Ειδησεις απο Καλαματα
5 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις»!

Ανέβηκε
10 μήνες πρινστις
από
Kalamata Times
Η ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα στον Δήμο Καλαμάτας που σαν σκοπό θα έχουν να πραγματοποιηθούν αναπτυξιακά αειφορικά έργα.
Γράφει ο Θεόδωρος Σταυριανόπουλος
Κοινοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
Όμως αυτά τα χρήματα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και η απορρόφησή τους προϋποθέτει να πραγματοποιούνται δράσεις και έργα περιβαλλοντικά και να άπτονται της αειφόρου ανάπτυξης.
Για αυτό, αφού η Καλαμάτα ευτύχησε να ενταχθεί στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, καλό είναι να επικρατήσει συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση και να πρυτανεύσει η περιβαλλοντική λογική δημιουργώντας έτσι ομόστοχες προτάσεις και συναινετικές αποφάσεις.
Το άσπρο – μαύρο και οι διαφωνίες που έχουμε συνηθίσει στα τοπικά όργανα αποφάσεων πρέπει να παραμεριστούν προς χάριν της διάσωσης και αναβάθμισης του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας και της πόλης μας. Την 5η Ιουνίου ας γίνει το ξεκίνημα αλλαγής νοοτροπίας!
Οι αειφορικές προτάσεις που θα έρχονται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προκειμένου τα απορροφηθούν τα χρήματα που θα διεκδικεί η πόλη μας μετά την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις θα πρέπει με σύνεση και χωρίς αντιπολιτευτική προκατάληψη να συζητιούνται!
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, επισημαίνοντας έτσι την αυξημένη ανάγκη της ανθρωπότητας να διασωθεί η γη, το κοινό μας σπίτι. Η υπερκατανάλωση, ο υπερπληθυσμός, η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η απώλεια του μέτρου καθώς και οι πόλεμοι και πλήθος άλλων παραγόντων, καθιστούν δύσκολο το στοίχημα της σωτηρίας της γης. Η οικολογική συνειδητοποίηση και οι περιβαλλοντικές δράσεις συνιστούν στάση και συμπεριφορά βελτίωσης του προβλήματος.
Η πράσινη ανάπτυξη παγκοσμίως ίσως φρενάρει την κλιματική αλλαγή. Η κρίση αποτελεί ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. Είναι ευκαιρία να πούμε όχι σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας για όλους.
Η πράσινη Ανάπτυξη θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο και το ζωτικό του περιβάλλον. Είναι μια ανάπτυξη που διασφαλίζει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που είναι το μέλλον της χώρας μας. Από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον ποιοτικό τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.
Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας επί σειρά ετών στηρίχθηκε στην τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών και στην άναρχη δόμηση σε όλη την επικράτεια. Η αγροτική μας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μια επιδοματική πολιτική, όχι πάντα ποιοτικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές πλέον δεν είναι βιώσιμες.
Σήμερα πρέπει να συμβεί το τέλος μιας εποχής στην οποία ό,τι δεν γινόταν τσιμέντο, γινόταν στάχτη. Σήμερα χρειάζεται μία νέα αρχή. Να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο βάση προτεραιοτήτων.
Πρώτη προτεραιότητα, το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση, δηλαδή, σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.
Δεύτερη προτεραιότητα, η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η πολιτεία δημιουργώντας ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος μπορεί να προχωρήσει στην πάταξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος χωρίς καμία ανοχή στην καταπάτηση των δασικών εκτάσεων και μέσα από ένα εθνικό σχέδιο δράσης να προχωρήσει στην αποκατάσταση των καμένων δασικών περιοχών δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας αντί επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί. Επίσης να αναθεωρήσει τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια με βιοκλιματικές προδιαγραφές.
Υ.Γ.1 Ο Δήμος Καλαμάτας μαζί με, το ΚΠΕ Καλαμάτας, Εθελοντικές Οργανώσεις, Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, την ημέρα αυτή να ξεκινήσει μια συνεργασία αειφορικών στόχων και ρηξικέλευθων προτάσεων δείχνοντας έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τους πολίτες οι οποίοι και αυτοί με την σειρά τους να αποδείξουν ότι γίνονται συνοδοιπόροι με την ειλικρίνεια που αφορά το καλό του τόπου τους.
Υ.Γ.2 Μέσα από την παραπάνω προσέγγιση και συναπόφαση μπορούν να προταθούν μια σειρά δράσεων όπου θα βελτιώνουν την οικολογική στάση και συμπεριφορά των πολιτών. Η συναπόφαση παράγει σεβασμό και προσανατολίζει την πυξίδα προς το θετικό αθροιστικό αποτέλεσμα.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος: Άλλα θέλω και άλλα κάνω πώς να σου το πω!
