Φως σε ένα από τα αρχαιότερα μυστήρια του κόσμου ισχυρίζονται πως έριξαν αρχαιολόγοι, ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Γκίζας οι τεράστιοι λίθοι των επιβλητικών πυραμίδων της Αιγύπτου.
Συγκεκριμένα, ερευνητές πραγματοποίησαν εκτεταμένες ανασκαφές σε ένα μεγάλο αρχαίο λατομείο της περιοχής, το οποίο τελικά φαίνεται πως έκρυβε το πανάρχαιο «μυστικό».
Σε αυτό εντοπίστηκε λοιπόν μία μεγάλη και φαρδιά ράμπα, στην οποία φέρονται να τοποθετούνταν οι τεράστιες πέτρες με μικρή κλίση, την ίδια ώρα που χιλιάδες εργάτες και σκλάβοι τραβούσαν με σκοινιά τα έλκηθρα πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένες.
Παράλληλα, στα πλαϊνά τμήματα της ράμπας βρίσκονταν δύο κλιμακοστάσια, στα οποία ήταν τοποθετημένα δεκάδες ξύλα με μικρές οπές που διευκόλυναν το έργο των εργατών.
Η ηλικία, δε, της ράμπας υπολογίζεται στα 4.500 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στην περιοχή Χατνάμπ στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, ενώ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάστηκαν τελικά οι πυραμίδες. Ένα σταθμό στην ιστορία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Πρώτος ο… ταχυδρόμος!
Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα γυαλιά σε ερευνητές, επιστήμονες και αρχαιολόγους, οι οποίοι εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια «πονοκεφάλιαζαν» για το πώς στον… Ρα χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, βάλθηκε να φορέσει ένας συνταξιούχος ταχυδρόμος από τη Γαλλία!
Ο ερασιτέχνης αιγυπτιολόγος Norman Michel Michel, μετά από 40 χρόνια μελέτης, υποστηρίζει ότι ξετύλιξε πρώτος το κουβάρι ενός εκ των μεγαλύτερων μυστηρίων της ανθρωπότητας.
Και μπορεί σε εμάς τους κοινούς θνητούς (πιστεύουμε ωστόσο και στους ειδικούς) η λύση του να φαίνεται από απλή μέχρι και προφανής, ωστόσο – σύμφωνα πάντα με τον Γάλλο – το μυστικό της κατασκευής των επιβλητικών πυραμίδων (αυτή του Χέοπα ή Γκίζας συγκαταλέγεται μάλιστα ανάμεσα στα 7 αρχαία θαύματα του κόσμου) κρατούσε, μέχρι τώρα, καλό κρυμμένο στην… άμμο, ένα σύστημα από ράμπες και έλκηθρα φορτωμένα με πέτρες!
«Η απάντηση στο ερώτημα πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου με γοητεύει από το 1972, όταν είδα την ταινία “Γη των Φαραώ”. Βασάνιζε το κεφάλι μου για πολλά χρόνια και τελικά διαπίστωσα ότι όλοι έκαναν λάθος», ανέφερε στην Ouest France, συμπληρώνοντας: «Ξέχασαν κάτι βασικό: ότι οι Αιγύπτιοι δεν διέθεταν τα σύγχρονα μέσα και έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάτι απλό. Όπως τη δική μου εκδοχή για ένα σύστημα από ράμπες, προσαρμοσμένο στο μέγεθος των πυραμίδων. Είναι απλό, οικονομικό και εύκολα υλοποιήσιμο».
Όπως υποστήριξε μάλιστα ο Norman (χωρίς πάντως να μας «ξεδιπλώνει» όπως θα θέλαμε τις σκέψεις του) οι πέτρινες ράμπες χρησιμοποιήθηκαν ακολούθως στην κατασκευή των πυραμίδων, με αποτέλεσμα αυτές να δείχνουν τόσο ομοιόμορφες.
Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι με την πάροδο των ετών έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς χτίστηκαν οι εντυπωσιακές πυραμίδες της Αιγύπτου. Μερικές από αυτές κάνουν λόγο για κατασκευή τους από μέσα προς τα έξω, για συσσώρευση χαλασμάτων στα οποία προστέθηκαν αργότερα τούβλα, μέχρι (φυσικά) και για χέρι… βοηθείας από τους εξωγήινους φίλους μας!
ΠΗΓΗ