Kalamata Times

10ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου – Δείτε το πρόγραμμα

10ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου - Δείτε το πρόγραμμα 3
Κοινοποιησέ το

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ωρα 11:00 & 18:30 & Κυριακή 21 Απριλίου 2024 στις 10:30, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου ELYSIAN LUXURY HOTEL, το 10ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου.

Συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου, στα πλαίσια του 10ου πανελλήνιου φεστιβάλ ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, το οποίο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotel, συνοικία Κορδία στην Καλαμάτα, στις 20 και 21 Απριλίου.

Την συνέντευξη ξεκίνησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε επίσης ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πελοποννήσου και το Κολλέγιο Αθηνών θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα αναλύσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και καλλιέργεια της ελιάς, προτείνοντας δράσεις αντιμετώπισης των ασθενειών και λοιπών φαινομένων που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι το 10ο πανελλήνιου φεστιβάλ, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς και της άριστης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές που θα παρουσιαστούν και πως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και τις συνέπειες στην αγοραστική αλυσίδα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας για τη φετινή σεζόν στη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο είναι αναβαθμισμένο, με νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παρακολούθηση της διενέργειας των ψεκασμών, μέσω gps, για την ορθή χρήση του προγράμματος. Τέλος αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας και στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.

 

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας Γεώργιος Φάββας, ο οποίος ανέφερε τη στήριξη του Δήμου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, που αποτελεί προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού μας προϊόντος, ειδικά αυτή την περίοδο που εμφανίζονται τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ενισχύσουν τον τομέα του ελαιολάδου.

Την συνέντευξη έκλεισε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, τονίζοντας τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο διαχρονικά καινοτομεί και παρουσιάζει πάντα επίκαιρα ζητήματα, όπως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές εξελίξεις.

Δείτε το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/04

11:00-11:30 Προσέλευση

11:30             Έναρξη του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο του Α.Ε.Σ. Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

Παρουσίαση των  επιστημονικών προγραμμάτων που συμμετέχει ο ΑΕΣ

11:45    Χαιρετισμοί προσκαλεσμένων

12:15  Συλλογικά σχήματα στον ελαιοκομικό τομέα

Γεωργακοπουλου Ευσταθία  –Προϊσταμένη Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Μεσσηνίας

12:35  Χτίζοντας το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας με σωστή χρήση των προγραμμάτων και των εργαλείων της Νέας ΚΑΠ.

Δρυς Στέλιος ,    Πρόεδρος Foodstandard AE

13:00  Περιβάλλον και Πυρηνελαιουργία

Αθανάσιος Μαργέλης, Διευθυντής Παράγωγής & Διευθύνων Σύμβουλος Μεσσηνιακής ΑΒΕΕ

13:20  Καλές – κακές πρακτικές επιμόλυνσης στην ελαιοκαλλιέργεια από αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια)

Φάββας Δημήτριος , Γεωπόνος, Υπεύθυνος αγορών ελαιολάδου για την Fratelli Carli στην Ελλάδα

13:40  Επαναπροσδιορισμός της θέσης  της Ελληνικής Ελαιοκομίας & Αναδιοργάνωση των Μηχανισμών της στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης “ -Διεθνής Τάσεις – ΝΕΑ ΚΑΠ – Εγχώριο Θεσμικό Πλαίσιο – Προϋποθέσεις & Πεδία Αξιοποίησης Ευκαιριών

Αλαμανιώτης Σταμάτης-Πρόεδρος της Oliveto Magnes

14:00  Μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα στη γεωργία – Προτάσεις και παραδείγματα στη Μεσσηνία-

Δημητρούλια Κέλλυ , δημοσιογράφος, υπεύθυνη ΚΑΕΜ

14:20  Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου και ζητήματα που ανακύπτουν στη διαδικασία εμπορίας  του ελαιολάδου

Κανάκης  Ηλίας -Αντιδήμαρχος Πύλου Νέστορος , εξαγωγέας ελαιολάδου

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/04  ΑΠΟΓΕΥΜΑ

18:30  «Οφέλη της βιοποικιλότητας ελαιώνων για τη βελτίωση της παραγωγής»

Γκισάκης  Βασίλης, Δρ. γεωπόνος-ερευνητής Εντεταλμένος ερευνητής στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

18:50 Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αύξηση της παραδιδόμενης αξίας

Μάμαλης Σπυρίδων -Καθηγητής Μάρκετινγκ, Πρόεδρος Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης –πρώην πρόεδρος ΔΣ Γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας

19:10  Η Ενεργειακή Αξιοποίηση της Παραγόμενης Βιομάζας από τα ελαιοτριβεία Λογοθέτης Στέλιος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Resinvest A.E.

19:30 Παρουσίαση Προγράμματος «Σύστημα εντοπισμού της εξάπλωσης του βακτηρίου  Xylella fastidiosa μέσω δορυφορικών εικόνων »

Μαλάμης Αντώνης Πρόεδρος της ΕΣΟΔΑPLUS  μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας υπεύθυνος  της Διάδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνας για το Πρόγραμμα Xylella fastidiosa

19:50  – Αγροτουρισμός – Ελαιοτουρισμός: Ελληνική Γαστρονομία – Μεσογειακή Διατροφή – Γαστρονομικός Τουρισμός

Μαρία Μοναστηριώτη – Υπεύθυνη Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Ιππολύτη – Mama’s flavours – Δημιουργός γαστρονομικών εκδρομών – εμπειριών – Managing director – Experience creator,

20:10   « Αποτελέσματα ελέγχων στον τομέα του ελαιολάδου »

Βούλα Φωτοπούλου– Γεωπόνος M.Sc. Προϊσταμένη ΠΔΠ ΕΦΕΤ

20:30  Προκλήσεις και Προοπτικές των Ελαιοκομικών Προιόντων στην Μεσογειακή Λεκάνη

Γεώργιος Ζακυνθινός-καθηγητής Τεχνολογίας Ασφαλείας και Ανάπτυξης Λειτουργικών Τροφίμων και Υγειο-προστατευτικών Προϊόντων στη Δημόσια Υγεία

-Πανεπιστήμιο  Δυτικής  Αττικής

20:50  Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα,  νέες αξίες στο τελικό προϊόν

Βασιλική  Καραντζάβελου Υποψήφια Διδάκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/04

10:30    Άνοιγμα των εργασιών

10:45  Νέες προσεγγίσεις στην ελαιοκαλλιέργεια , ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, στη λεκάνη της Μεσογείου

Τάσος Τσάκωνας, Γεωπόνος Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ

Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδος

11:10  Παρουσίαση ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΚΚΑΛΗ- Συμμετοχή σε Εθνικά Προγράμματα Μ16 του ΥΠΑΑΤ & Παρουσίαση Έργου Ηλεκτρονική Δακοπαγίδα

Λάρα Μπαρμπούρ – Chief Οperations Officer -Ίδρυμα Κόκκαλη

11:25  QUHOMA – οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία της ελιάς.

Κατσές Παναγιώτης -υπεύθυνος ανάπτυξης αγοράς της Future Intelligence

 

Καφές-διάλλειμα

12:00         1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ για  την παγκοσμιοποίηση των τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και την Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων

Συντονιστής: Μπιτσάνης Ηλίας Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

 

Θα παρέμβουν :

           Οι περιβαντολλογικές εξελίξεις της ελαιοκαλλιέργειας  στη Μεσόγειο  

            Τα φράγματα στην κλίνη του Προκρούστη – Ευεργετήματα και προβληματισμοί.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, στον τομέα της γεωργίας

Θα  ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων .


Κοινοποιησέ το
Exit mobile version