-
Η εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας, το ανοριακό παραμύθιασμα και τα πολιτικά «βιλαέτια»
-
«Ενοχή … ανοχής» Βιβλιοπαρουσίαση Ποιητικής Συλλογής Θόδωρου Σταυριανόπουλου
-
Χωρίς ευελιξία δεν υπάρχουν δουλειές, χωρίς δουλειές δεν υπάρχουν αφεντικά
-
Όταν δεν υπάρχει αντίπαλος στη θέση του παίζει «μπάλα» η εσωστρέφεια!
-
Περί υδρομάστευσης: «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα»
-
Οργανωμένος αυθορμητισμός και καθοδηγούμενη αγανάκτηση
-
Η μνήμη με την απόφαση συναντιούνται στο παρόν
-
Με επιτυχία το Φιλοσοφικό Συμπόσιο της Νέδουσας
-
Η διατήρηση στην εξουσία αυτοσκοπός πάντα των κυβερνώντων!
-
Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η γη μας, το μέλλον μας
-
Ανεξαρτητοποίηση του Θεόδωρου Σταυριανόπουλου Κοινοτικού Συμβούλου της παράταξης «Καλαμάτα ΜΕΤΑ»
-
Η αντιπαράθεση λαϊκισμού και εθνικοφροσύνης… πετά την μπάλα στην εξέδρα!
-
Μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα, για το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και γενικότερα για τους Δήμους κ. Δήμαρχε;
-
Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ο ρόλος του!
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος: Δημιουργία δημοτικού φορέα δανεισμού ποδηλάτων
-
Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας δεν περιγράφεται!
-
Ανατροφοδοτούμενη ακινησία με ανάσες μιζέριας!
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος: Τι Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θέλουμε!
-
Κοινότητα Καλαμάτας … χωρίς αφέγγαρες νύχτες
-
Σαν από «Δορυφόρο» παρατηρητές…
-
Τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς χρίσματα! Μύθος ή πραγματικότητα!
-
Η ενεργός συμμετοχή του πολίτη θα δημιουργούσε νέο βηματισμό στην καθημερινότητα του Δήμου Καλαμάτας
-
Νέα Δυναμική: Το Σχέδιο για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δήμου Καλαμάτας
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος: Τζάκια, καμινάδες και κομματικά θερμοκήπια
-
Η υγιής κυβερνητική συνεργασία οδηγεί στην επανίδρυση Κοινωνίας και Κράτους
-
Η πολυνομία και γραφειοκρατία ως μορφή εξουσίας δημιουργεί διαμάχη μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας
-
Καλαμάτα: Με το βλέμμα στο 2030 στις εκδηλώσεις του 6ου nZEB Roadshow
-
Θεόδωρος Σταυριανόπουλος: Από τα βερεσέδια έχουμε προ πολλού περάσει στα ανόητα βρισίδια
-
Θόδωρος Σταυριανόπουλος: Οι ασχολούμενοι με την Αυτοδιοίκηση ας σεβαστούν την σημερινή πραγματικότητα
Πρόσφατα Άρθρα
Στην Καλαμάτα το 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς και η Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού
Στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης: “Μελέτη Διατροφής και Υγείας του Ηλικιωμένου Πληθυσμού της Πελοποννήσου (ΔΙΑ.ΠΕΛ.Η.)
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών στην 23ης Μαρτίου έως τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η ΑΛΑΚ διοργανώνει την πρεμιέρα του Πανελληνίου Crosscar στην Τρίοδο
Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Καλαμάτας
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
RSS Error: WP HTTP Error: Η διεύθυνση URL δεν είναι έγκυρη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Οι Ολυμπιονίκες Πηγή Δεβετζή και Νίκη Μπακογιάννη παρούσες στα εγκαίνια του νέου Τμήματος Εργοσπιρομετρίας της «Διάπλασης»
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Η Καλαμάτα θα εορτάσει με λαμπρότητα την επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών στην 23ης Μαρτίου έως τη Μεγάλη Εβδομάδα
-
Αθλητικά1 ημέρα πριν
Η ΑΛΑΚ διοργανώνει την πρεμιέρα του Πανελληνίου Crosscar στην Τρίοδο
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία19 ώρες πριν
Στην Καλαμάτα το 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς και η Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Εξοπλισμού
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δήμο Καλαμάτας
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης: “Μελέτη Διατροφής και Υγείας του Ηλικιωμένου Πληθυσμού της Πελοποννήσου (ΔΙΑ.ΠΕΛ.Η.)