Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry», η κατανάλωση μίας μπίρας lager την ημέρα, με ή χωρίς αλκοόλ, μπορεί να έχει για τους άνδρες ένα συγκεκριμένο όφελος: αυξάνει την ποικιλία μικροβίων στο έντερο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.
Πορτογάλοι ερευνητές χώρισαν σε δύο τυχαία γκρουπ 19 υγιείς ενήλικους άνδρες, οι οποίοι επί τέσσερις εβδομάδες έπιναν κάθε βράδυ μαζί με το δείπνο τους 330 ml μπίρας lager, οι μισοί με αλκοόλ και οι άλλοι μισοί άνευ. Στο τέλος της περιόδου μελέτης, και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους και υψηλότερα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης στα κόπρανα, υποδεικνύοντας μια βελτίωση της εντερικής τους υγείας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχουν περισσότεροι τύποι βακτηρίων στο έντερο, οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Η δε μπίρα περιέχει ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, καθώς και μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποικιλία των μικροβίων του εντέρου.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Απολύτως απαραίτητα cookies
Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.
Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε ξανά τα cookies.