Η 25η Μάρτίου, είναι διπλή γιορτή για τους Έλληνες. Εθνική αλλά και θρησκευτική.
Σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Οθωμανών, ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Εκέινη η ημέρα ξεκίνησεη Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου για να της δοθεί ο συμβολικός χαρακτήρας της θρησκευτικής γιορτής. Στην Μονή της Αγίας Λάυρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης και έδωσε το σύνθημα του ξεσηκωμού.
Ο ξεσηκωμός είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα σε τμήματα της Πελοποννήσου, όπως η Μάνη και η Καλαμάτα, αλλά η 25η Μαρτίου είναι η επέτειος της επίσημης έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, που οδήγησε ύστερα από οκτώ χρόνια γενναίου αγώνα στην ελευθερία της πατρίδας από την τουρική σκλαβιά.
Εκτός βέβαια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασής του 1821, η 25η Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. Τι ακριβώς γιορτάζουμε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου; Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Η ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού ήταν η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.
Το χαρμόσυνο νέο, έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην». Ο Γαβριήλ, δεν της ανακοίνωσε όμως απλά ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού σαν κάτι προαποφασισμένο, αλλά ζήτησε πρώτα την συγκατάθεσή της.
Η Παναγία ρώτησε τον Αρχάγγελο, πώς ήταν δυνατόν να τεκνοποιήσει αφού δεν είχε ακόμα σωματική επαφή με άνδρα. Ο Αρχάγγελος της απάντησε πως αφού ήταν θέλημα θεού, τότε ο θεός θα φροντίσει να γίνει. Γι’ αυτό το παιδί άλλωστε θα είναι και ο Υιός του Θεού. Της ανέφερε τότε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, της μητέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γέννησε σε προχωρημένη ηλικία, χάρις στην βοήθεια του Θεού.
Η Παναγία πείστηκε από τις εξηγήσεις του Αρχαγγέλου και δέχθηκε. Από τότε, κάθε 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τα χαρμόσυνα νέα. Αυτός είναι και ο συμβολισμός που θέλησαν να δώσουν και οι επαναστάτες Έλληνες, επιλέγοντας εκείνη την ημέρα ως την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Η γιορτή είναι τόσο μεγάλη, που η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι ακόμα και αν η 25η Μαρτίου πέσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Φυσικά η ημέρα είναι αργία για τους Έλληνες.
Σε όλες της περιπτώσεις, η γιορτή της 25ης Μαρτίου είανι ίσως η πιο σημαντική για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αφού είναι διπλή και διπλά χαρμόσυνη.