενδεχόμενα της παρούσης στιγμής, αλλά κάπου στο μέλλον. Ο καρκίνος νικιέται, για να μην πω νικήθηκε. Στα επόμενα δέκα χρόνια ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια νόσος. Όπως ήταν παλιά η φυματίωση, όπως είναι τώρα ο σακχαρώδης διαβήτης. Θα ζεις 25-30 χρόνια και μπορεί να πεθαίνεις είτε από επιπλοκή του καρκίνου ή από κάποιο άλλο πρόβλημα». Έχουμε κατορθώσει και είμαστε σε μία λεωφόρο νίκης. Από το 1970 έως το 2010 «δώσαμε» 15 χρόνια επιπλέον ζωής, τονίζει ο διακεκριμένος χειρουργός, εξηγώντας ότι το ’70 ασθενείς πέθαιναν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, ενώ το 2010 αντίστοιχοι ασθενείς μπορεί να «κέρδισαν» 15 και 16 χρόνια. «Και αυτό που εγώ λέω για τον καρκίνο είναι: Μη φοβηθείς και μην αργήσεις γλυκοχαράζει η νίκη».
Πηγή : militaire.gr
![«Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα» 8 kafemauroeidis](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2022/02/apolausi_banner_1200.jpg)
![«Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα» 9 spourgitis](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2024/03/spourgitis.png)
![«Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα» 10 sesami](https://www.kalamatatimes.gr/wp-content/uploads/2023/03/sesamianigif.gif)
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Πιο σπαρταριστικό από ποτέ το 6ο Φεστιβάλ Τραγουδιού & Μίμησης Déjà Vu! (video)
-
Ο Κώστας Καραμπάγιας ξεκινά νέο ταξίδι στο χώρο της ανδρικής μόδας
-
Κρεοπωλείο Φώτης Μουτεβελής: Προϊόντα και υπηρεσίες με σεβασμό στον πελάτη!
-
Η Καλαμάτα παρουσιάζει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο στη «Detrop Boutique» της ΔΕΘ – Helexpo
-
Κρυμμένος θησαυρός και party στη Μικρή Μαντίνεια για το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι!
-
Για μια όμορφη μύτη, εμπιστευτείτε τον ειδικό!
-
400 αθλήτριες από 44 Συλλόγους στο 28ο Kalamata cup και 7ο Elegant Cup
-
Ο Γιώργος Λαζαρίδης επελέγη λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς ΧΧΧΙΙ
-
Από την Καλαμάτα μας ταξιδεύουν στα «Όνειρα»! (Βίντεο)
-
«La Casa de Papel» στο 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι 2020 (photos+video)
-
Τον Γεώργιο Μαλαπέτσα βράβευσαν οι παλαίμαχοι του Μεσσηνιακού
-
Καρναβαλικό ξεφάντωμα με τις ωραιότερες στολές από τη «Παιχνιδούπολη»
-
«ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821-Δρόμοι Ελευθερίας» – Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων
-
Του Αγίου Βαλεντίνου η τελετή έναρξης του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού
-
Κακομάθετε τον εαυτό σας βάζοντας «Απόλαυση» στην καθημερινότητά σας!
-
Lavaroday στο 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι (φωτογραφίες)
-
160ο Καρναβάλι Μεσσήνης 2020 – Πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων
-
Τα γκρουπ του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού σας περιμένουν στο Καρναβαλοχωριό να δηλώσετε συμμετοχή
-
Ξεκίνησε η διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ/FEAD
-
Την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή γιορτάζει η Καλαμάτα (φωτογραφίες)
-
Μαθήματα για εθελοντές διασώστες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στενωσιάς
-
Την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή γιορτάζει η Καλαμάτα (video)
-
Νέες θέσεις εργασίας στον Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας
-
ΕΛΤΑ Courier σημαίνει ταχύτητα, εξυπηρέτηση, εμπιστοσύνη
-
Η κλινική «Λητώ» μετεξελίσσεται σε νέο σύγχρονο ιδιωτικό νοσοκομείο!
-
Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ενθρόνιση της Παναγίας Υπαπαντής στην Καλαμάτα
-
Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών η ιδρύτρια της «Τυροκομικής Μεσσήνης» Γεωργία Πετροπούλου
-
Στέφθηκε η βασίλισσα του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού (φωτογραφίες)
-
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλαμάτας έκοψε την πίτα του
-
Ο Τελάλης του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού (video)
Πρόσφατα Άρθρα
Καλαμάτα: Η Γοητευτική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας
Τράπεζες: «Μηδέν» προμήθεια σε αυτές τις συναλλαγές από την ερχόμενη εβδομάδα
Η εορτή του Αγίου Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας
Έρχεται νέο νόμισμα 3 ευρώ: Έχει ήδη κοπεί και μπαίνει άμεσα στην κυκλοφορία
Γιάννης Πάζιος: Η Εθνική Συνεννόηση ως Θεμέλιο της Δημοκρατίας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Περίεργα2 ημέρες πριν
Αν έχετε αυτό το κέρμα των 50 λεπτών είστε πλούσιοι ‑ Nα πόσο μπορεί να αξίζει
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Η Πολιτική για την Παιδεία και οι Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
-
Οικονομικά2 ημέρες πριν
Λογαριασμοί Ρεύματος: Αλλαγές από σήμερα για 2 «χρώματα» τιμολογίων
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
ΠΕ Μεσσηνίας: Άμεση αποκατάσταση ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
-
NightLife1 ημέρα πριν
Οι Bit gia Bit το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο Brooklyn Live Stage
-
Πολιτικά1 ημέρα πριν
Γιάννης Πάζιος: Η Εθνική Συνεννόηση ως Θεμέλιο της Δημοκρατίας
-
πρέπει να δεις1 ημέρα πριν
Έρχεται νέο νόμισμα 3 ευρώ: Έχει ήδη κοπεί και μπαίνει άμεσα στην κυκλοφορία
-
Πολιτικά1 ημέρα πριν
Σε εγκατάλειψη τα Σχολεία της Μεσσηνίας λέει το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας