Ο τρόπος που αντιδρά ένας ψυχοπαθής στην αντιπαράθεση: 13 στρατηγικές στάσεις που ξεγελούν και χειραγωγούν
Οι ψυχοπαθείς είναι άτομα με μια μοναδική προσωπικότητα, που τους επιτρέπει να κυριαρχούν στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με σκοπό να χειραγωγούν, να αποφεύγουν την ευθύνη και να κατακτούν ό,τι θέλουν, χωρίς να επιδεικνύουν ενοχές ή μεταμέλεια. Όταν τίθενται υπό πίεση ή αντιμέτωποι με την αλήθεια, οι τακτικές τους είναι πολύ πιο περίπλοκες από μια απλή άρνηση. Εδώ είναι οι 13 κύριες στάσεις που χρησιμοποιούν για να αποτρέψουν τη διαφυγή της αλήθειας και να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους τους.
1. Η αποφυγή ευθύνης
Όταν ένας ψυχοπαθής βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες, σπάνια θα παραδεχτεί το λάθος του. Θα προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη σε άλλους, κατηγορώντας θύματα ή τρίτους. Η στρατηγική αυτή έχει σκοπό να μπερδέψει τον αντίπαλο και να προκαλέσει αμφιβολίες, ενώ παράλληλα απομακρύνει την προσοχή από τον ίδιο.
2. Γκάσλαιτινγκ
Μια πολύ γνωστή τακτική είναι το γκάσλαιτινγκ. Ο ψυχοπαθής διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και επιμένει ότι οι ενέργειές του είτε δεν έγιναν ποτέ, είτε παρερμηνεύτηκαν. Αυτό προκαλεί αβεβαιότητα και σύγχυση στον αντίπαλο, κάνοντάς τον να αμφιβάλλει για τη δική του κρίση.
3. Αναστροφή ρόλων
Αντί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο ψυχοπαθής συχνά προσποιείται ότι είναι το θύμα, αποδίδοντας τις κατηγορίες στον άλλον. Αυτή η τακτική όχι μόνο αποσπά την προσοχή, αλλά προσπαθεί να προκαλέσει ενοχές και ενσυναίσθηση στον αντίπαλο.
4. Ψυχρή ηρεμία
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα ένιωθαν άγχος ή νευρικότητα, ο ψυχοπαθής παρουσιάζει μια αφύσικη ηρεμία, κάνοντας τον αντίπαλο να αμφιβάλλει για την ίδια του την αντίδραση. Αυτή η ήρεμη στάση επικοινωνεί έναν υπαινιγμό ελέγχου, σαν να λέει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.
5. Αντιφάσεις
Μια άλλη στρατηγική είναι η σκόπιμη σύγχυση μέσω αντιφατικών δηλώσεων. Αυτές οι αντιφάσεις δεν είναι λάθη, αλλά μια τακτική για να προκαλέσει σύγχυση και να καθυστερήσει την αποδοχή της αλήθειας.
6. Σαρκασμός και χιούμορ
Ο ψυχοπαθής συχνά υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης με χιούμορ ή σαρκασμό. Αυτό βοηθά στο να κάνει τον αντίπαλο να αισθανθεί αδύναμος ή να αμφισβητήσει την ίδια τη βαρύτητα των κατηγοριών του.
7. Απειλές
Όταν οι άλλες τακτικές αποτυγχάνουν, οι ψυχοπαθείς δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απειλές ή εκφοβισμό. Οι απειλές αυτές μπορεί να είναι φυσικές ή ψυχολογικές, προκαλώντας φόβο και τρόμο στους άλλους.
8. Προβολή
Σε αυτή την τακτική, ο ψυχοπαθής κατηγορεί τους άλλους για τις ίδιες ενέργειες για τις οποίες είναι εκείνος ένοχος. Η αντιστροφή αυτή κάνει τον άλλον να αμύνεται και απομακρύνει την προσοχή από τον ψυχοπαθή.
9. Αναθεώρηση της ιστορίας
Οι ψυχοπαθείς είναι ειδικοί στη διαστρέβλωση των γεγονότων. Αλλάζουν μικρές λεπτομέρειες και αφήνουν έξω κρίσιμες πληροφορίες, ώστε η ιστορία να φαίνεται ευνοϊκή για εκείνους.
10. Έκρηξη θυμού
Όταν τίθεται υπό έντονη πίεση, ο ψυχοπαθής μπορεί να καταφύγει σε μια ξαφνική έκρηξη θυμού. Αυτή η τακτική είναι τρομακτική και σιωπά την αντιπαράθεση.
11. Ψεύτικες υποσχέσεις
Όταν όλες οι άλλες τακτικές αποτυγχάνουν, ο ψυχοπαθής μπορεί να προσφέρει ψεύτικες υποσχέσεις για αλλαγή. Αυτές οι υποσχέσεις είναι πάντα κενές και έχουν στόχο να κερδίσουν χρόνο.
12. Άρνηση
Ο ψυχοπαθής θα αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες, ανεξάρτητα από το πόσο ξεκάθαρες είναι οι αποδείξεις. Αυτό προκαλεί σύγχυση και αμφιβολία.
13. Απομόνωση
Τέλος, όταν χάνει τον έλεγχο, ο ψυχοπαθής προσπαθεί να απομονώσει τον αντίπαλο από την υποστήριξή του. Δημιουργεί καταστάσεις όπου οι άλλοι απομακρύνονται από το θύμα, αφήνοντάς το αβοήθητο.