Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ανέβηκε

στις

Να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 1
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εκδημία του σπουδαίου αρχαιολόγου, καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιέρωσε περισσότερες από τρεις δεκαετίες της ζωής του στην ανασκαφή και αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης.

Θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Υπουργείο Πολιτισμού ) να ενταχθεί η Αρχαία Μεσσήνη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Η πόλη ιδρύθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαίας Πελοποννήσου. Οι ανασκαφές του Πέτρου Θέμελη έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά μνημεία, όπως η Αγορά, το Θέατρο, το Ασκληπιείο, το Εκκλησιαστήριο, το Στάδιο και το Γυμνάσιο καθώς και τα Τείχη της πόλης προσφέροντας μια πλήρη εικόνα της αρχαίας ελληνικής ζωής και τέχνης.

Η αναγνώριση της Αρχαίας Μεσσήνης από την UNESCO θα ενισχύσει τη διεθνή προβολή του χώρου και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσει επιπλέον πόρους και υποστήριξη για τη διατήρηση, προστασία και ανάπτυξη του χώρου, διασφαλίζοντας την αειφορία του για τις μελλοντικές γενιές. Επίσης, θα έχει θετική επίδραση στην τοπική οικονομία, καθώς θα αυξηθεί η τουριστική κίνηση και θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Η διεθνής αναγνώριση θα ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τοπικών και διεθνών φορέων, προσφέροντας νέες δυνατότητες για πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η Αρχαία Μεσσήνη έχει ήδη μπει  στην προκαταρκτική λίστα (tentative list) της UNESCO  και έχει γίνει  το πρώτο βήμα.  Όμως απαιτούνται αρκετά βήματα ακόμα στα οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μεσσήνης μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο συντονίζοντας τους αρμόδιους φορείς, εξασφαλίζοντας πόρους, προωθώντας την υποψηφιότητα σε διεθνές επίπεδο και ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία.

 

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος»

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