Σήμερα στο δημαρχείο Καλαμάτας ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε συνέντευξη τύπου για το 1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής & Ευφυών Συστημάτων. Καθώς είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που διοργανώνει τέτοιου είδους φεστιβάλ. Συνομιλητές του ήταν οι : Αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Φώτης Ασημακόπουλος και ο Παναγιώτης Πετρόπουλος εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας.
Μια μεγάλη γιορτή εκπαιδευτικής ρομποτικής διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, στην Κεντρική Πλατεία – Βασ. Γεωργίου της πόλης, υπό τον γενικό τίτλο «1οΦεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας». Η διαμόρφωση της πλατείας θα είναι τέτοια ώστε ο κόσμος που θα έχει ελεύθερη είσοδο στην εκδήλωση, να μπορεί να έρχεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες. Θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες, να πληροφορηθούν κάτοικοι και επισκέπτες για τις ιδέες και τον τρόπο λειτουργίας των κατασκευών, πώς φαντάζονται τις πόλεις του μέλλοντος και πως θα ήθελαν να διαμορφωθεί η πόλη μας.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2002, αναφέρθηκε στους στόχους και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης αλλά και του Δήμου. Όπως είπε, πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που, «έχει αγκαλιαστεί από τους νέους της περιοχής μας και όχι μόνο. Ένα Φεστιβάλ στο οποίο θα λάβουν μέρους περισσότερες από 20 ομάδες οι οποίες θα παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες, καινοτόμες προτάσεις και ιδέες. Ένα Φεστιβάλ που επιτρέψτε μου να πω, αποτυπώνει μέρος της φιλοσοφίας αυτής της Δημοτικής Αρχής, μια δημοτική αρχή με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, σε δράσεις που συνδέονται με το αύριο. Άλλωστε η προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου μας δεν σταματάει, είναι μια δυναμική διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται.
Αυτή η φιλοσοφία είναι που μας οδήγησε στο να διοργανώσουμε το 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Καλαμάτας. Και σήμερα φτάνουμε στην ολοκλήρωσή του με την τελική φάση που θα εξελιχθεί το Σάββατο στην κεντρική μας πλατεία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προετοιμασία, οι παράλληλες δράσεις, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει περισσότερο από ένα 6μηνο.
Σήμερα, η Καλαμάτα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Η ένταξη της πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 έχει δημιουργήσει μια ισχυρή δυναμική για την πόλη. Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός μας και η επιτυχής έκβαση των διεκδικήσεών μας, δείχνουν τον δρόμο.
Να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για το Φεστιβάλ, σε όλους τους συμμετέχοντες, και να ευχηθώ καλή επιτυχία!».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας έχει ως εξής:
Σάββατο, 2 Ιουλίου, Κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
18.00΄ – 18.30΄: Προσέλευση ομάδων.
19.30΄: Έναρξη Φεστιβάλ, Χαιρετισμοί.
20.00΄: Παρουσιάσεις – Επιδείξεις Έργων κατηγοριών Open & Regular (α΄ μέρος)
21.20΄: Παρουσιάσεις – Επιδείξεις Πειραμάτων Φυσικής.
22.00΄: Παρουσιάσεις – Επιδείξεις Έργων κατηγοριών Open & Regular (β΄ μέρος)
23.30΄: Τελετή λήξης.
Ο Αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε ότι, ο Δήμος Καλαμάτας για μια ακόμη φορά καινοτομεί με την πρωτοπόρο και καινοτόμο αυτή δράση, στηρίζοντας τους νέους της πόλης και όχι μόνο αφού έχουν δηλώσει συμμετοχή και ομάδες εκτός Καλαμάτας, από την Μεθώνη μέχρι την Ξάνθη. Στόχος είναι η αφύπνιση, η ανάπτυξη της συμμετοχικότητας και της συνεργασίας αλλά και της έρευνας, είπε ο κ. Σκοπτέας και πρόσθεσε: «Οι συμμετέχοντες έρχονται σ’ επαφή με επιστήμες όπως η φυσική, η χημεία, η μηχανική, τα μαθηματικά και η πληροφορική, επιστήμες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κλιματική ουδετερότητα και στη διαμόρφωση των έξυπνων πόλεων, δηλαδή τις έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις του μέλλοντος».
Ο κ. Σκοπετέας κάλεσε τους δημότες και τους επισκέπτες της Καλαμάτας να επισκεφθούν το Φεστιβάλ «για να γνωρίσουν από κοντά τις νέες τεχνολογίες αλληλεπιδρώντας με τους συμμετέχοντες». Τέλος εξέφρασε βεβαιότητα για το έντονο ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι επισκέπτες κι αυτό διότι σε όλους τους τομείς (ρομποτική, ευφυή συστήματα, πειράματα φυσικής) «αυτά που θα παρουσιαστούν είναι πολύ υψηλού επιπέδου και καινοτόμα. Δηλαδή, οι επισκέπτες θα δουν τεχνολογίες που πραγματικά δεν μπορούν να τις φανταστούν».
Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Φώτης Ασημακόπουλος, αναφέρθηκε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ τονίζοντας ότι η Οργανωτική Επιτροπή συγκροτείται από καθηγητές των πανεπιστημίων Πελοποννήσου, Δυτικής Αττικής, από την Ένωση Φυσικών, και από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας. Σημείωσε ότι μέχρι να φτάσουμε στην τελική φάση, έχουν προηγηθεί δράσεις όπως ομιλίες από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου με θέματα ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.
Στο Φεστιβάλ Καλαμάτας συμμετέχουν συνολικά 24 ομάδες με πάνω από 250 συμμετέχοντες από όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο (Ξάνθη, Σπάρτη, Αγρίνιο, Χαρακοποιό, Μεθώνη και Χανδρινού) συν τις τοπικές ομάδες. Τέλος, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, ο κ. Ασημακόπουλος ευχαρίστησε τους χορηγούς.
Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, σημείωσε ότι υποστήριξε από την αρχή τη δραστηριότητα του Δήμου Καλαμάτας και με τους εκπαιδευτικούς που σχημάτισαν ομάδες μέσα στα σχολεία της πόλης αλλά και εκτός αυτών. Δήλωσε ότι η Μεσσηνία είναι μέσα στον παγκόσμιο χάρτη εκπαιδευτικής ρομποτικής εξ αιτίας των συμμετοχών σε ολυμπιάδες ρομποτικής.