Υλικά
Για τη ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι
220 γραμμ. νερό
50 γραμμ. ξύδι
20 γραμμ. ελαιόλαδο
10 γραμμ. αλάτι
Αλεύρι (για το άνοιγμα της ζύμης)
Για τη γέμιση
1 πράσσο μεγάλο ψιλοκομμένο
400 γραμμ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
400 γραμμ. ανθότυρο
1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέλι
Σουσάμι
Μαυροσούσαμο
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να ποτήσει το αλεύρι. Προσθέτουμε το ξύδι και το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. Καλύπτουμε καλά την ζύμη μας με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση: Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρουμε για 2 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά ή τα θρυμματίζουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε στην άκρη, ενώ προετοιμάζουμε το άνοιγμα του φύλλου. Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνουμε και κόβουμε στα 6 το ζυμάρι μας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνουμε σε όλες τις επιφάνειες για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη ζύμη μας παντού και στο κάτω μέρος της (προς τη πλευρά μας δηλαδή) απλώνουμε στην ευθεία παράλληλα 3 κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζουμε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα.
Έπειτα τυλίγουμε σε ρολό σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζουμε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει. Την τοποθετούμαι σε μια λαδόκολλα που έχουμε αλευρώσει από πριν και την βάζουμε στην κατάψυξη, πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο μας. Αν τις τηγανίσουμε θέλουν περίπου 2 λεπτά από τη κάθε πλευρά, ενώ σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνουμε το μέλι και το σουσάμι.