Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Πάφο της Κύπρου οι εργασίες της 2ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών/τριών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Myths in our school as common value of European culture Heritage», που συντονίζει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπεύει μέσα από την ανταλλαγή των μύθων, την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά των σχολείων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, για πέντε ημέρες (από τη Δευτέρα 30/05 έως και την Παρασκευή 03/06) βρέθηκαν στην Πάφο της Κύπρου και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου Πάφου, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία:
- 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
- Miejska Szkola Podstawowa nr 6 της Πολωνίας,
- Istituto Comprensivo “Melanzio-Parini” της Ιταλίας,
- Scoala Gimnaziala Sfantul Andrei της Ρουμανίας και από το
- 52 “Tsanko Tserkovski” Primary School της Βουλγαρίας.
Σκοπός της Συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών και η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του Προγράμματος. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων σχολικών ετών πολλές εξ αποστάσεως επικοινωνίες.
Από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συμμετείχαν οι μαθήτριες της Στ1 τάξης του σχολείου, Βρυώνη Ευαγγελία, Πάνου Νεκταρία, Τσάνι Βανέσα, Τσερρίκου Παναγιώτα και οι εκπαιδευτικοί Οικονομοπούλου Παναγιώτα, Στεφανοπούλου Όλγα και ο διευθυντής του σχολείου Ζόμπολας Αναστάσιος.
Το πενθήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις σε τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είχαν σχέση με τη μυθολογία του νησιού.
Την πρώτη μέρα οι μαθητές και μαθήτριες βρέθηκαν στο σχολείο που οργάνωσε τη Συνάντηση και με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών μέσων έπαιξαν, χωρισμένα σε ομάδες, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σχετικό με μυθικούς ήρωες από τις Μυθολογίας των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
Μία άλλη ημέρα με τη χρήση φύλλων εργασίας παρατήρησαν τις σκηνές από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα της Οικίας του Διονύσου στην Πάφο και στη συνέχεια αφού επέλεξαν ένα από τα ψηφιδωτά δάπεδα, «διηγήθηκαν» με διαφορετικούς τρόπους την ιστορία που απεικόνιζε το ψηφιδωτό καταγράφοντάς την σε βίντεο.
Η τελευταία ημέρα περιλάμβανε επίσκεψη στην πόλη της Πάφου όπου μέσα από την περιδιάβαση σε συνεχόμενες εικαστικές παραστάσεις στους δρόμους της πόλης, παρατήρησαν και κατανόησαν τον τοπικό μύθο της Αρομαθούσας. Επισκέφτηκαν και έναν καλλιτεχνικό χώρο που μέσα από τη γνωριμία με διάφορες εικαστικές τεχνικές δημιούργησαν τα δικά τους τέχνεργα.
Η υποδοχή, η παραμονή και η φιλοξενία από την Κυπριακή ομάδα ήταν υπέροχη και η οργάνωσή τους άψογη.
Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς και μαθητές των άλλων σχολείων από διαφορετικές χώρες. Ήρθαν σε επαφή, γνώρισαν και βίωσαν διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και πρακτικές.
Όλες οι μέρες ήταν γεμάτες από ευχάριστες στιγμές και συναισθήματα. Πρόκειται για μια εμπειρία πολύτιμη και αξέχαστη!