Kalamata Times

13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 1
Κοινοποιησέ το

13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

«Πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι ειδικοί μιλούν για ‘κλιματική κρίση’ και όχι πλέον ‘κλιματική αλλαγή’». Η τραγική αυτή διαπίστωση αποτέλεσε αφορμή για τις δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας του 13ου Δημοτικού Σχολείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) σε μια βιωματική σύμπραξη με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας – Μπενάκειο, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης).

Το σχολεία αφιέρωσαν χρόνο από το μάθημά τους την Τετάρτη 5/6 για

  1. να συναντηθούν τα δύο όμορα σχολεία κάτω από τον προβληματισμό της «διατροφικής σπατάλης» και των περιβαλλοντικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της «μόλυνσης του αέρα», που ήταν και η φετινή θεματική της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος 2019.
  2. να παίξουν βιωματικά παιχνίδια αναφωνώντας «μη σπαταλάτε το μέλλον μας»,
  3. να μάθουν διαθεματικά φτιάχνοντας με δικούς τους υπολογισμούς ένα τεράστιο «ψηφιακό» ψηφιδωτό σύνθημα «Όχι στη διατροφική σπατάλη – Ναι στη σχολική κουζίνα»,
  4. να συνομιλήσουν με πολλούς καλεσμένους και ειδικότερα: (α) με ομάδα ειδικών του Δήμου Καλαμάτας (β) με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου που εκπροσώπησαν το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Πελοποννήσου και (γ) την Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

 

Ειδικότερα:

 

Ÿ Οι μαθητές σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από τις συσκευασίες «σχολικών γευμάτων» μιας εβδομάδας σε μια σχολική μονάδα – περίπου δύο χιλιάδες «πιατάκια» παρασκευασμένης τροφής. Το ψηφιδωτό ήταν εμπνευσμένο από τις πρώτες «ψηφιακές» μαύρες οθόνες με τα πράσινα γράμματα έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΠΑΤΑΛΗ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ». Προτρέπουν έτσι όλους και όλες μας «να βάζουμε στο πιάτο μας μόνο όση τροφή πρόκειται να φάμε», να χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη και όχι συσκευασίες μια χρήσης», «να μαγειρεύουμε το φαγητό μας ώστε να ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες μας», «να μη διστάζουμε να παίρνουμε σε πακέτο το φαγητό που περισσεύει στις μαζικές συνεστιάσεις».

 

Ÿ Οι μαθητές συνομίλησαν με την προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας, κα Κοκκωνία Γιαννοπούλου που μαζί με τις κες Ελένη Κοφτερού και Ευαγγελία Ροβολή  επισκέφτηκαν το σχολείο ώστε να συζητήσουμε  για την ανακύκλωση και την λιπασματοποίηση στην Καλαμάτα.

 

Ÿ Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία κο Ευάγγελο Παπαγιαννάκη και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Δημοτικής Εκπαίδευσης κα Αθανασία Χρονοπούλου που εκπροσώπησαν το Περιφερειακό Κέντρο Σχεδιασμού Εκπαιδευτικού Έργου (ΠΕΚΕΣ) Πελοποννήσου και να συνομιλήσουν για το ρόλο της μαθητικής κοινότητας στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Ÿ Η σχολική κοινότητα συναντήθηκε και πάλι με την Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας η οποία στηρίζει όλες τις σχολικές μονάδες με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς παραβρέθηκαν και η κα Ιωάννα Ραβάνη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ, και ο κος Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας.

 

Ÿ Σε έναν γιορτινό εργαστήριο κατασκευής και χρήσης «μουσικών κουταλιών», οι Α΄ τάξεις των σχολικών μονάδων (13ο Δ. Σχ. Καλαμάτας – 5ο Δ. Σχ. Καλαμάτας – «Μπενάκειο») γνωρίστηκαν καλύτερα και τραγούδησαν τι θα συνέβαινε αν «όλοι οι άνθρωποι της γης πιάναν γερά τα χέρια».

 

Περισσότερα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και τις δράσεις των σχολείων βρίσκονται στο http://edulab.sch.gr .

 


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version