Η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μειώσει τα αποτελέσματα της γήρανσης, και να καλυτερεύσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ακόμα, συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής υγείας, και ενισχύει με φοβερό τρόπο την ψυχική τους κατάσταση.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός τομέας καθώς όσοι ασκούνται, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν καλύτερη διάθεση – λόγω της παραγωγής ενδορφινών, ενώ επηρεάζονται οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με ευχάριστα συναισθήματα, όπως η ντοπαμίνη.
Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που πρέπει, να εντάξουν στην καθημερινότητα τους, την γυμναστική μιας, και είναι η πιο ευαίσθητη ομάδα. Η άθληση, είναι ευεργετική για το σώμα και το πνεύμα τους. Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες που αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη, για την υγεία τα οποία συνδέονται αποκλειστικά, με τη γυμναστική στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.
Η γυμναστική βοηθά την καρδιακή λειτουργία και συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, αποτρέπει την απώλεια μνήμης, την εξασθένηση γνωστικών λειτουργιών, και την νόσο Alzheimer.
Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, το σώμα γίνεται περισσότερο ευκίνητο.
Εμποδίζει τη συσσώρευση επιβλαβούς πλάκας στις αρτηρίες, μειώνει τη φλεγμονή, εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενισχύει τα οστά και βοηθά στην αποτροπή της κατάθλιψης .
Επιπλέον, ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL), συμβάλλει στη μείωση και διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Με την σωματική άσκηση, την ξεκούραση, και την σωστή διατροφή, έχει το σώμα σας την δυνατότητα να αναζωογονείται, και ο εαυτός σας να φαίνεται νεότερος. Καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε την αϋπνία, και ο ύπνος να γίνεται πιο ποιοτικός.
Μέσω των ασκήσεων καλλιεργείτε και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του ατόμου. Η αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, με την αίσθηση ότι μπορεί το άτομο να φέρει εις πέρας κάθε είδους άσκηση, το οποίο συνεισφέρει στην προσωπική εξέλιξη και ικανότητα του.
Συμπεραίνουμε, τελικά ότι εκτός από τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που προσφέρει, ο αθλητισμός, όταν γίνεται σε ομαδικό επίπεδο ,οδηγεί στην δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων, ώστε το άτομο να μην νιώθει αποξενωμένο. Και πρέπει να εγκαταλείψουμε τα στερεότυπα, που βλέπουν το γήρας ως «κάτι αρνητικό και αναπόφευκτα οδυνηρό». Τα ηλικιωμένα άτομα βρίσκονται στην πιο σοφή ηλικία τους με πάρα πολλές εμπειρίες ζωής.
Γεωργία Ρήγα