Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

100 χρόνια Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας – Αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά

Ανέβηκε

στις

100 χρόνια Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας - Αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά 1
Κοινοποιησέ το

Θέματα λειτουργίας του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας αλλά και ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση ενός χώρου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, αποτέλεσαν το αντικείμενο ενημέρωσης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον προεδρεύοντα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου και πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, σήμερα Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021.

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σ’ ένα εμβληματικό κτήριο, σ’ ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας. Ένα χώρο που έχει συνδεθεί με τον Πολιτισμό της Καλαμάτας τις τελευταίες δεκαετίες, ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες εκδηλώσεις του πνεύματος και του πολιτισμού» τόνισε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας πως «όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και το Πνευματικό Κέντρο έχει ανάγκες, απαιτεί τη φροντίδα μας. Κυρίως σε επίπεδο συντήρησης των υποδομών του».

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, ήταν και παραμένει η σταδιακή, όχι μόνο αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου. Ενδεικτικά ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν έως σήμερα πραγματοποιηθεί όπως το σύστημα ψύξης, επισκευές στο αμφιθέατρο, η μελέτη πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ κ.ά., συμπληρώνοντας ότι νιώθει δικαιωμένος από την επιλογή στην εν λόγω θέση του Π. Λύρα.

Ο Δήμαρχος, επίσης, αναφέρθηκε στην φιλοξενία σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία στο Πνευματικό Κέντρο του Ψηφιακού Εκθέματος, στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων και εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα το 1821. Μία δράση, για την οποία ο Δήμαρχος Κάλεσε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης να ζήσουν, καθώς μέσω του Ψηφιακού Εκθέματος ζωντανεύει ο πίνακας «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα» τοποθετώντας τον επισκέπτη στο επίκεντρο των γεγονότων. Επίσης, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, πραγματοποιείται η σπονδυλωτή έκθεση Ελληνικών ενδυμασιών «Ο Μοριάς της Ελευθερίας», παρουσιάζοντας παραδοσιακές τοπικές φορεσιές της Πελοποννήσου και του Αργοσαρωνικού.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος σημείωσε: «Για όλους εμάς στη Δημοτική Αρχή, το Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, ένα προορισμό για πνευματικές αναζητήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η αναβάθμισή του, αποτελεί προτεραιότητα και επιλογή».

DSC 0078 Medium

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ακολούθως τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε από τον προεδρεύοντα του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα. Συγκεκριμένα ο κ. Λύρας ανέφερε:

«Σε αυτές τις μοναδικές στιγμές του εθνικού πένθους για την Ελλάδα, από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, βρισκόμαστε εδώ στον πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Τιμή αιώνια και σεβασμός στον Μίκη του Πολιτισμού και της Ελλάδας είναι να ανταμώνουμε με ευκαιρίες που δίνουν έμφαση ώστε το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας να συνδέονται με τις λέξεις Ελευθερία και Δημοκρατία, Ενότητα και Πολιτισμός.

Πέρσι συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη λειτουργία του ΔΠΚΚ με τη σημερινή του μορφή και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη σύσταση του νομικού προσώπου «Λαϊκή και Απόρων Παίδων Σχολή Νικολάου και Ρεγγίνας Πανταζοπούλου» (ΦΕΚ 252/08-09-1911)

Η ιστορία του Πνευματικού Κέντρου της Καλαμάτας ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το 1910 η Ρεγγίνα Πανταζοπούλου αγοράζει οικόπεδο στην οδό Αριστομένους, όπου ανοικοδομεί κτίριο με σκοπό να στεγάσει το κοινωφελές ίδρυμα που οραματιζόταν. Ένα χρόνο αργότερα δίνει πνοή στο όραμά της με σκοπό τη μόρφωση και τη νοητική καλλιέργεια των εργατικών και λαϊκών τάξεων και των άπορων παιδιών. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων του θα ήταν: η διδασκαλία μαθημάτων, η διοργάνωση διαλέξεων, η κυκλοφορία βιβλίων και τέλος η ίδρυση Λαϊκής Βιβλιοθήκης.

Την 15η Ιανουαρίου 1912 η Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή ανοίγει τις πύλες της με την πρώτη διάλεξη για το καλαματιανό κοινό, για να ακολουθήσει πλήθος μαθημάτων, συναυλιών, διαλέξεων, θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

100 χρόνια Φως. 100 χρόνια μοναδικής παρουσίας στην Καλαμάτα με ακτινοβολία και πέραν αυτής.

