Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ειδικό σκέλος του Ποινικού Μητρώου για τα εγκλήματα που προβλέπονται στα άρθρα:
299 (ανθρωποκτονία με πρόθεση),
306 (έκθεση σε κίνδυνο),
312 (σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου ατόμου),
323Α (εμπορία ανθρώπων),
324 (αρπαγή ανηλίκων),
Στο 19ο Κεφάλαιο του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019] που αφορά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής στο ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, όταν τα εγκλήματα αυτά στρέφονται σε βάρος ανηλίκου.
Ακόμη, οι διατάξεις αυτές αποτελούν εναρμόνιση με το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (σύμβαση Lanzarote) η οποία έχει κυρωθεί από την Ελλάδα με τον ν. 3727/2008. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η οδηγία (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.
Αναλυτικότερα, με τις νέες διατάξεις διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών που προέρχονται από Ποινικά Μητρώα μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών με αποτελεσματικό, ταχύ και ακριβή τρόπο. Ακόμη, επιδιώκεται η ταυτοποίηση των καταδικασθέντων υπηκόων τρίτων χωρών και των ανιθαγενών, ώστε να επιτρέπεται η ταυτοποίηση από τα κράτη μέλη που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενες καταδίκες τους.
Επιπλέον, εξυπηρετείται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στην Ε.Ε. και η λήψη κατάλληλων μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.