Ήταν Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου του 1986, ένα φθινοπωρινό βράδυ, όταν 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 300 τραυματίστηκαν από τον φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ που ισοπέδωσε την Καλαμάτα.
Ο σεισμός που χτύπησε την πόλη στις 8:20 το βράδυ, και έκανε την Καλαμάτα να βιώσει την καταστροφή από τον σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που άφησε πίσω του 20 νεκρούς, 300 τραυματίες, 9 αγνοούμενους και σημάδεψε την πόλη για πάντα. Ένας φονικός σεισμός που έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό και βύθισε την πόλη στο σκοτάδι
Την 13η Σεπτεμβρίου του 1986 στις 8:23 μμ η ισχυρή δόνηση, η οποία κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα, συγκλόνισε τους κατοίκους. Προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα περισσότερα από τα κτίρια. Το 80% των κτιρίων της πόλης γκρεμίστηκαν ή κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κάθε χρήση.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 1 έως 4 χιλιόμετρα από την πόλη, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας, στον μεσσηνιακό κόλπο. Το διπλανό χωριό Ελαιοχώρι, ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά. Ένας μεγάλος μετασεισμός (μεγέθους 5,4 ρίχτερ αυτή τη φορά) έγινε δύο μέρες μετά (15/9/1986). Σοβαρές ζημίες παρατηρήθηκαν, ακόμα, στα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα.
Την ημέρα του πρώτου σεισμού πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει το λιμάνι, καθώς εγκαινιαζόταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας – Κρήτης. Πολλοί θεωρούν ότι το γεγονός αυτό έσωσε πολύ κόσμο, καθώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους. Το πλοίο «Πάρος» που βρισκόταν ελλιμενισμένο εκεί διέθεσε αργότερα τις καμπίνες του για τη φιλοξενία πολλών σεισμοπαθών. Και οι επόμενες ημέρες ήταν τραγικές για την Καλαμάτα ενώ ο ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε τη Δευτέρα, 5,6 ρίχτερ αποτελείωσε ό,τι είχε αφήσει ο πρώτος μεγάλος 13.440 σπίτια, δηλαδή το 70% των κτηρίων κρίθηκαν ακατάλληλα.
Οι φήμες για νέο ακόμα μεγαλύτερο σεισμό ήταν έντονες και η πόλη άδειασε, καθώς όσοι είχαν τη δυνατότητα έφυγαν στα χωριά τους, ενώ η Καλαμάτα θύμιζε πόλη “φάντασμα”.
Τέσσερα άτομα πέθαναν όταν κατέρρευσε παλιό πέτρινο κτίριο. Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από πτώσεις συντριμμιών στο δρόμο. Από τους υπόλοιπους, ένα άτομο καταπλακώθηκε από οροφή, ένα από καρδιακή προσβολή, ένα βρέφος από ασφυξία και ένα άτομο από βαριά τραύματα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός που σημάδεψε την Καλαμάτα, και δοκίμασε σκληρά τους κατοίκους της, αλλά ταυτόχρονα με τα χρόνια αναγεννήθηκε μια νέα πόλη, μέσα από τις στάχτες της!
Γεωργία Ρήγα