Παρά την εκκωφαντική σιωπή του κενού που δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν όλες οι δραστηριότητές του εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή του κορωνοϊού προσπαθήσαμε να «αναγεννήσουμε» αισθητικά και λειτουργικά τους χώρους του ΔΠΚΚ. Και η προσπάθεια συνεχίζεται ασφαλώς…

DSC 0070 Medium

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

2020  Η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Καλαμάτας προς το Δ.Π.Κ.Κ. έφτασε τα 140.000 από τα 110.000 ευρώ όλα τα προηγούμενα έτη.  Επιπρόσθετα δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 28.000 ευρώ.  Τα κυριότερα έργα ήταν η ανακατασκευή του συστήματος ψύξης, η στεγανωση της οροφής, η ανακατασκευή των ανελκυστήρων και η μηχανοργάνωση του Δ. Π. Κ. Κ. 2021 Η ετήσια επιχορήγηση διατηρήθηκε στα 140.000 ευρώ, ενώ δόθηκε έκτακτη επιχορήγησης ύψους 60.000 ευρώ. Τα κυριότερα έργα είναι η δημιουργία του ψηφιακού εκθέματος και του χώρου προβολής του ψηφιακού εκθέματος, το αναβατόριο ΑΜΕΑ, η ολοκλήρωση στεγάνωσης της οροφής στο κομμάτι των κεραμιδιών, το σύστημα συναγερμού και καμερών, η πυρασφάλεια και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου υποδοχής.

120.000 ευρώ προστέθηκαν στο ταμείο του ΔΠΠΚ και έγιναν παρεμβάσεις για αντιμετωπιστούν χρονίζοντα αλλά άκρως απαραίτητα έργα για την εύρυθμη λειτουργία του.

Ευχαριστούμε όχι από χρέος αλλά από καρδιάς τον κύριο Δήμαρχο αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ομόφωνες αποφάσεις του.

Εκτός αυτών η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας εκπόνησε μελέτη άρσης επικινδυνότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φθορές του χρόνου στην πρόσοψη του κτηρίου και εν συνεχεία θα γίνει και εγκατάσταση σύγχρονου φωτισμού που θα λαμπρύνει ακόμα περισσότερο τη μορφή του.

Προσπαθούμε να απορροφήσουμε τους κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης με μια σειρά πρωτοβουλιών που θα διατηρήσουν το Πνευματικό Κέντρο σε κέντρο αναφοράς για την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και παράγοντα αναβάθμισης της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης μας.

Με ασφάλεια και πιστή εφαρμογή των μέτρων για την προστασία όλων από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού.

Η μεταβατική περίοδος συνεχίζεται προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και το ΔΠΠΚ καλείται να λειτουργήσει σε συνεννόηση και συνεργασία με φορείς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους φιλόξενους χώρους του.

DSC 0069 Medium

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Στους φιλόξενους χώρους του σήμερα στεγάζονται οι παρακάτω φορείς:

  • Ισόγειο:
    • χώρος εκθέσεων (σε δύο επίπεδα). Στο ένα επίπεδο, στο φουαγιέ, ήδη έχει εγκατασταθεί το ψηφιακό έκθεμα για τον εορτασμό των 200 χρόνων
    • Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων
    • Σύλλογος Φιλολόγων Μεσσηνίας
    • Αιμοδοσία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
  • 1ος όροφος:
    • Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης»
  • 2ος όροφος:
    • Κοινότητα Καλαμάτας
  • 4ος όροφος:
    • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
    • Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
    • Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Θουρίας
  • 5ος όροφος:
    • Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας

100 χρόνια Πνευματικό Κέντρο, όντως Πνευματικό Κέντρο! Και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με το ψηφιακό έκθεμα της «Δοξολογίας της 23ης Μαρτίου 1821» και τον σχεδιασμό μια πρωτότυπης έκθεσης στο χώρο του φουαγιέ και του σιντριβανιού. Οι «Ελληνομνήμονες» θα μας μεταφέρουν στα χρόνια της Επανάστασης με την έκθεση όπλων και εργαλείων της εποχής και παράλληλα θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής από διακεκριμένο Καλαματιανό ζωγράφο με τα έργα του που θα απεικονίζει γεγονότα της ηρωικής εκείνης εποχής.

Ο προγραμματισμός επίσης είναι το επόμενο διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση που θα τιμηθούν αυτά 100 χρόνια λειτουργίας με ένα εμβληματικό τρόπο όπως αξίζει σε αυτό το μοναδικό αρχιτεκτόνημα αλλά και κέντρο αναφοράς του πολιτισμού. Θα υπάρχει ειδική σημειολογία στην εκδήλωση και αναφορά στο παρελθόν και στο μέλλον της πόλης μέσα από την πυρηνική θέση που έχει το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το Πνευματικό Κέντρο ήταν και παραμένει η φιλόξενη στέγη της πόλης μας, επιμελημένη και πάντα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να εκφράσουν και να εκφραστούν στους χώρους του και το κέντρο αναφοράς όλων των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης μας».

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